Як Росія знущається зі своєї громадянки Юлії Самойлової

Як Росія знущається зі своєї громадянки Юлії Самойлової

Укрінформ
Посилаючи співачку в інвалідному візку на Євробачення, росіяни затіяли цинічну провокацію. Зробимо так, щоб вона їм і окошилась?

Російський «Перший канал», провівши 12 березня внутрішній конкурсний відбір виконавців і композицій для участі в пісенному конкурсі Євробачення-2017, визначився: у Київ від Росії приїде Юлія Самойлова з піснею Flame Is Burning («Вогонь горить»). Юлія має першу групу інвалідності і з дитинства пересувається на інвалідному візку. Що тут скажеш, браво! Росіяни вкотре показали цинізм найвищої проби, використавши інваліда в якості політичної зброї. І головною провокацією тут є комплекс: Юлія Самойлова, людина, яка мужньо долає виклики долі, але виступала 27 червня 2015 року в окупованій Керчі на гала-концерті фестивалю «Світ спорту та добра». Причому на окуповану територія вона потрапили не через український КПП на адміністративному кордоні, а напряму – літаком з Росії. Буквально тиждень тому іншій російській співачці, Крістині Орбакайте за таке саме порушення було заборонено в’їзд до України, а її концерт в Києві, який рекламувався ледве не півроку, було відмінено. Отже, у Москві чекають, що те саме СБУ зробить і щодо Юлії Самойлової, співачки в інвалідному візку, мужньої людини, щоб тоді підняти гвалт: фашисти, бандерлоги!..

Давайте розбиратися. Отже, Самойлова не лише підтримала окупацію Криму, а й незаконно перетнула український кордон, не сплатила податки від гастрольної діяльності до українського бюджету і порушила постанову Кабінету міністрів України №367 від 4 червня 2015 року, згідно з якою іноземці повинні мати спеціальний дозвіл для в’їзду на територію Криму. Про це повідомили представники громадського руху «Відсіч». Звідси попутно виникає питання: невже про гастролі Самойлової раніше не знали, ані в оргкомітеті Євробачення, ані правоохоронці, аби завчасно занести співачку в «чорний список», тим самим заборонити в’їзд на територію України? Втім, тепер уже пізно…

Відтак Укрінформ звернувся до експертів, яким поставив лише два запитання:

1. Як вони оцінюють цей крок з боку Росії?

2. Що у такому випадку слід робити нам: дозволити співачці брати участь у Євробаченні-2017 чи, може, заборонити їй в’їзд на територію України?

Роман Недзельський, гендиректор палацу «Україна»

«Я вважаю, що російська співачка повинна брати участь в конкурсі. Більше того, треба докласти всіх зусиль, аби вона перемогла і наступне Євробачення було в Москві. І щоб туди поїхав хор Збройних сил України, можливо, на якійсь спецтехніці, де наші хлопці заспівають патріотичну пісню, а українці підтримають їх флеш-мобом з жовто-синіми прапорами на Червоній площі.   Думаю, це було б прекрасно. Заради такого палац «Україна» навіть сцену для репетицій готовий надати. Утім, без жартів, вернемося до питання: дозволяти російській співачці брати участь в Євробаченні-2017 чи ні? Одразу скажу, що це вирішує не Україна, а Європейська мовна Спілка, яка є власником пісенного фестивалю. Найбільше завдання української сторони – питання безпеки, ремонт інфраструктури і так далі».

Олег Михайлюта (Фагот), вокаліст гурту «ТНМК»

«Мені здається, що поки іде війна з Росією ми повинні діяти, як на війні. Якщо є співачка, яка порушила закон України, виступаючи з концертом в окупованому Криму, то вона так само підпадає під наші рішучі дії. І все, ні для кого жодних виключень бути не може. Поки війна не закінчиться перемогою української зброї або українського інтелекту – крапку треба ставити жорстко».

Сергій Фоменко (Фома), вокаліст гурту «Мандри»    

«Йдеться про чергову російську провокацію. На жаль, необхідних ресурсів, за допомогою яких українська сторона змогла б надавати світу правдиву інформацію щодо ситуації у нас нема. Але й мовчати ми не маємо права. Приміром, ми можемо сказати таке: російська співачка не може брати участь в Євробаченні, тому що вона порушила законодавство України про окуповані території, згідно якого іноземці повинні мати спеціальний дозвіл для в’їзду на територію Криму. Відтак абсолютно не важливо, хто на якому візку приїхав ­– перед законом усі рівні».

Як ми бачимо, думки експертів різняться. Один виступає за толерантність і повагу до правил, а інші двоє кажуть прямо – співачці, яка гастролювала в окупованому Криму потрібно заборонити в’їзд на територію України. І тут головне не помилитися і вийти з цієї безглуздої ситуації достойно.

Зверніть увагу на те, що каже Роман Нєдзельський, людина, яка добре знає закони шоу-біза: рішення про участь/неучасть приймає не країна організатор, а Європейська мовна спілка. Треба було заносити Юлію Самойлову у чорний список автоматично, одразу після її виступу в окупованому Криму. А тепер, аби не наражатися на скандал, ми можемо лише проінформувати про таку проблему вищезгадану Спілку і чекати на її відповідь.

А втім, вам не здається, що намагаючись спровокувати, підставити Україну, Росія підставила сама себе? Адже послухайте Юлію Самойлову, як кажуть, заплющивши очі, тобто, абстрагувавшись від її фізичного стану. Вокальні дані, м’яко кажучи, посередні, пісня – більш ніж прохідна. Шансів у неї - жодних. Оце і треба використати. Історія Євробачення знає приклади участі в конкурсі людей з обмеженими фізичними можливостями, була навіть конкурсантка з Польщі, яка виступала в інвалідному візку, бо пережила страшну ДТП. Але жодного разу фізичний стан виконавця не вплинув на розподіл місць, і були вони для всіх цих учасників дуже невисокі. Тобто ті в Росії, хто посилає на міжнародний конкурс людину зі значними фізичними вадами, безсовісно маючи на меті лише одне, - спровокувати українську сторону, по суті знущаються з беззахисної людини. От на викритті цієї нелюдської, фашистської логіки, може, і варто нам будувати наше висвітлення участі Юлії Самойлової на Євробаченні-2017?

Мирослав Ліскович, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-