Постраждалим від агресії рф допомагатимуть провідні світові юристи - Венедіктова

Постраждалим від агресії рф допомагатимуть провідні світові юристи - Венедіктова

Укрінформ
Робоча група legal Task Force надаватиме підтримку в забезпеченні правосуддя для жертв міжнародних злочинів, вчинених росією в Україні.

Про це повідомила у Фейсбуку генпрокурор Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

За її словами, до складу робочої групи увійшли провідні світові юристи з прав людини, зокрема Амаль Клуні, королівський радник Річард Гермер, королівський радник Тім Отті, Філіппа Вебб, баронеса Хелена Кеннеді, яка очолює Інститут прав людини Міжнародної асоціації юристів, і Лорд Нойбергер – колишній голова Верховного суду Сполученого Королівства.

До робочої групи також увійдуть юридичні експерти з фірми Covington & Burling LLP зі США на чолі з Ніхілом Гором, французької фірми Sygna Partners на чолі з Люком Відалом, а також фірми Withers на чолі з Еммою Ліндсі. Кожна з них уже представляє інтереси України, в тому числі у випадку Covington і Sygna - у Міжнародному суді ООН.

Робоча група отримуватиме підтримку провідних науковців у галузі міжнародного гуманітарного права, в тому числі професора Марко Мілановича (Ноттінгемський університет) та професора Ендрю Клепема (Женевський академічний інститут), а також Центру з питань міжнародного управління та врегулювання спорів при Королівському коледжі у Лондоні, Фонду Клуні «За справедливість» та Інституту прав людини Міжнародної асоціації юристів.

Зазначається, що всі члени робочої групи, а також юристи та науковці, які надаватимуть підтримку, будуть виконувати свою роботу на безоплатній основі.

Сфера її компетенції включатиме надання рекомендацій щодо притягнення до відповідальності, у тому числі через ООН та регіональні організації.

Група також надаватиме консультації та забезпечуватиме потенційне представництво у цивільних і кримінальних справах, у тому числі тих, які підпадають під дію законів універсальної юрисдикції, задля забезпечення притягнення до відповідальності та отримання репарацій у національних юрисдикціях. Крім цього, робоча група надаватиме стратегічні настанови щодо співпраці України з Міжнародним кримінальним судом, поінформувала Венедіктова.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають у житлові будинки.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Фото: Ірина Венедіктова, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-