Гриневич сказала, коли в школи привезуть підручники для 1 та 10 класів

Гриневич сказала, коли в школи привезуть підручники для 1 та 10 класів

Укрінформ
Через велику кількість підручників, які цього року друкуються для 1, 5 та 10 класів, змінився графік їх друку та доставки. Наразі підручники для 5 класу майже всі розвезені по регіонах. Підручники для 10 класу очікуються в листопаді.

Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цього року ми друкуємо три лінійки підручників (для 1, 5 та 10 класів - ред.) Такої кількості примірників ще не було - 18,5 млн. І виявилося, що українська поліграфічна база не витримує таких обсягів за короткий проміжок часу. Тому нам довелося переглядати графік. На даний момент 5 клас, це одна лінійка  підручників, практично весь розвезений, тобто там проблем немає. Перший клас - це нові стандарти і нові  програми, і ми пізніше робили підручники, коли вже були розроблені стандарти та програми. В першому класі є адаптаційний період у вересні, дітям зараз не потрібні підручники... Підручники  вони отримають у жовтні", - сказала Гриневич.

Стосовно підручників для 10 класу Гриневич повідомила, що паперові їх версії будуть у школах у листопаді. Натомість на сайті Міністерства освіти та науки викладено електронну бібліотеку всіх підручників, і не тільки для 1 чи 10 класів. 

Також Гриневич наголосила, що  на сайті МОН є методичні матеріали для вчителів перших класів стосовно того, яке навантаження на дітей повинно бути в адаптаційний період. З цими матеріалами можуть ознайомитися також і батьки першокласників.

Читайте також: Гриневич розповіла, як населення сприймає новий український правопис

"Треба пам'ятати, що вересень для першого класу - адаптаційний. Діти знайомляться зі школою, класом, ранець носять без важкого приладдя та книжок, вивчають безпечну дорогу  до школи. Триває напрацювання правил життя в класі,  у школі, алгоритмів (поведінки), тому що в дітей повністю перебудовуюється стиль житя. Я хочу звернути увагу, що буде велика спокуса вчителів все зробити в старий  спосіб: просто одразу посадити дітей за парти, за підручники чи зошити з друкованою основою, які змусять  купити батьків. Так не можна, тому що зовсім інша парадигма  педагогіки співробітництва і активно пошукового навчання для дітей початкової школи", - наголосила міністр. 

Окрім цього, причинами затримки друку підручників Гриневич назвала необхідність додаткової експертизи деяких з них, зокрема з історії Украни, громадянської освіти, в яких виявлено "фундаментальні помилки та трактування з радянської історіографії". За словами Гриневич, МОН не може дозволити друк таких підручників за бюджетні кошти, вони направлені на доопрацювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-