ІМІ: Кожна третя новина в регіональній пресі – про кримінал

ІМІ: Кожна третя новина в регіональній пресі – про кримінал

Дослідження
Укрінформ
Найбільше новин у регіональних онлайн-медіа стосуються кримінальної тематики або висвітлення надзвичайних подій.

Про це свідчать результати дослідження громадської організації "Інститут масової інформації", проведеного в десяти регіонах України в жовтні цього року. 

Так, за даними дослідження ІМІ, 34% новин у стрічках регіональних сайтів стосуються криміналу або надзвичайних подій, 15% - соціальної тематики та 11% – новин про місцеву владу. До топ-10 найбільш висвітлюваних тем також потрапили новини культури (6%), економічні новини та реформи, новини про війну та ООС, політичні новини (по 5%), спортивні, комунальні новини (по 4 %) та новини шоу-бізнесу (2%).

Новинні матеріали на тему антикорупції, екології, громадських ініціатив, релігії, зокрема, становлять разом лише 5%.

За результатами моніторингу, найчастіше публікують кримінальні новини та інформацію про надзвичайні події онлайн-ЗМІ Харкова (49%, або майже кожна друга новина), Ужгорода (47%) та Запоріжжя (42%). Найменше криміналу – в новинних стрічках онлайн-ЗМІ Луцька (28%), Кропивницького (28%) та Вінниці (17%).

При цьому харківські онлайн-медіа – лідери у висвітленні і соціальної тематики (22%, або кожна п’ята новина), нарівні з Луцьком (21%) та Одесою (20%). Новини про місцеву владу найчастіше висвітлюють онлайн-ЗМІ Полтави (23%), Одеси (20%) та Дніпра (14%), найрідше – у Луцьку (5%) та Харкові (3%).

При цьому в ІМІ зазначили, що певним регіонам властиві так звані місцеві теми, зокрема в новинах вінницьких онлайн-ЗМІ в аналізований період активно висвітлювалася тема петицій та вибухів в Ічні, в Маріуполі – новини з окупованих територій, у Дніпрі – громадські ініціативи.

Крім цього, як наголосили в ІМІ, протягом моніторингу було виявлено, що в новинних стрічках регіональних онлайн-медіа не більше 30% авторських новин. Так, майже кожна друга новина є передруківкою з інших сайтів або публікацією прес-релізів різноманітних державних структур. Найбільше передруківок та “паркету” в онлайн-ЗМІ Луцька (89%), Харкова (88%) та Ужгорода (87%), найменше – в маріупольських онлайн-медіа (39%).

Читайте також: IMI: Укрінформ - один із лідерів у дотриманні журналістських стандартів

Дослідження проводилося ГО "Інститут масової інформації" в рамках проекту “Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ” за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у жовтні 2018 року.

У межах дослідження було опрацьовано 5000 новин із 50 регіональних онлайн-медіа в десяти містах України (Вінниця, Дніпро, Запоріжжя, Кропивницький, Луцьк, Маріуполь, Одеса, Полтава, Ужгород, Харків).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-