МОН працює над врегулюванням навчання дітей у лікарнях

МОН працює над врегулюванням навчання дітей у лікарнях

Укрінформ
Уряд спільно з громадськими організаціями розробили проект Положення, яке врегульовуватиме умови навчання дітей, що тимчасово перебувають на лікуванні у медичних закладах.

Про це повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час зустрічі в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі у Львові, повідомляє прес-служба МОН.

«Зараз доступ дітей до освіти є одним із пріоритетів МОН. У нас є спеціалізована субвенція для дітей з особливими освітніми потребами - 504 млн на цей рік, ми створюємо опорні школи, щоб дати рівні шанси на навчання для дітей з міської та сільської місцевостей, зараз працюємо над тим, щоб діти у школах нацменшин мали рівні можливості отримати знання з державної мови. І я вдячна громадськості, що привернула увагу до проблеми навчання при лікарнях. Освіта для дітей тут може мати навіть більше значення, ніж в інших умовах», - зазначила міністр.

Читайте також: На Дніпропетровщині оновлюють понад 30 опорних шкіл

Вона додала, що в роботі над цим проектом чи не найбільше допоміг досвід двох лікарень Львівської області - «Чорнобильської» та «Охматдит». Саме модель навчального процесу в цих закладах лягла в основу Положення, що має масштабувати цей досвід на всю Україну. Мета Міністерства освіти і науки, що підтримало ініціативу журналістки Наталії Мосейчук та колективу проекту «Право на освіту», в тому, щоб дати таку ж можливість навчатися пацієнтам по всій країні.

Проектом Положення, зокрема, як очне навчання в класах при лікарні, так і біля ліжка дитини. Організацію освітнього процесу здійснює школа, на території обслуговування якої розміщений медзаклад.

При цьому необхідні умови (приміщення) для організації освітнього простору має забезпечити керівник лікарні.

Нормативи наповнюваності класів – від 4 до 12 осіб. Щоб школа могла створити такий клас, медзаклад має повідомити їй про кількість дітей шкільного віку, які перебувають на стаціонарному лікуванні, в розрізі вікових категорій.

Передбачено, що в лікарні, якщо це дозволяє стан здоров’я дитини, проводитимуться і контрольні, і ДПА – це дозволить дитині після завершення лікування підтвердити набуті знання спеціальною довідкою та продовжити навчання, а не перескладати предмети.

При лікарнях існуватимуть і звичайні класні журнали, і розклад, в них завозитимуть підручники.

Щоденне навантаження на учня не може перевищувати 3 навчальні години на день для початкової освіти та 4 навчальні години – для базової середньої та профільної середньої освіти.

Наразі розроблено лише проект положення. Міністерство продовжує працювати над його удосконаленням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-