У Нацфонді досліджень анонсували ще два наукові конкурси

У Нацфонді досліджень анонсували ще два наукові конкурси

Укрінформ
Національний фонд досліджень, який 2021 року вже оголосив один конкурс, запустить ще два нові.

Про це повідомило керівництво фонду на пресконференції в Укрінформі.

Виконавчий директор фонду кандидат філологічних наук, доцент Ольга Полоцька зазначила, що 5 липня був оголошений конкурс проєктів з наукових досліджень і розробок під назвою “Наука для безпеки і сталого розвитку України”.

"Цей конкурс розрахований на підтримку колективних проєктів за напрямами, пов’язаними з охороною здоров’я, забезпеченням біологічної, екологічної, продовольчої безпеки, інформаційної та соціальної безпеки, відповіді на виклики за умов природних та техногенних надзвичайних ситуацій, подолання медико-біологічних, психологічних і соціальних наслідків пандемії COVID-19 та вирішення пов’язаних з цим юридичних питань”, - розповіла вона.

За словами Полоцької, з 14 липня до 12 серпня триває процес подачі конкурсних заявок на одержання грантової підтримки на офіційному вебсайті фонду. Проведення наукової і науково-технічної експертизи та підбиття підсумків триватиме до 1 грудня 2021 року.

Полоцька додала, що наразі отримано 406 заявок в електронній системі фонду, з яких 203 в галузі природничих та технічних наук, 103 в галузі біології, охорони здоров’я та аграрних наук і 100 в галузі соціальних та гуманітарних наук.

Як повідомив голова фонду, академік НАН України Леонід Яценко, окрім зазначеного, у 2021 році буде оголошено ще два конкурси.

“Перший - “Передові дослідження в галузі математичних, природничих і технічних наук”, а другий - “Людина, суспільство, наука перед сучасними викликами: інноваційні дослідження в суспільно-гуманітарній сфері” - у галузі соціо-гуманітарних наук. На сьогодні наукова рада практично завершила прийняття умов цих конкурсів, і вони будуть оголошені найближчим часом, орієнтовно у вересні”, - сказав Яценко.

Він уточнив, що на відміну від специфічної тематичної спрямованості безпекового, це будуть фактично конкурси “bottom-up” у галузях математичних, природничих і технічних та соціо-гуманітарних наук.

Читайте також: Українська наука зможе отримувати грантове фінансування

Голова фонду зазначив, що процедури відбору найкращих наукових проєктів за трьома конкурсами розпочинаються у 2021 році, а грантова підтримка переможцям надаватиметься з 2022 року. Остаточний обсяг фінансування залежатиме від обсягу бюджетних призначень на відповідні роки.

“Фінансування уже діючого конкурсу “Наука для безпеки і сталого розвитку України” на перший рік передбачається до 150 млн гривень, на два інші конкурси передбачається розподіл залишку бюджетних призначень у співвідношенні 79%-21%. Орієнтовно це буде приблизно до 300 млн гривень для першого конкурсу і до 80 млн гривень для другого на 2022 рік. За умовами конкурсів, проєкти матимуть дво- або трирічний термін реалізації”, - повідомив Яценко.

Він зауважив, що фінансування проєктів переможців цих двох конкурсів планується розпочати у червні 2022 року, в якому буде заплановано один етап, в наступний рік — два етапи і в заключний рік — один етап. Таким чином, проєкти будуть реалізовуватися в 4 або в 6 етапів, кожен не перевищуватиме 6 місяців. Фінансування на один етап не перевищує 1,5 млн гривень у 2022 році з деяким збільшенням у наступні роки, з урахуванням інфляції.

Яценко додав, що для проєктів конкурсу “Передові дослідження в галузі математичних, природничих і технічних наук” максимальний обсяг фінансування одного проєкту у 2022 році (1 проміжний етап) становить 26,5 млн гривень, з яких до 25 млн гривень може бути передбачено для придбання наукового обладнання, якщо воно є необхідним для виконання проєкту, і до 1,5 млн гривень можуть складати всі інші статті витрат.

На пресконференції йшлося і про фінансування конкурсів «Наука для безпеки людини та суспільства» і «Підтримка досліджень провідних та молодих учених», які відбулися 2020 року, реалізація проєктів за якими триває.

“З переможцями цих конкурсів у 2021 році було укладено 208 договорів на загальну суму майже 700 млн гривень. Фінансування проєктів здійснюється поетапно відповідно до графіка. Станом на липень фондом фактично вже профінансовано 67% від загальної суми фінансування відповідно до договорів на 2021 рік”, - поінформувала Полоцька.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-