Три події світу.  Європарламент та Азов, прем’єрська діалектика та порозуміння по-сусідськи

Три події світу. Європарламент та Азов, прем’єрська діалектика та порозуміння по-сусідськи

Укрінформ
Європейський Парламент продемонстрував, що тримає руку на пульсі подій. Україна та Угорщина продовжують політичний чардаш. 

Політичні позиції прем’єр-міністрів двох країн, що входять до  G-7, виявилися протилежними. Петро Порошенко та Олександр Лукашенко намагалися порозумітися у Гомелі під час Форуму регіонів Білорусі та України.

Наближення виборів парламентарії відзначають по-різному. Наприклад, Європейський Парламент, новий склад якого обиратимуть за півроку, ухвалив резолюцію по ситуації в Азовському морі, у якій засудив будівництво Керченського мосту Росією, незаконний видобуток нею ресурсів на українському шельфі та свавільний огляд торговельних суден в акваторії Азовського моря. У Європарламенті планують створити посаду уповноваженого з Криму та Донбасу, який, як виглядає, координуватиме європейську політику щодо гарячих точок України. Зауважу, що Федеріка Могеріні наголосила: ЄС ніколи не визнає анексію Криму. Європейський Парламент, у свою чергу, нагородив Олега Сенцова премією Андрія Сахарова.

Цікавою була зустріч на полях безпекового форуму у Варшаві міністрів закордонних справ України та Угорщини. Петер Сіярто передав Павлу Клімкіну проект угоди про захист меншин, яким офіційний Будапешт  не стільки намагається вирішити існуючі проблеми у двосторонніх відносинах, скільки продемонструвати оточуючому світові власну добру волю. Тим часом зрушень у діалозі України та Угорщини не відбулося.

Втім, буде перебільшенням говорити, що Росія перебуває у міжнародній ізоляції. Зустріч Путіна, Ердогана, Макрона та Меркель у Стамбулі, де вони обговорювали долю Сирії – краще тому підтвердження. Лідери європейських країн виглядали статистами на тлі порозуміння двох авторитарних президентів. Зустрівся з Путіним і Джон Болтон – визнаний американський «яструб» відвідав минулого тижня не лише Росію, але і країни Південного Кавказу. Не впевнений, що є прямий зв’язок, проте у президентських виборах у Грузії буде другий тур, хоча правляча «Мрія» активно просувала Саломе Зурабішвілі.

Фото: AA
Фото: AA

Ставлення до Росії та її пропозицій продовжує залишатися лакмусовим папірцем для багатьох політиків. Італійський прем’єр Джузеппе Конте напередодні візиту до Москви закликав зняти з РФ санкції та повернути її до клубу провідних демократій світу. Таке враження, що у Римі в такий спосіб намагаються вирішити власні фінансові проблеми. Іншої позиції дотримуються у Токіо: прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе наголосив на намірі повернути Курильські острови.

Під час періоду високої турбулентності міжнародних відносин неабиякого значення набувають відносини з сусідами. Для України минулого тижня в пріоритеті була Білорусь, і це підтвердила зустріч президентів Порошенка та Лукашенка у Гомелі під час форуму регіонів. Розмова тет-а-тет лідерів країн змінила прес-конференція, під час якої обидва президенти були у своєму репертуарі: Порошенко говорив про «кордон дружби» між нашими країнами, а Лукашенко наголошував на готовності допомогти у врегулюванні конфлікту на Донбасі, завбачливо оминаючи тему Криму. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-