IMI: Укрінформ - один із лідерів у дотриманні журналістських стандартів

IMI: Укрінформ - один із лідерів у дотриманні журналістських стандартів

Дослідження
Укрінформ
Українське національне інформаційне агентство “Укрінформ” стабільно залишається одним із лідерів у дотриманні професійних журналістських стандартів.

Про це йдеться у прес-релізі громадської організації "Інститут масової інформації", який було оприлюднено під час конференції “Якість новин напередодні виборів в Україні: старі та нові виклики", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За результатами дослідження найкращими за рівнем дотримання професійних журналістських стандартів стали сайти: liga.net, hromadske.ua, radiosvoboda.org, ukrinform.ua. Найгірші результати показали сайти: znaj.ua, from-ua.com, politeka.net, apostrophe.ua, telegraf.com, vesti.ru та kp.ru", - йдеться у прес-релізі.

Загалом із 5000 новин, які було проаналізовано експертами, майже 1000 матеріалів не відповідали журналістським стандартам. Найчастіше, за даними ІМІ, журналісти використовували ненадійні джерела інформації (9,56% новин), а саме - пости із соціальних мереж, сумнівні сайти, заангажованих експертів тощо.

Читайте також: Безпека журналістів: для українських фрілансерів запускають онлайн-ресурс

"Найбільше з усіх сумнівними джерелами грішили сайт apostrophe.ua (30 новин зі 100), from-ua.com (22 новини зі 100), politeka.net, (22 новини зі 100) та znaj.ua (21 новина зі 100)", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, в середньому 20% новин в українських інтернет-ЗМІ не відповідають журналістським стандартам, а головною проблемою якості новин є недостовірність і джерела інформації.

Експертами ГО "Інститут масової інформації" було досліджено 50 найпопулярніших новинних сайтів в Україні. Моніторинг проводився за сприяння Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Новини аналізувалися за наступними категоріями: посилання на джерела, достовірність, відповідність заголовку тексту новини, відсутність оціночних суджень в тексті, маніпуляцій з емоціями, присутність мови ворожнечі. Також окремо сайти аналізувалися на присутність джинси та її основних замовників.

Як повідомлялося, у 2017 та 2016 роках Укрінформ очолив рейтинг загальноукраїнських сайтів новин за результатами моніторингу журналістських стандартів.

У 2015 році Укрінформ також був одним із лідерів цього рейтингу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-