Сьогодні – День Повітряних Сил ЗСУ

Сьогодні – День Повітряних Сил ЗСУ

Укрінформ
У першу неділю серпня в Україні відзначають день Повітряних Сил Збройних Сил України.

Свято відзначається згідно з Указом Президента України Президента від 27 червня 2007 року у першу неділю серпня.

Історія світової авіації тісно пов’язана з українською землею. Тут творили конструктор одного з перших літаків, що піднявся у повітря, Олександр Можайський, засновник теорії ракетобудування Микола Кибальчич, творець бойових ракет Олександр Засядько. Українцями були літакобудівники Ігор Сікорський та Дмитро Григорович. Безстрашні українські льотчики-аси Костянтин Арцеулов і Володимир Дибовський першими навчилися виводити літаки з вільного падіння штопором. Пілот Євграф Крутень заклав підвалини тактики винищувальної авіації, на які спираються і сьогоднішні прийоми повітряного бою.

Читайте також: Головнокомандувач ЗСУ назвав пріоритетні завдання реформування армії

Зараз Повітряні Сили Збройних Сил України включають до свого складу не тільки повітряні, а й протиповітряні компоненти, серед яких знаходяться зенітно-ракетні комплекси та радіотехнічні війська, а також ряд спеціальних військ.

Президент України Володимир Зеленський привітав особовий склад та ветеранів Повітряних Сил ЗСУ з професійним святом. Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба глави держави.

“Дякую військовослужбовцям та ветеранам Повітряних Сил Збройних Сил України за самовіддане виконання службового обов’язку, вірність військовій присязі та вагомий внесок у загальну справу оборони України. Переконаний, що ви й надалі надійно стоятимете на варті повітряних кордонів нашої держави. Бажаю вам і вашим родинам міцного здоров’я, щастя та нових звершень в ім’я нашої перемоги. Слава Повітряним Силам Збройних Сил України!”, - йдеться в тексті привітання.

Як зазначив глава держави, цілодобово підготовлені льотні екіпажі, військовослужбовці зенітних ракетних та радіотехнічних підрозділів наразі несуть бойове чергування і виконують важливі польотні завдання, оберігаючи мирне українське небо. Завдяки участі у міжнародних навчаннях, авіаційних транспортних операціях та показах техніки високий професіоналізм українських військових льотчиків є знаним не лише в Україні, а й далеко за її межами.

Також привітав авіаторів, операторів, радіотехніків, авіаінженерів з професійним святом - Днем повітряних сил ЗСУ міністр оборони України Андрій Таран.

“Сучасний розвиток Повітряних Сил здійснюється з урахуванням викликів і загроз, які постали перед нашою державою з 2014 року. Відповідно до Державної програми розвитку Збройних Сил України здійснюється приведення організаційних структур Повітряних Сил у відповідність зі структурами держав-членів НАТО. Сьогодні українські Повітряні Сили набувають нових спроможностей із захисту нашого повітряного простору та взаємосумісності з відповідними структурами держав-членів НАТО. Наших пілотів поважають і цінують у всьому світі, а українські вертолітники в Конго завжди отримують високу оцінку керівництва Місії ООН. Тож, сьогодні наше оборонне відомство активно працює над питанням переозброєння і оснащення Повітряних Сил новими зразками озброєння та військової техніки вітчизняного й іноземного виробництва”, - йдеться у вітальному слові міністра, оприлюдненому на сайті Міноборони.

Як зазначається, вперше за часів Незалежності на замовлення Міноборони ДП «Антонов» будує нові військово-транспортні літаки Ан-178-100Р для Повітряних Сил. Впродовж першого півріччя 2021-року з підприємств концерну «Укроборонпром» до бойових військових частин Повітряних Сил вже передано літаки Су-27, МіГ-29, МіГ-29УБ, Су-25, Су-25УБ, Су-24М, вертольоти Мі-8МСБ, Мі-2МСБ.

Таран також розповів, що під час ремонту та модернізації літаків йде заміна навігаційного обладнання на відповідне стандартам НАТО і системам IKAO, здійснюється підвищення ефективності і розширення номенклатури озброєння. Закуповуються радіолокаційні нові станції 35Д6М, П-18М, П-18 Малахіт.

“Для посилення протиповітряної оборони розглядається можливість створення вітчизняного зенітного ракетного комплексу середньої дальності. А на базі літака Ан-178 — літака дальнього радіолокаційного виявлення та управління”, - повідомив міністр, додавши, що Міноборони сьогодні виступає за створення додаткової фінансової привабливості служби для військовослужбовців льотного екіпажу та екіпажу безпілотних авіаційних комплексів.

Глава оборонного відомства також наголосив, що нещодавнє загострення обстановки в окремих районах Донецької і Луганської областей, скупчення російських військ уздовж українського державного кордону, російсько-білоруські навчання за наступальною тематикою змусили суспільство вкотре заговорити про повітряний щит держави. Адже без контролю у повітрі агресор не матиме переваги в сухопутних операціях.

“Підсумки практичних дій, тренувань сил та засобів локальних угруповань протиповітряної оборони, відпрацювання вартовими неба реагування на ймовірні виклики та загрози у складі міжвидових угруповань засвідчують: Повітряні Сили здатні захистити повітряний простір і дати відсіч агресору”, - наголосив Таран.

Як йдеться на сайті Верховної Ради, голова парламенту Дмитро Разумков привітав військовослужбовців та ветеранів Повітряних Сил Збройних Сил України із професійним святом.

"Кожен із вас відіграє вагому роль в обороні нашої держави. Ви не лише виконуєте важливі бойові завдання, а й надаєте необхідну авіаційну та логістичну підтримку.

Починаючи з 2014 року, ви самовіддано стоїте на захисті суверенітету і територіальної цілісності нашої держави. Мирне небо в українських містах насамперед - ваша заслуга.

Попри роботу в складних умовах, ви продовжуєте демонструвати професійність, стійкість духу та з гідністю виконуєте покладені на вас обов'язки. Ваша мужність та відвага - ніколи не будуть забуті", - йдеться у привітанні Разумкова.

Глава парламенту подякував кожному військовослужбовцю та ветерану Повітряних Сил Збройних Сил України за віддану службу українському народові та побажав їм незламної сили волі та віри у власні сили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-