Укрзалізниця на 81 мільйон здійснила першу операцію РЕПО з держоблігаціями

Укрзалізниця на 81 мільйон здійснила першу операцію РЕПО з держоблігаціями

Укрінформ
ПАТ «Укрзалізниця» вперше провело операції з розміщення тимчасово вільних коштів за допомогою операцій РЕПО з державними облігаціями в рамках покращення процесу управління ліквідністю. Сума перших розміщень - 81 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба акціонерного товариства.

За словами директора з економіки і фінансів ПАТ «Укрзалізниця» Андрія Рязанцева, використання сучасних фінансових інструментів є економічно вигідним. Враховуючи обсяг виручки від реалізації продукції Укрзалізниці, що в річному вимірі становить більше 85 млрд грн, та невідповідність періодів надходження даних коштів і їхнього використання, в компанії виникають тимчасово вільні кошти на поточних рахунках. Часовий період, коли кошти тимчасово перебувають на рахунках до моменту фінансування, може становити від 1 тижня до 3 місяців. Тому в даний проміжок часу потрібно використовувати дані кошти найбільш ефективно з точки зору дохідності та ризиків. Дохідність операцій з державними облігаціями, в умовах стабільного курсу гривні, перевищує ставку за валютними кредитами, які становлять більше 90% кредитного портфелю.

Читайте також: Укрзалізниця планує взяти в лізинг до 30 локомотивів від General Electric

Ризик при здійсненні операцій відсутній завдяки тому, що з дотриманням принципу «поставка проти оплати» через державний кліринговий банк. Для прикладу, у вересні Укрзалізниця має виплатити за євробондами та кредитом ЄБРР близько 30 млн доларів, до того часу гроші розміщуються у державні цінні папери за операціями РЕПО для забезпечення їх дохідності протягом всього часу.

«Враховуючи терміни здійснення даних погашень Укрзалізниця здійснює розміщення тимчасово вільних коштів з метою отримання вищої дохідності. Таким чином підвищується ефективність у напрямку управління ліквідністю компанії», - зазначив Андрій Рязанцев. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-