Стару варшавську в'язницю передадуть Музеєві антикомуністичного опору

Стару варшавську в'язницю передадуть Музеєві антикомуністичного опору

Укрінформ
У п'ятницю, 1 липня, міністр юстиції Польщі Збігнєв Зебро скликав програмну рада майбутнього музею «проклятих солдатів» і політв'язнів часів ПНР.

Як повідомляє Радіо Польща, до його складу увійшли 15 істориків, в тому числі, професор Ян Жарин, Богдан Хшановський і доктор історичних наук Кшиштоф Швагжик.

Музей «проклятих солдатів» (Żołnierze wyklęci, борців антикомуністичного підпілля у 1944-1956 рр.) і політичних в'язнів часів Польської Народної Республіки буде розташований у слідчому ізоляторі у варшавському районі Мокотув. Вже до кінця 2016 року ізолятор залишить останній в'язень.

«Прийшов час продемонструвати, що цінності, за які гинули в цих стінах люди, все ж перемогли», - сказав глава міністерства юстиції Польщі.

У свою чергу, директор музею Яцек Павлович закликав передати музеєві будь-які експонати, що пов'язані з цим місцем і ув'язненими.

«Ми приймемо навіть найменші експонати: ґудзики, значки, можливо нотатки, які у когось збереглися», - сказав директор музею.

1 березня 1951 року у в'язниці в районі Мокотув після показового процесу були розстріляні 7 членів підпільного антикомуністичного об'єднання «Свобода і незалежність». Національний день пам'яті «проклятих солдатів» в Польщі відзначається з 2011 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-