Главою нового Бундестагу обрали Вольфганга Шойбле

Главою нового Бундестагу обрали Вольфганга Шойбле

Укрінформ
У Берліні у ході установчого засідання Бундестагу XIX скликання у вівторок, 24 жовтня, депутати вибрали своє керівництво.

Більшістю голосів депутати підтримали на пост голови Бундестагу кандидатуру від Християнсько-демократичної партії Вольфганга Шойбле, який раніше був міністром фінансів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Шойбле по праву називають "політичним важковаговиком": у Бундестазі 75-річний нині політик засідає з 1972 року. За ці роки він був і главою фракції ХДС/ХСС у Бундестазі, і головою ХДС, і керівником відомства канцлера, і міністром внутрішніх справ, і міністром фінансів. Активності політика не заважає те, що пересувається він в інвалідному візку - результат замаху на нього у жовтні 1990 року. 

Читайте також: Бундестаг - без расизму та ксенофобії: у Берліні пройшла багатотисячна акція

Відкрив же перше засідання нового парламенту один із старих депутатів - 76-річний член Вільної демократичної партії Херман Отто Зольмс. Зауваживши, що чисельність Бундестагу велика як ніколи - 709 осіб - він закликав негайно розпочати реформу виборчої системи. Зольмс також нагадав депутатам про те, що вони - "представники всього народу і несуть перед ним відповідальність". Політик акцентував увагу на викликах, що стоять перед Бундестагом і суспільством, викликах демократії - зростанні дистанції між народами й політиками, політикою й очікуванням громадян, що веде до розширення популістських рухів; у соцмережах культивується ненависть, расизм, ксенофобія, нетерпимість. "Ми не повинні залишати народ наодинці з цими голосами", - закликав Зольмс. При цьому він підкреслив, що Німеччина має бути горда своєю "живою демократією", і зазначив, що тепер демократичні принципи повинні будуть відстоювати й праві популісти - партія Альтернатива для Німеччини, що вперше пройшла до парламенту. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-