Польща підтримує продовження санкцій проти Росії через окупацію Криму

Польща підтримує продовження санкцій проти Росії через окупацію Криму

Заява
Укрінформ
Польське зовнішньополітичне відомство засуджує окупацію Криму Росією й наголошує на продовженні політики невизнання окупації та санкцій.

Про це йдеться в оприлюдненій у вівторок офіційній заяві МЗС Польщі, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми нагадуємо про стійку підтримку територіальної цілісності та суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах. У цьому дусі, і відповідно до резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН, прийнятої 27 березня 2014 року, ми незмінно і рішуче засуджуємо незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією та наголошуємо на необхідності продовження міжнародним співтовариством політики невизнання (анекcії – ред.) та обмежень (санкційної політики – ред.) у відповідь на російську агресію та триваючу окупацію півострова”, - йдеться в заяві.

Читайте також: Припинити репресії у Криму: активісти пікетували посольство РФ у Брюсселі

У заяві підкреслюється, що продовження незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією, всупереч фундаментальним принципам міжнародних відносин, становить “не тільки кричуще порушення міжнародного права, але й серйозну загрозу стабільності та безпеці в Європі”.

У польському МЗС висловили “категоричну незгоду” з незаконними діями, здійсненими Росією, з метою легітимізації та закріплення незаконної анексії Криму, включаючи постійну мілітаризацію півострова, розширення військової інфраструктури та активізацію військової діяльності, зокрема шляхом проведення військових навчань та обмеження свободи пересування через Керченську протоку, що сприяє посиленню напруженості в Чорному та Азовському морях.

Читайте також: Туреччина знову заявляє, що не визнає спроби анексії Росією Криму

У документі підкреслюється, що Варшава рішуче засуджує подальші порушення прав людини на території Криму та міста Севастополь, незаконно окупованих Російською Федерацією, і зокрема переслідування кримських татар.

“Ми закликаємо Російську Федерацію поважати права людини в повному обсязі та забезпечити, щоб етнічні та релігійні меншини мали право культивувати свою ідентичність та культурну спадщину. Ми також розраховуємо, відповідно до Резолюції Генасамблеї ООН No 75/192 від 16 грудня 2020 року, забезпечити необмежений доступ на територію окупованого півострова міжнародним організаціям, які працюють з дотриманням прав людини”,- йдеться в заяві МЗС Польщі.

Як повідомлялося, 16 березня 2014 року в тимчасово окупованому Росією Криму і місті Севастополі всупереч українському законодавству та законодавству Автономної Республіки Крим відбувся так званий "референдум" щодо статусу Криму - за силового тиску російських військових та воєнізованих "ополченців", а також за підтримки пропагандистських російських ЗМІ.

Читайте також: Припинити репресії у Криму: активісти пікетували посольство РФ у Брюсселі

Згідно з даними держави-агресора, 96,77% мешканців Криму нібито підтримали приєднання півострова до Росії, у Севастополі за приєднання до Росії "проголосували" 95,6% містян.

Уже через два дні, 18 березня 2014 року, в Кремлі відбулось підписання так званого "Договору про прийняття Республіки Крим до складу Російської Федерації".

Більшість країн-членів ООН та інші міжнародні організації визнали інсценований окупантами фальсифікований кримський "референдум" нелегітимним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-