Візит Блінкена: Несподіванка, яка нікого не здивувала

Візит Блінкена: Несподіванка, яка нікого не здивувала

Укрінформ
З чим завітав до Києва державний секретар США

Черговий приїзд держсекретаря США Ентоні Блінкена в Україну 6-7 вересня виявився традиційно несподіваним, але й, уже так само традиційно, нікого не здивував. Не анонсувався він, зрозуміло, з питань безпеки. Хоча небезпека не оминула американського високопосадовця: під час його пересування потягом із Польщі Москва здійснила масований ракетний обстріл Києва, щоправда, безуспішний. А також обстріляла ринок у Костянтинівці – з відомими трагічним наслідками. Блінкен прибув до Києва, аби «знову зустрітися з українськими партнерами, щоб обговорити контрнаступ, майбутню допомогу та зусилля з відновлення і, перш за все, – зміцнити непохитну підтримку України з боку США», заявив він, приїхавши до столиці.

Перший день його четвертого за час повномасштабної війни візиту коротко підсумувала посол України у США Оксана Маркарова.

Оксана Маркарова
Оксана Маркарова

«Дуже насичений позитивними сигналами і практичними домовленостями перший день візиту до Києва держсекретаря США Ентоні Блінкена», – написала вона у Фейсбуці.

Серед ключового, вказала вона, – зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським і командою ОП та обговорення стратегії подальшої стратегічної політичної і військової підтримки; переговори з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем з акцентом на захисті енергетичної інфраструктури, зміцненні економічного співробітництва та гуманітарної підтримки, посиленні співпраці з бізнесом, реформуванні й відбудові; з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, обговорення з ним ключових напрямків взаємодії перед важливими міжнародними подіями; новий пакет оборонної допомоги від США, який серед іншого включає танкові снаряди зі збідненим ураном для «Абрамсів»; потужний виступ на саміті Перших леді й джентльменів про силу стійкості.

Маркарова також наголосила, що візит розпочався зі вшанування полеглих українських героїв на Берковецькому кладовищі.

«І ще багато поза кадром», – додала вона.

Очевидно, що приїзд високопосадовця Сполучених Штатів – ключового партнера України в протистоянні російській агресії – це не лише важлива подія з практичного погляду, а й вагомий політичний сигнал – як для українського суспільства, так і для нашого ворога.

У КОНТЕКСТІ КОНТРНАСТУПУ

Оборонна допомога зі зрозумілих причин – головний для нас пункт.

В усіх аналітичних оглядах нинішній приїзд Блінкена пов’язують з українським контрнаступом, який триває вже понад три місяці.

Усупереч всіляким голосам та наріканням на Заході, Блінкен дав високу оцінку воєнним діям сил оборони України.

«Насамперед я тут, щоб продемонструвати тривалу й рішучу підтримку України в той час, коли вона стикається з цією агресією. Ми бачимо гарний прогрес у контрнаступі. Це дуже складно. Ми хочемо переконатися, що Україна має все необхідне не лише для того, щоб здійснити успішний контрнаступ, а й у довготривалій перспективі, щоби вона мала сильні оборонні можливості, аби в майбутньому подібні агресії не повторилися», – сказав він.

Власне військову допомогу він розглядає у двох площинах.

По-перше, йдеться про задоволення нагальних потреб ЗСУ в контексті контрнаступу та протиповітряної оборони.

Блінкен, за повідомленням ОП, говорив про це з Президентом Зеленським, який нещодавно побував на передовій.

Фото: ОП
Фото: ОП

Президент докладно поінформував співрозмовника про ситуацію на фронті, а також про нагальні оборонні потреби українських захисників, зокрема в далекобійній зброї, артилерії та бронетехніці.

З огляду на продовження ракетного терору з боку Росії, також говорили про необхідність посилення української ППО.

Ця тема порушувалася й на переговорах з Кулебою.

«Ми не дуже багато часу витратили на обговорення потреб у сфері протиповітряної оборони, тому що все очевидно, потреба надзвичайно важлива. Я лише озвучив кількість систем ППО, яка потрібна, щоб захистити і зерновий коридор, і наші міста, і наших людей», – заявив міністр на спільній пресконференції з Блінкеном, де вони майже фамільярно називали один одного Ентоні та Дмитро.

Фото: МЗС
Фото: МЗС

Кулеба розповів, що детально обговорювалося також і питання передачі Україні далекобійних ракет ATACMS.

«Ми мали дуже предметну розмову, і я радий, що ця опція залишається відкритою. Ми розраховуємо, що дискусії всередині адміністрації (США) приведуть до позитивного рішення. Сьогодні ми зупинилися на цьому окремо», – пояснив він, не уточнюючи позицію Блінкена з цього питання, який теж нічого з цього приводу не пояснив.

Цього самого дня Пентагон (звісно, невипадково) оголосив про надання Україні чергового пакета оборонної допомоги на 175 млн доларів.

Пакет містить додаткове обладнання для протиповітряної оборони, артилерійські боєприпаси, ракети для HIMARS, протитанкову зброю, зокрема снаряди зі збідненим ураном для раніше обіцяних танків «Абрамс» тощо.

ЩОБ У РОСІЇ ВІДБИТИ БАЖАННЯ

По-друге, США продовжують наголошувати на своїй активній участі у посиленні української армії в майбутньому, аби Росія не мала бажання й можливості повторити агресію. У цьому контексті розглядається, зокрема, надання Україні винищувачів F-16 та навчання українських пілотів у країнах Заходу.

На посилення України в майбутньому спрямована й допомога, про яку Блінкен оголосив у Києві, вартістю понад 1 млрд доларів.

За повідомленням Держдепу, вона, крім іншого, передбачає 100 млн доларів на забезпечення довгострокових військових потреб, 90,5 млн – на розмінування, 300 млн – на підтримку зусиль правоохоронних органів з відновлення й підтримання правопорядку на звільнених територіях.

Цікаво, що в цьому мільярді міститься 5,4 млн доларів за конфісковані активи олігархів, які підуть для підтримку та реабілітацію ветеранів.

Ще 203 млн спрямовані на забезпечення прозорості та підзвітності інституцій, посилення ключових реформ, пов’язаних з боротьбою з корупцією, верховенством права й правосуддям, а також на розслідування воєнних злочинів, скоєних Росією.

Під час візиту було оголошено, що американські компанії-виробники зброї візьмуть участь у першому Форумі оборонних індустрій, який відбудеться цієї осені в Києві.

«Я поінформував державного секретаря про наш план провести в Києві перший Форум оборонних індустрій, на якому українські та іноземні компанії об’єднають зусилля зі спільного виробництва й обслуговування зброї. Я також наголосив, що, по суті, йдеться про інтеграцію української оборонної індустрії в оборонну індустрію НАТО. І я дякую державному секретареві за підтвердження, що США та американські компанії візьмуть участь у цьому важливому заході», – наголосив Кулеба на пресконференції.

Фото: КМУ
Фото: КМУ

ЗЕРНО, ЕНЕРГІЯ, МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я

Другий блок питань, що порушувалися під час візиту, – економічний та гуманітарний.

Очевидно, що українські посадовці обговорювали з державним секретарем енергетичні проблеми, пов’язані з очікуваним посиленням узимку російських обстрілів критичної інфраструктури.

Експерти з обох країн проведуть консультації щодо використання наявних чи створення нових міжнародних правових інструментів для звільнення захоплених Росією цивільних заручників.

Не оминули й питання експорту українського зерна, що його Москва всіляко блокує. Україна і США вважають найбільш перспективним у цьому плані дунайський коридор і працюватимуть над його розвитком, заявив Кулеба.

Крім того, держсекретар узяв участь у Саміті перших леді та джентльменів «Ментальне здоров’я: стійкість і вразливість майбутнього».

Штати зобов’язуються допомагати Україні з ментальним оздоровленням під час війни та після її завершення, заявив він, виступаючи на саміті.

«Від імені президента Байдена, першої леді доктора Джилл Байден я тут, щоб заявити українському народові: як вплив цього жахливого конфлікту на психічний стан триватиме й після завершення війни, так само і Сполучені Штати допомагатимуть вам вилікувати ці невидимі рани. Коли ми кажемо, що Америка з вами протягом усього шляху, то маємо це на увазі», – сказав Блінкен.

НАПЕРЕДОДНІ ГЕНАСАМБЛЕЇ

Глави зовнішньополітичних відомств, судячи з усього, говорили також про координацію зусиль на міжнародній арені.

Як відомо, невдовзі відбудеться відкриття чергової сесії Генасамблеї ООН, у рамках якої з 19 по 25 вересня традиційно проходитиме тиждень високого рівня за участю глав держав та урядів з усього світу.

Очікується, що до Нью-Йорка приїде й Президент України, де говоритиме про Формулу миру, створення спецтрибуналу щодо злочину агресії та про компенсаційний механізм відшкодування втрат. Передбачається велика кількість двосторонніх зустрічей, зокрема й з лідерами країн Глобального Півдня.

РЕФОРМИ, БОРОТЬА З КОРУПЦІЄЮ ТА ІНШЕ

Блінкен на пресконференції коротко зазначив, що Сполучені Штати всіляко підтримуватимуть антикорупційні заходи в Україні.

Можемо припустити, що цій темі сторони приділили чимало уваги, враховуючи, наскільки чутливою вона є для американського істеблішменту, особливо в умовах майбутньої виборчої кампанії. Її активно розкручують представники консервативного крила республіканців, критикуючи Байдена за нібито надмірну підтримку України.

«Держсекретар Блінкен… закликав до подальшого прогресу на шляху реформ в Україні, включаючи боротьбу з корупцією і забезпечення незалежності й доброчесності антикорупційних органів і судів України», – ідеться в повідомленні Держдепу, поширеному в середу.

Напевне, Блінкен також цікавився перспективами виборів в Україні, кадровими змінами в уряді, адже новим урядовцям, а особливо міністрові оборони, доведеться постійно мати справу з міжнародними партнерами.

Очевидно, що деякі аспекти візиту, як зауважила Маркарова, залишаються за кадром.

Можливо, такими вони й залишаться. Або ж «вилиються» через деякий час із посиланням на поінформовані джерела в американських медіа.

Володимир Ільченко, Київ – Нью-Йорк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-