Закон про військових капеланів опублікований у «Голосі України»

Закон про військових капеланів опублікований у «Голосі України»

Укрінформ
Закон «Про Службу військового капеланства» опубліковано в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на інтернет-версію видання.

Так, закон регулює відносини у сфері реалізації конституційного права на свободу світогляду та віросповідання військовослужбовців Збройних сил України, Національної гвардії України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Державної прикордонної служби України, а також визначає правові та організаційні засади і принципи діяльності Служби військового капеланства.

Згідно з текстом документа, Служба військового капеланства утворюється як окрема структура у складі ЗСУ, Нацгвардії, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держприкордонслужби, вид якої залежить від обсягу, характеру та складності заходів щодо задоволення духовно-релігійних потреб в їх органі військового управління, з’єднанні, військовій частині, військовому навчальному закладі, установі та організації. У військовій частині на рівні окремого батальйону функції Служби військового капеланства можуть виконуватися одним військовим капеланом.

Відповідні служби підпорядковуються безпосередньо головнокомандувачу ЗСУ, командувачу Нацгвардії, керівникам інших утворених відповідно до законів України військових формувань, голові Держприкордслужби.

Гранична чисельність Служби військового капеланства не може становити менше 0,15% граничної чисельності відповідно ЗСУ, Нацгвардії, інших військових формувань, Державної прикордонної служби.

Військовим капеланом може бути громадянин України, який є священнослужителем зареєстрованої в Україні релігійної організації та отримав від керівного центру (управління) відповідної релігійної організації мандат на право здійснення військової капеланської діяльності.

Обов’язковою вимогою для зайняття посади військового капелана є наявність вищої богословської освіти (ця норма починає діяти через 5 років після набрання чинності закону).

Не може бути військовим капеланом особа, якій законом обмежено доступ у з’єднання, військові частини і підрозділи ЗСУ, Нацгвардії, до інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Держприкордонслужби.

Інформація про особу, що стала відома військовому капелану під час здійснення військової капеланської діяльності, є конфіденційною.

Військовий капелан має право не відповідати на запитання щодо фактів і обставин, які стали йому відомі під час сповіді.

З метою належної організації задоволення духовно-релігійних потреб особового складу ЗСУ, Нацгвардії, ДПСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань передбачено запровадження відповідних квот конфесійного представництва.

Передбачається створення як дорадчих органів Міжконфесійних рад з питань військового капеланства при Міністерстві оборони та Міністерстві внутрішніх справ.

Закон набирає чинності з 1 липня 2022 року.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 17 грудня підписав Закон України «Про Службу військового капеланства» №1915-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 30 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-