Сівковичу висунули чергову підозру - за організацію побиття студентів на Майдані

Сівковичу висунули чергову підозру - за організацію побиття студентів на Майдані

Укрінформ
Колишньому заступнику секретаря Ради національної безпеки та оборони Володимиру Сівковичу повідомили нову підозру у державній зраді - за організацію побиття студентів на Майдані.

Про це передає Укрінформ з посиланням на ДБР

«Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру у державній зраді колишньому заступнику секретаря Ради національної безпеки та оборони Володимиру Сівковичу. Він в інтересах РФ влаштував провокацію із побиття учасників «Студентського Майдану» 30 листопада 2013 року», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після початку студентських протестів на Майдані Незалежності, Сівкович почав втілювати плани РФ: «У ніч з 29 на 30 листопада 2013 року він особисто контролював з кабінету начальника Київської міліції організований ним розгін та побиття студентів».

«Тоді через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасникам мирного зібрання на Майдані Незалежності в Києві було заподіяно тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, більш ніж 300 учасників були змушені тікати з середмістя столиці й переховуватись в приміщені Михайлівського собору. Ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави», - повідомляє ДБР.

Своєю чергою це призвело до посилення сепаратизму в окремих регіонах України та потім використано РФ у веденні підривної діяльності проти нашої держави.

Читайте також: Справи Майдану: слідство виявило докази, що гібридна агресія РФ почалася з листопада 2013 року

Як повідомляє Офіс генпрокурора, за процесуального керівництва ОГП Володимиру Сівковичу повідомлена підозра - за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України.

Максимальне покарання за вчинення цього злочину – 15 років позбавлення волі.

За даними слідства, будучи завербованим представниками РФ, підозрюваний мав на меті зашкодити укладенню Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

У подальшому він мав сприяти ворогу активізувати підривну діяльність проти України в усіх сферах - економіки, державного управління, інформаційної безпеки, оборони, культури, освіти, а також підтримувати проросійські сепаратистські рухи в Україні.

Ексзаступник секретаря РНБО неодноразово зустрічався з представниками Росії та отримував від тодішнього політичного керівництва України вказівки щодо забезпечення їхніх рішень про відмову від інтеграції до Євросоюзу і придушення протестних акцій через відмову України від асоціації з ЄС.

У другій половині жовтня та упродовж листопада 2013 року він здійснив підготовку до вчинення дій, передбачених планом підривної діяльності РФ проти України.

Читайте також: Координував інформдиверсії Шуфрича: СБУ зібрала нові докази держзради Сівковича

Своїми діями підозрюваний сприяв створенню передумов для здійснення РФ активних дій щодо тимчасового захоплення частини території України.

На теперішній час підозрюваний переховується від слідства та суду у Росії та є одним із очільників антиукраїнського руху, створеного спецслужбами РФ.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Державного бюро розслідувань.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2022 року Державне бюро розслідувань направило до суду обвинувальний акт щодо Сівковича за організацію розгону cтудентського Майдану.

За даними слідства, через вказівку Сівковича у ніч на 30 листопада 2013 року начальник Головного управління столичної міліції дав наказ до силового розгону мирної акції протесту у центрі Києва під приводом забезпечення нібито встановлення новорічної ялинки.

19 лютого 2024 року очільник Департаменту у справах Майдану Офісу генпрокурора Олексій Донський повідомив, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну слідство отримало нові докази, які свідчать, що побиття студентів у Києві 30 листопада 2013 року відбулося з метою відвернути тодішню владу від європейського курсу. Таким чином, Майдан був реакцією на гібридну російську агресію.

За словами Донського, у зв’язку з нововиявленими доказами колишньому заступнику секретаря РНБО висунули нову підозру – у державній зраді в інтересах РФ. Крім того, слідство виявило осіб, яких він залучив до реалізації задуму.

Фото: ZN.UA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-