Держбюджет Канади-2018: кібербезпека і санкції

Держбюджет Канади-2018: кібербезпека і санкції

Аналітика
Укрінформ
Країна кленового листа й цього року залишатиметься дуже близькою до України державою

Нинішній тиждень Канада вперше прожила за новим бюджетом 2018-го року. На відміну від України, розрахунок усіх державних видатків тут ведеться не від першого січня, а з початку квітня. Хоча більшість розділів державного кошторису Канади впливають передовсім на мешканців цієї країни, ознайомитися із цим масивним документом  корисно і в Україні, оскільки він дає змогу виявити основні напрями зовнішньої та внутрішньої політики держави у найточнішому - цифровому вираженні.

Укрінформ детально вивчив цей майже 400-сторінковий документ і спробував розібратися, який зиск можуть отримати українці від 338 млрд доларів видатків, закладених у головному фінансовому документі Канади.

ЗБІЛЬШЕННЯ МІЖНАРОДНОЇ ДОПОМОГИ

«Уряд Канади пропонує додатково виділити протягом наступних п'яти років $2 млрд до пакета міжнародної допомоги. Ці нові кошти будуть призначені на підтримку ключових гуманітарних пріоритетів Канади, особливо допомоги жінкам та дівчатам, а також посилять відданість Канади зменшенню бідності й розбудові більш інклюзивного, мирного та процвітаючого світу», - йдеться у презентованому міністром фінансів документі.

Збільшення обсягів міжнародної допомоги є однозначно гарним трендом, особливо, якщо йдеться про таку дружню нам країну, як Канада. Однак, особливістю нового бюджету є його зосередженість на гендерних аспектах, що, швидше за все, призведе до зменшення фінансування програм в Україні, більшість із яких, з огляду на напружену безпекову ситуацію у країні, мають інший фокус.

У бюджеті-2017 на канадську міжнародну допомогу було закладено трохи менше 5 млрд доларів на рік. З них на частку українських програм припадало приблизно 50 млн доларів. Конгрес українців Канади наразі лобіює, аби підтримка України виросла пропорційно до нового фінансового ресурсу. Оскільки точний перелік програм і виділених на їх реалізацію коштів буде оприлюднено пізніше, наша діаспора ще має шанс знайти для уряду переконливі аргументи.

ІНВЕСТИЦІЇ У КІБЕРБЕЗПЕКУ

«У цьому бюджеті уряд Канади впроваджує план із безпеки та процвітання у цифровій вік, що захищатиме від кібератак. Уряд пропонує інвестувати $507.7 млн протягом наступних п'яти років і по $108.8 млн щорічно потому у розробку Національної кібернетичної безпекової стратегії».

Що точно піде на користь Україні, так це підвищена увага офіційної Оттави до кібербезпеки. Після останніх президентських виборів у США, важливість цього питання зросла по всьому світу, і Канада не стала винятком.

На практиці більша частина грошей буде використана Центром із безпеки комунікацій (канадська спецслужба, відповідальна за радіоелектронну боротьбу) для створення нового Канадського центру із кібербезпеки та Національного агентства із розслідування кіберзлочинів, який займатиметься правоохоронною, а не розвідувальною діяльністю. При цьому експерти запевняють, що Канада наразі змінює свої національні безпекові пріоритети із боротьби з тероризмом на виклики кібератак, тож у найближчій перспективі витратить на захист від них навіть більшу суму.

Хоча наразі більшість кібернападів на Канаду здійснюється із Китаю, все активніше у цю гру вступає Росія. Україна, яка не за власною волею має величезний досвід протидії гібридній російській агресії, може передати свій цінний досвід канадським кібербійцям та приєднатися до їх боротьби зі спільним супротивником.

КРАЩІ САНКЦІЇ

«Уряд Канади пропонує виділити $22.2 млн протягом п'яти років і по $4.3 млн щорічно потому МЗС Канади та прикордонній службі на посилення канадської санкційної системи, що передбачатиме кошти на розробку санкційної політики, координацію її із партнерами та роз'яснення канадцям їх санкційних зобов'язань».

Канада наразі має чи не найдовший у світі список підсанкційних осіб, проти яких було застосовано обмежувальні заходи у зв'язку із агресією проти України. Проте, деякі впливові посіпаки Путіна, наприклад, колишній президент «Российских железных дорог» Володимир Якунін чи виконавчий директор «Роснефти» Ігор Сечін досі не потрапили під дію канадських санкцій. Передбачене у новому бюджеті фінансування може допомогти змінити це. Тим паче, із ухваленням минулого року так званого «акту Магнітського» Канада отримала у своє розпорядження ефективний механізм притягнення до відповідальності порушників прав людини по всьому світу.

У Конгресі українців Канади із цього приводу пообіцяли схиляти уряд до «суттєвого посилення секторальних економічних та індивідуальних санкцій проти Росії та російських чиновників, у тому числі закриття Росії доступу до системи міжнародних банківських платежів SWIFT».

МУЛЬТИКУЛЬТУРНЕ РІЗНОМАНІТТЯ

«Аби підтримати заходи та проекти, що заохочують громади збиратися разом, уряд пропонує додатково виділити протягом двох років $23 млн на фінансування Програми мультикультуралізму, яка керується Міністерством культури Канади. Ці кошти дадуть змогу провести національне обговорення нового підходу до боротьби із расизмом, заслухавши думки експертів, громадських організацій, окремих громадян та релігійних лідерів задля пошуку нових шляхів до співпраці і боротьби із дискримінацією».

Оскільки українські діаспорні організації мають розвинену мережу представництв по всій Канаді, проведення громадських слухань, підтриманих у новому бюджеті, створить додатковий майданчик для озвучення української позиції. Ураховуючи той факт, що Конгресу українців Канади (під дахом якого об'єднуються усі українські організації Країни кленового листа), підтримує тісний контакт із діаспорами інших народів, разом вони можуть виступати гучним голосом на підтримку тих чи інших ініціатив.

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА МІСЦЕВИХ ЗМІ

«Аби упевнитися, що врахована місцева точка зору й забезпечена підзвітність у громадах на місцях, уряд пропонує протягом п'яти років надати 50 млн одній або кільком незалежним неурядовим організаціям, які підтримуватимуть місцеву журналістику у населених пунктах, де відчувається її нестача. Аби забезпечити повагу до свободи преси, організації нестимуть повну відповідальність за використання коштів». 

Близько 1,3 млн мешканців Канади мають українське походження, і на забезпечення їхніх інформаційних потреб працює значна кількість ЗМІ. Зважаючи на низьку густину населення багатьох регіонів країни, пресі часто дуже важко виходити на прибутковий рівень. Нові канадські державні кошти стануть суттєвою фінансовою подушкою, здатною підтримати видання у скрутну хвилину. При цьому конкуренція за ці гроші підвищить якість медіа.

МУЗЕЙ ІЗ ПРАВ ЛЮДИНИ

«Аби гарантувати, що музей має адекватне фінансування, достатнє для виконання його завдань, серед яких є пропагування поваги до інших та заохочення роздумів та діалогу, уряд пропонує виділити $35 млн протягом шести років на підтримку роботи музею».

Розташований у Вінніпезі, столиці провінції Манітоба, Канадський музей із прав людини є обов'язковим до відвідування туристичним об'єктом міста. Відкритий у 2014 році він щоденно доносить до відвідувачів важливість дотримання прав людини і демонструє жахи, до яких призводить нехтування основоположними свободами. Велика експозиція у музеї присвячена й Голодомору-геноциду. Музей також на регулярній основі приймає у себе різноманітні тимчасові виставки та заходи, пов'язані із Україною. Приміром, цього місяця у ньому проходив показ документального фільму «Міф» про оперного співака Василя Сліпака.

У Конгресі українців Канади, коментуючи цю статтю видатків федерального бюджету, пообіцяли продовжувати співпрацю із музеєм, «аби важливі для української громади Канади питання були належним чином відображені у його виставках та навчальних програмах».

БЮДЖЕТ ЗАГАЛЬНОГО ДОСТАТКУ

Зрозуміло, що державний бюджет Канади написаний з огляду, передусім, на добробут канадців. Утім, окремі його розділи можуть послужити гарну службу й українцям, при чому як тим, що мешкають в Канаді, так і тим, які проживають на території України.

Робити остаточні висновки поки зарано, оскільки багато урядових програм досі перебувають у стадії розробки, але загальний вектор, сформований в бюджеті-2018 свідчить, що Канада й цього року залишатиметься дуже близькою до України державою.

Максим Наливайко, Оттава.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-