"Гаряча" Авдіївка: хроніка ескалації

Оновлюється
Укрінформ
В ОБСЄ збирають спеціальне засідання щодо ситуації в Авдіївці, а мешканці міста повідомляють, що обстріл реактивними снарядами триває.

Запеклі бої під Авдіївкою тривають з 29 січня. Того дня російсько-окупаційні війська двічі вели по місту інтенсивні обстріли й намагалися атакувати. В підсумку бій за Авдіївську промзону тривав 19 годин. Українські військові відбили усі спроби штурму, але, на жаль, не обійшлося без втрат. Штаб АТО заявив, що провокація мала на меті звинуватити українську сторону у порушенні досягнутих домовленостей.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала 2260 порушень режиму припинення вогню, переважно у трикутнику Донецький аеропорт – Авдіївка – Ясинувата, протягом лише однієї доби - 29 січня. Прокуратура Донецької області кваліфікувала обстріл Авдіївки як теракт, бо терористи «ДНР» цілеспрямовано гатили по житловим кварталам, маючи достовірну інформацію, що в цьому районі є цивільні.

Москва відмовилася реагувати на запити України й ОБСЄ щодо обстрілів з артилерийських систем житлових кварталів Авдіївки, заявив Петро Порошенко. Президенту довелося перервати свій візит до Берліна через надзвичайну ситуацію в Авдіївці.  

Внаслідок обстрілів Авдіївка залишилася без світла, тепла й води. Зупинилася фільтрувальна станція й коксохімічний завод. 

В МЗС заявили, що навмисні обстріли російськими окупаційними військами житлових кварталів, застосування забороненого минськими домовленостями важкого озброєння, провокування гуманітарної кризи в регіоні - такі дії Кремля можуть кваліфікуватися як військовий злочин, грубе порушення Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року. 

Спеціальне засідання щодо ситуації в Авдіївці збирає вже Постійна рада Організації з безпеки та співробітництва в Європі. З міста евакуюють важкохворих та родини з дітьми. А тим часом місцеві мешканці повідомляють, що обстріл реактивними снарядами триває.

Паніки в Авдіївці немає - Жебрівський

31.01.2017 15:00

Мешканці Авдіївки  отримують гаряче харчування та чай. Паніки у місті нема. Про це у Фейсбуці написав голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Мешканці Авдіївки  отримують гаряче харчування та чай.  Нацполіція  організувала достатню кількість патрулів для забезпечення у місті порядку. Соціальні працівники та дільничні інспектори постійно працюють із мешканцями. Паніки у місті нема", - підкреслив Жебрівський.

За його словами, завдяки Авдіївському коксохіму залишається можливість підтримувати в тепломережі належну температуру. Середня температура у квартирах 15 градусів тепла. Усі комунальні служби міста забезпечено пальним.

Про повномасштабну евакуацію з Авдіївки поки не йдеться - Жебрівський

31.01.2017 14:24

В Авдіївці поранено мирного жителя, станом на 12:45 тривають обстріли з боку бойовиків.

Про це повідомив у вівторок на своїй сторінці у Фейсбуці голова Донецької облдержадміністрації, керівник військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. 

"Станом на 12:45 режиму тиші все ще нема. Російські бойовики продовжують обстріл. В Авдіївці є один поранений серед місцевих мешканців", - написав Жебрівський.

Він зазначив, що рішення про повномасштабну евакуацію наразі не приймається, але в разі її оголошення вже повністю до неї готові.

Штаб: бойовики накрили Авдіївку найпотужнішим танковим обстрілом з часів ДАП

31.01.2017 14:00

Минулої доби активні бойові дії в районі проведення АТО продовжилися. Найскладнішою залишається ситуація в авдіївській промзоні та на її флангах. Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник.

"Вчора бойові дії на східній околиці Авдіївки тривали безперевно. Противник продовжив обстрілювати наші позиції з усіх можливих напрямків, зокрема південного (Спартак), південно-східного (Яковлівка), східного (Ясинувата), північно-східного (Крута Балка). Найзапекліші перестрілки тривають на рубежах між авдіївською промзоною та Яковлівкою, де противник знову намагався перейти у наступ, проте був зупинений. При цьому російсько-окупаційні війська понесли важкі втрати.Зазнавши невдачі, НЗФ продовжили варварські обстріли авдіївської промзони та житлових кварталів міста. Якщо вчора противник застосовував міномети і гармати, то після опівночі по Авдіївці додатково було випущено понад 80 реактивних снарядів з РСЗВ «Град» (це більше 2 повних боєкомплектів). Стрільба велася просто з Донецька", - зазначив він.

За словами Мотузяника, воєнні злочини російсько-окупаційних військ докладно документуються. ОБСЄ та СЦКК намагаються вплинути на бойовиків, щоб домовитися про припинення вогню – для ремонту комунальної інфраструктури та для того, щоб бойовики забрали тіла своїх загиблих «колег». За даними розвідки, вчорашні втрати противника на цих рубежах – 10 загиблих і 25 поранених.

"Противник перекинув в район Спартака і Донецького аеропорту танковий підрозділ і вчора кинув його у бій. Позиція «Шахта Бутовка», Опитне і Піски потрапили під найпотужніший танковий обстріл з часів битви за Донецький аеропорт", - додав Мотузяник. 

В Авдіївку їде допомога від Червоного хреста

31.01.2017 13:53

Представник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України Володимир Лямзін заявив, що скоро в Авдіївку прибуде гуманітарна допомога від Червоного хреста. Про це він сказав в прямому ефірі радіо Армія ФМ.

Жебрівський: З Авдіївки вивезли тяжкохворих, встановлюють генератори і кухні

31.01.2017 13:45

З Авдіївки вивезли чотирьох важкохворих людей. Місто зранку чекає на припинення вогню.

Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. написав у Фейсбуці, що повномасштабну евакуацію з Авдіївки поки не починають, але вивозять з міста людей з особливими потребами, тяжкохворих з реанімації, родини з дітьми.

"Рішення про повномасштабну евакуацію не приймаємо. Але вже повністю підготувались до неї на випадок оголошення евакуації. Станом на цю годину: 1. Вивозимо із Авдіївки людей з особливими потребами у Костянтинівку і Білецьке. 2. Вивезли із лікарняної реанімації важкохворих. Переміщаємо їх у Костянтинівську лікарню. 3. Одна сім’я виявила бажання вивезти із міста своїх дітей. Військовослужбовці цивільно-військового співробітництва допомагають цій родині організувати вивіз дітей", - йдеться у повідомленні.

Порошенко скликає військовий кабінет РНБО - джерело

31.01.2017 13:39

Президент України Петро Порошенко у вівторок скликає військовий кабінет Ради національної безпеки і оборони (РНБО). Про це кореспонденту Укрінформу повідомив поінформований співрозмовник.

"Протягом дня очікується засідання військового кабінету при РНБО за участю глави держави", - сказав він. За словами співрозмовника, під час засідання буде обговорено ескалацію ситуації на Сході, передусім в районі Авдіївки.

Житель Авдіївки розповів про ситуацію в місті

31.01.2017 13:35

В Авдіївці на даний час працюють лише підприємства, які мають генератори, а звичайні мешканці намагаються якомога менше виходити в місто.

Про це розповів у вівторок місцевий житель Авдіївки на ім'я Андрій в ефірі радіо Армія ФМ, якому вдалося телефоном зв'язатися з радіостанцією.

«Наразі в Авдіївці працюють лише ті підприємства, які мають генератори. Всі інші люди намагаються якомога менше пересуватися містом. І поки я з вами говорю, кілька реактивних снарядів уже пролетіли поруч», - сказав він.

В ОБСЄ збирають засідання щодо Авдіївки

31.01.2017 13:02

Постійна рада Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) проведе у вівторок, 31 січня, спеціальне засідання щодо ситуації в Авдіївці. Про це йдеться в повідомленні постійного представництва України при ОБСЄ у Twitter.

"Спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ щодо Авдіївки відбудеться сьогодні, 31 січня”, - йдеться у повідомленні.

Розвідка назвала втрати бойовиків під Авдіївкою

31.01.2017 12:52

Внаслідок активізації бойових дій в промисловій зоні Авдіївки російські окупаційні війська втратили 10 військовослужбовців, 25 - поранені. Про це повідомляє прес-служба Головного управління розвідки Міністерства оборони України у Facebook.

В ГУР також зазначають, що обстановка в районі проведення АТО залишається напруженою та характеризується здійсненням противником провокаційних і демонстраційних обстрілів позицій підрозділів сил АТО із застосуванням танків, артилерії, мінометів та стрілецької зброї з найбільшою інтенсивністю на Донецькому напрямку.

Режиму "тиші" в Авдіївці все ще немає - Жебрівський

31.01.2017 12:43

Станом на 11:40 бойовики продовжують обстрілювати Авдіївку з важкого озброєння. Режиму тиші все ще нема. Російська сторона не надала письмового підтвердження режиму припинення вогню.

Про це повідомив у Фейсбуці голова Донецької облдержадміністрації, керівник військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Станом на 11:40 бойовики продовжують обстрілювати Авдіївку із важкого озброєння. Режиму тиші все ще нема. Російська сторона не надала письмового підтвердження режиму припинення вогню. Є попередня інформація про настання режиму тиші о 12:00. Ремонтні бригади готові одразу розпочати роботи з відновлення ліній електропередач", - зазначив він.

Обстріли Авдіївки: Парубія закликають позачергово зібрати Раду

31.01.2017 12:38

Народний депутат Світлана Заліщук виступила з ініціативою зібрати позачергове засідання парламенту через ситуацію з обстрілами Авдіївки. Про це депутат написала у Фейсбуці.

"Звертаюся до Андрія Парубія та лідерів фракцій розглянути можливість терміново зібрати парламент на позачергове засідання. Якщо не вдається зібрати кворум, провести раду коаліції в розширеному форматі для розгляду надзвичайної ситуації, яка склалася в Донецькій област", - зазначила Заліщук.

За її словами, Авдіївка - це не просто чергова трагедія. "Це випробовування міжнародної коаліції на здатність реагувати. Вона послаблена, і наш ворог це використовує. Світ занурений у свої проблеми. І дуже легко закрити очі на те, що відбувається в Україні. Потрібна адекватна відповідь української влади", - підкреслила вона.

Евакуація Авдіївки почалася – нардеп

31.01.2017 12:24

Розпочалася евакуація старої частини Авдіївки через сильний обстріл "Градами". Про це повідомив у Фейсбуці народний депутат Євген Дейдей.

"Просто зараз розпочалася евакуація старої частини Авдіївки через сильний обстріл "Градами". Ситуація стає дедалі більш критичною", - зазначив він.

Під Авдіївкою вбиті близько 80 військових РФ і бойовиків - Шкіряк

31.01.2017 12:18

У морги Донецька за останні три доби доставлено вже близько 80 тіл убитих російських військових та терористів так званої ДНР.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

"За оперативною інформацію з наших джерел у Донецьку, у морги міста за останні три доби доставлено вже близько 80 трупів знищених російських військових та терористів "днр", купа поранених. Остаточні цифри буде уточнено пізніше. Між собою поранені орки говорять, що якщо не просунуться далі в Авдіївці, то "укры могут пойти вперед и захватят Донецк, тогда нам всем п...ц" ( це мовою оригіналу)", - зазначив він.

Шкіряк додав, що зважаючи на значні втрати, рядові бойовики панікують і обурюються діями своїх російських кураторів відносно наказу про наступ в районі авдіївської промзони.

"Наказ атакувати Авдіївку і здійснити прорив вглиб нашої території дав ГШ ЗС РФ - прямий засновник і керівник російських терористичних банд "л/днр", безумовно за вказівкою Путіна.

Мета - черговий шантаж і спроба залякування української сторони задля можливих поступок Кремлю в рамках "мінського процесу", - підкреслив Шкіряк.

Краматорськ готовий прихистити тисячу жителів Авдіївки

31.01.2017 12:11

Влада Краматорська готова у будь-який момент відправити в Авдіївку 50 автобусів для евакуації людей. У випадку необхідності, у місті можна розмістити близько тисячі людей.

Про це заявив секретар Краматорської міської ради Краматорська Денис Ошурко під час робочої апаратної наради керівництва Краматорська, повідомляє сайт міськради.

"Ми дійшли згоди з автоперевізниками, визначилися із житлом для мешканців Авдіївки. Там склалася досить важка ситуація, і ми хочемо і маємо допомогти. У будь-який момент ми готові відправити в Авдіївку 50 автобусів для евакуації людей. У крайньому випадку, ми можемо розмістити близько тисячі людей", - повідомив він.

Обстріли Авдіївки з Донецька зняли та виклали в інтернет

31.01.2017 11:50

Російсько-терористичні війська зранку у вівторок обстрілювали Авдіївку з "Градів" з чотирьох різних точок у житлових кварталах Донецька.

Про це повідомляється у Фейсбуці 72-ї Гвардійської окремої механізованої бригади.

"Близько 05.40 ворог випустив по Авдіївці чотири пакети "Градів", тобто 160 ракетних снарядів. Стріляли з Донецька, як свідчать донетчани в соцмережах - 4 установки РСЗО "Град" били з чотирьох різних точок з цивільних житлових кварталів", - йдеться у повідомленні.

В Авдіївці цілодобово чергують додаткові загони поліції та КОРД

31.01.2017 11:37

В Авдіївці додаткові загони поліцейських та КОРД цілодобово забезпечуватимуть охорону громадського порядку, попередження мародерства й надаватимуть допомогу людям.

"Ведуться активні бойові дії, терористи завдають артилерійські удари по житловому сектору Авдіївки, страждають люди, вже другу добу немає електрики та води. У місті зараз перебувають від 23 до 25 тисяч мирних жителів. Люди мають відчувати себе у безпеці. Тому відправляємо додатково загін, в основному це спецпідрозділи, які будуть виконувати завдання із забезпечення громадського порядку. Працюватимуть цілодобово, зокрема у нічний час, щоб люди відчували, що вони захищені державою", - зазначив керівник Нацполіції в Донецькій області.

Україна повідомила Раді Європи про ескалацію на Донбасі

31.01.2017 11:21

Україна поінформувала керівництво Ради Європи про ескалацію конфлікту на Донбасі і закликала до дій. Про це повідомив у Твіттері постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

"Надіслав топ-посадовцям Ради Європи інформацію про ескалацію на Донбасі із закликом діяти. Це перший крок. Завтра і далі будуть наступні", - написав Кулеба.

Авдіївський коксохім може зупинитися назавжди - директор

31.01.2017 11:11

Якщо Авдіївського коксохімічний завод зупиниться при такій низькій температурі, то підприємство перестане існувати. Про це заявив директор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов.

Без режиму тиші повністю відновити енергопостачання Авдіївки неможливо - Гройсман

31.01.2017 11:01

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що для підтримки роботи систем енергозабезпечення міста Авдіївка залучені всі відповідні служби та створено спеціальний штаб, проте без припинення обстрілів повністю відновити електро-, тепло- й водопостачання неможливо.

В Авдіївці готуються до евакуації - Жебрівський

31.01.2017 08:42

В Авдіївці готуються до можливої евакуації людей через відсутність водо-, електро- і теплопостачання. Про це у Фейсбуці написав голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Скоординували дії керівників міст і районів області на випадок можливої евакуації мешканців Авдіївки. Станом на зараз, впродовж дня можемо евакуювати до 8 тисяч осіб. Міста області, станом на зараз, готові прийняти до 9 тис осіб. У дитячих закладах області готові в будь-який момент прийняти понад тисячу дітей. На під'їзді до міста близько 10 тонн продуктів харчування. Військові надали додаткові польові кухні", - написав Жебрівський.

Евакуація Авдіївки: підготували 80 автобусів і два поїзди

31.01.2017 10:34

В ДСНС України 31 січня під головуванням віце-прем’єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулося засідання оперативного штабу щодо ситуації в місті Авдіївка Донецької області.

За словами голови ДСНС Миколи Чечоткіна, місцевими органами влади у взаємодії із ДСНС організовано функціонування 11 пунктів обігріву на території Авдіївки. Забезпечено мінімальний тиск та температуру теплоносія (до 40 градусів) в системі теплопостачання міста. Відпрацьовано питання евакуації близько 12 тисяч громадян у найближчі 10 населених пунктів (Краматорськ, Костянтинівка, Дружківка, Покровськ, Селидове, Горняк, Новгородське, Українськ, Бахмут, Слов’янськ). Для цього підготовлено та утримуються в готовності 80 автобусів, які одночасно можуть евакуювати до 3 тисяч людей. Крім цього, для евакуації населення сплановано роботу двох приміських електропоїздів, що можуть евакуювати до 1 тис. 600 осіб за один рейс. 

За його словами, у найближчі дві доби синоптики прогнозують низьку температуру: 1 лютого до –18, 2 - до –10 градусів).

Бойовики знову штурмували сили АТО під Авдіївкою, атаку відбили

31.01.2017 09:44

Один підрозділ російських бойовиків під Авдіївкою розпочав стрілянину і пішов у наступ. Про це написав у Фейсбуці голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

Як повідомив Жебрівському командир 72-ї бригади, спочатку терористи запросили режим тиші, але через 10 хвилин перегрупувалися і пішли у наступ. Українські війська відбили атаку. Кілька бойовиків убито, серед них і терорист на прізвисько "Консул". Бій продовжується, написав голова Донецької військово-цивільної адміністрації.

Під час обстрілу в Авдіївці був поранений ще один цивільний.

Штаб: окупанти випустили по Авдіївці 80 снарядів з "Градів", є поранені серед цивільних

31.01.2017 09:42

Авдіївка залишається одним із найгарячіших місць по усій лінії розмежування на Донбасі. Про це інформує прес-центр штабу АТО.

"До четвертої ранку російські окупанти випустили в бік українських позицій понад вісімдесят ракет із РСЗВ БМ-21 "Град" та тридцять артилерійських снарядів калібру152 міліметри. Також по українцях гатили з мінометів 120, 82 міліметри, танків та стрілецької зброї", - йдеться в повідомленні.

Наразі є інформація про руйнування та пожежу у житловому районі міста. "Пошкоджено кілька будинків. За попередніми даними є поранені серед місцевого населення. Інформація уточнюється", - зазначили у штабі.

Уряд моніторитиме ситуацію в Авдіївці похвилинно - Гройсман

30.01.2017 23:31

Уряд моніторитиме похвилинно ситуацію навколо Авдіївки, жителі якої внаслідок обстрілів залишилися без світла, води й тепла, повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Як тільки обстріли будуть припинені, як тільки буде можливість вийти (в "сіру зону" – ред.) для того, щоб відновити енергопостачання, це означає, що буде запущено коксохім, буде запущено тепло. До того часу ми будемо підтримувати все, що необхідно", - підкреслив він.

Глава Уряду додав, що "зараз будуть сформовані осередки, де людям можна зробити обігрів, буде підтримка роботи самої лікарні, що є надзвичайно важливим. І ми готуємо резервні варіанти, транспорт, перевезення для того, щоб на час ремонту забезпечити людей всім необхідним".

МЗС про ескалацію під Авдіївкою: такі дії Кремля можуть кваліфікуватися як військовий злочин

30.01.2017 23:24

Через обстріли житлових районів населення Авдіївки і Ясинуватої залишилися без води, електрики і теплопостачання. Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС України.

"За останні 2 дні російські окупаційні війська здійснили потужні обстріли по всій лінії дотику з усього наявного в них озброєння, включаючи заборонений мінськими домовленостями "Град", артилерію калібру 152 мм, 122 мм, міномети 120 і 82 мм, танки, а також стрілецьку зброю", - йдеться в повідомленні.

Також у відомстві зазначили, що від обстрілів були поранені двоє мирних жителів, загинули 8 українських військовослужбовців, ще 26 отримали поранення.

"Повністю знеструмленими залишилися міста Авдіївка та Ясинувата, без води, електрики і теплопостачання знаходяться всього понад 400 000 мирних жителів регіону. З урахуванням ускладнення погодних умов та обстрілів бойовиків, які продовжуються, гуманітарна ситуація в цьому районі продовжує погіршуватися", - додали в МЗС.

Наголошується, що такі дії Кремля можуть кваліфікуватися як військовий злочин, грубе порушення Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, незаконне, безпричинне і широкомасштабне знищення майна, не викликане військовою необхідністю.

"Вимагаємо від Російської Федерації негайно припинити бойові дії та неухильно дотримуватися режиму припинення вогню. Звертаємося до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль, щоб зупинити небезпечну ескалацію на Донбасі та уникнути гуманітарної катастрофи в регіоні", - наголосили в МЗС.

Порошенко перервав візит до Німеччини через обстріли Авдіївки

30.01.2017 21:42

"Останнім часом дуже напружена ситуація навколо Авдіївки. Маємо інформацію, що у зв'язку із обстрілами була зруйнована критично важлива інфраструктура міста і є загроза гуманітарної катастрофи у зв'язку з ескалацією навколо Авдіївки. Президент України вирішив перервати свій візит до Берліна і терміново повернутися до Києва для того, щоб координувати заходи уряду і заходи із запобігання гуманітарній катастрофі і пошуку реагування на обстріли, які відбуваються довкола Авдіївки", - повідомив заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв.

За його словами, ситуація дуже напружена, тож Президент доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну бути "на контакті із членами Ради Безпеки ООН, і наш посол здійснив відповідне звернення".

"Крім того, відбулися контакти із ОБСЄ, яка також готує реакцію на те, що відбувається довкола Авдіївки, тому що ситуацію ми не можемо більше толерувати і потрібні спільні дії для того, щоб спинити акти нелюдяності і насильства", - наголосив представник АП.

Також Президент доручив скликати надзвичайне засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі через загострення ситуації в Авдіївці.

Авдіївка залишилася без світла, тепла і води

30.01.2017 20:15

Бойовики перебили останню лінію електропередачі, яка живила Авдіївку, тож місто залишилося не тільки без світла, а й без води і тепла.Про це повідомив у Facebook голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Щойно рашисти перебили останню лінію електропередач на Авдіївку. Знеструмлено фільтрувальну станцію та коксохім (який забезпечував теплом Авдіївку). Місто залишилось без води, без електрики і без теплопостачання", - написав він.

Авдіївський коксохім - знеструмлений. Починають консервацію заводу

30.01.2017 20:07

Авдіївський коксохімічний завод знеструмлено внаслідок обстрілів, на підприємстві взялися до консервації. Про це повідомив генеральний директор заводу Муса Магомедов на своїй сторінці у Фейсбуці. "Щойно відбили останній ввод. Завод знеструмлений. Розпочинаємо консервацію", - написав він.

Штаб АТО назвав втрати за день: троє загиблих, 17 поранених

30.01.2017 18:36

За понеділок, 30 січня, на Донбасі зафіксовано 37 обстрілів з боку бойовиків. Троє українських військових загинуло, сімнадцять поранено і троє травмовано, повыдомили в прес-центры штабу АТО.

Сили АТО під Авдіївкою захопили опорний пункт противника – Полторак

30.01.2017 18:28

Під час зіткнення з ворогом в районі Авдіївки особовий склад Збройних Сил України діяв чітко та вміло. Про це заявив міністр оборони України Степан Полторак.

"В районі Авдіївки наш особовий склад діє чітко та вміло", - сказав він, додавши, що "Це дало можливість захопити опорний пункт противника".

Полторак розповів, що штурмові дії продовжилися сьогодні від ранку впродовж минулого дня. "Вночі було спокійніше, але сьогодні вранці знову розпочалася активна фаза, - сказав міністр. - Обстріли ворог веде із заборонених засобів: зокрема це танки та артилерія", - підсумував глава МОУ.

Тактика ФСБ: Геращенко пов’язує загострення в АТО з переговорами у Берліні

30.01.2017 17:11

Посилення обстрілів окупаційних військ під Авдіївкою минулої доби пов'язане з ефесбешною тактикою Кремля залякати світ і "підняти ставки".

Про це написала перший заступник Голови Верховної Ради - представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко у Facebook.

"Загострення ситуації на фронті, як правило, відбувається напередодні важливих міжнародних зустрічей чи переговорів, така ФСБшна тактика - підняти ставки в торгах, лякати світ загостренням конфлікту, наступом, брязкати зброєю, погрожувати силою", - написала Геращенко.

Москва не реагує на запити України та ОБСЄ щодо обстрілів на Донбасі - Порошенко

30.01.2017 15:58

Російська сторона не відреагувала на запити України та ОБСЄ щодо обстрілів під Авдіївкою, внаслідок яких загинули семеро українських бійців і 14 зазнали поранень.

Про це заявив глава Української держави Петро Порошенко на спільному з канцлером ФРН Ангелою Меркель брифінгу у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Поранені і загинули вони внаслідок вогню з артилерійських систем, які були встановлені російськими бойовиками у житлових кварталах Донецька і Ясинуватої для того, щоб українські військові не мали можливості відкрити вогонь у відповідь. Це ваварські методи ведення вогню. Ми негайно залучили ОБСЄ, негайно поінформували. Наголошую на тому, що російська сторона відмовилася реагувати на запити нашої сторони, на запити ОБСЄ", - зазначив Порошенко.

Водночас Порошенко заявив, що наполягає на координації зусиль з європейськими партнерами щодо залучення російської сторони до переговорів у Мінську для врегулювання ситуації на Донбасі. 

"Ми впевнені в тому, що на сьогодні потрібні об'єднані і рішучі дії. Рішучі дії для того, щоб замотивувати російську сторону бути за столом переговорів, замотивувати імплементувати в повному обсязі мінські домовленості, в першу чергу, їх безпековий компонент, припинити вбивство, в тому числі цивільного населення на Донбасі", - сказав Президент України.

Авдіївка - другу добу без світла, бойовики не припиняють обстріли

30.01.2017 15:20

В Авдіївці на Донеччині вже другий день відсутнє електропостачання, оскільки ремонтники через обстріли бойовиків не можуть полагодити пошкоджені лінії електропередач. Про це у Фейсбуці повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

Ескалація в АТО: бій під Авдіївкою тривав 19 годин - штаб

30.01.2017 14:18

Безперервний бій в Авдіївській промзоні у неділю, 29 січня, тривав упродовж 19 годин.

Про це поінформував речник Міністерства оборони з питань АТО полковник Олександр Мотузяник. "При цьому, за підрахунками штабу, було випущено кілька сотень снарядів та мін", - сказав Мотузяник.

При цьому, за його словами, сили АТО заволоділи однією з передових позицій незаконних збройних формувань.

Мотузяник додав, що бойові дії в Авдіївській промзоні продовжилися й 30 січня. "Достеменно відомо, що російсько-окупаційні війська продовжують обстріли сил АТО з мінометів, танків та гармат, і підтягли до фронту реактивну артилерію", - наголосив він.

У Авдіївці через обстріли призупинено казначейське обслуговування

30.01.2017 12:51

Державна казначейська служба України призупинила 30 січня обслуговування розпорядників та одержувачів бюджетних коштів в Авдіївці через відсутність електропостачання та зв'язку, спричинені інтенсивними обстрілами. Таке повідомлення було розміщено на Урядовому порталі.

Обстріл Авдіївки кваліфікували як теракт - прокуратура

30.01.2017 11:06

Артилерійський обстріл Авдіївки, який стався напередодні і внаслідок якого постраждали троє мирних мешканців, кваліфіковано як терористичний акт. Про це заявила прес-служба прокуратури Донецької області.

Як підкреслили в прокуратурі, терористи «ДНР» нанесли цілеспрямований вогневий удар по житловим кварталам Авдіївки, маючи достовірну інформацію про те, що в цьому районі знаходяться цивільні особи.

Місія ОБСЄ зафіксувала майже 2300 порушень режиму припинення вогню

30.01.2017 08:12

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ зафіксувала 2260 порушень режиму припинення вогню у зоні бойових дій на Сході України протягом доби, 29 січня. Про це повідомив заступник керівника СММ ОБСЄ Александр Хуг.  

Він зауважив, що обстріли ведуться у трикутнику Донецький аеропорт – Авдіївка – Ясинувата. Й Здебільшого, вогонь здійснювався із заборонених видів озброєння.

Бойовики знову атакували Авдіївку: загинули четверо бійців АТО

29.01.2017 18:59

Бойовики продовжили обстрілювати Авдіївку з мінометів і спробували атакувати. Сили АТО відбили наступ, але зазнали втрат, повідомили у прес-центрі АТО, четверо українських військових загинули, п’ятеро поранених.

"На Донецькому (напрямку - ред.) – після масованих обстрілів з мінометів в районі Авдіївки окупанти намагалися штурмувати наші позиції, та, понісши втрати, змушені були відступити. Протягом дня вони продовжили обстріли з мінометів по Авдіївці, Опитному та Кам’янці. Танк вів вогонь по Пісках. О 13.45, після обстрілів наших позицій з гранатометів різних калібрів, окупанти здійснили чергову спробу вибити наших військових з позицій в районі Авдіївки. Штурм закінчився для бойовиків невдачею. Ворог змушений був відступити. Станом на 18.00 зафіксовано 22 обстріли. На жаль, четверо наших військових загинуло, 5 – поранено".

Авдіївку штурмували дві групи бойовиків - Полторак

29.01.2017 18:04

Штурм Авдіївки, який відбувся вранці, здійснили дві групи бойовиків по 25-30 осіб кожна, заявив міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак. За його словами, ситуація в районі проведення АТО складна, але контрольована.

Під Авдіївкою - запеклий бій, є втрати

29.01.2017 11:25

У неділю, 29 січня, близько п’ятої години ранку в районі Авдіївської промзони російсько-окупаційні війська розпочали інтенсивний обстріл зі стрілецької зброї та мінометів. Про це повідомив прес-центр штабу АТО.

Як наголосили у штабі, провокація мала на меті звинуватити українську сторону у порушенні досягнутих домовленостей. О 5 годині ранку почалася артпідготовка, а бій тривав з сьомої години. Підрозділи Збройних Сил України контратакою зупинили противника та не допустили захоплення позицій українських військ. 

Загинули троє українських вояків, від обстрілів постраждали двоє мирних жителів. Внаслідок обстрілу Авдіївка  залишилася без електрики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-