Британські науковці не визначили країну походження “Новічка”

Британські науковці не визначили країну походження “Новічка”

Укрінформ
Науковці британської лабораторії Портон-Даун (Porton Down) не змогли встановити, чи була Росія країною походження нервово-паралітичної речовини "Новічок", якою отруїли екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його дочку Юлію.

Про це Sky News заявив керівник лабораторії Гері Айккенхед.

За його словами, вони ще не можуть довести, що речовина була виготовлена в Росії.

"Ми змогли ідентифікувати це як "Новічок", визначити, що це нервово-паралітична речовина військового класу. Ми не визначили точне джерело походження (речовини), але ми надали наукову інформацію уряду, який потім використовував цілий ряд інших джерел, щоб зібрати в одне ціле висновки, яких ми дійшли", - зазначив він.

За словами Айккенхеда, встановлення походження речовини потребує "інших матеріалів", зокрема і розвідданих, доступ до яких є тільки в уряду.

Читайте також: Організація із заборони хімзброї збереться через атаку у Солсбері

Він наголосив, що метою лабораторії було науковим шляхом встановити, якою саме речовиною було отруєно Сергія та Юлію Скрипалів, а не з'ясувати країну походження "Новічка".

Як повідомлялося, Організація із заборони хімічної зброї проведе у Гаазі в середу, 4 квітня, зустріч щодо отруєння нервово-паралітичною речовиною колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, яке сталося 4 березня в британському Солсбері.

Британський прем'єр-міністр Тереза Мей заявила, що відповідальність за отруєння, найімовірніше, лежить на Росії. Вона також повідомила, що постраждалі були отруєні нервово-паралітичним речовиною групи "Новічок", розробленою в РФ.

Росія заперечує свою провину.

У відповідь на застосування хімічної речовини близько 30 країн, а також НАТО вирішили вислати російських дипломатів. Росія у свою чергу оголосила персонами нон грата дипломатів із 23 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-