Укрінформ очолив рейтинг найпрофесійніших новинних сайтів за версією ІМІ

Укрінформ очолив рейтинг найпрофесійніших новинних сайтів за версією ІМІ

Укрінформ
Рейтинг українських новинних сайтів за рівнем професійних стандартів очолило Українське національне інформаційне агентство "Укрінформ".

Такими є результати дослідження, проведеного у вересні 2016 року громадською організацією "Інститут масової інформації".

"Серед загальноукраїнських інформаційних веб-сайтів найякісніші новини пропонує сайт "Укрінформу" (97% якісних новин із тих, що підлягали моніторингу), друге місце розділили між собою Liga.net та "Українська правда" (по 93% якісних новин). Третю сходинку за рівнем якості зайняв УНІАН (89% якісних новин)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, в рамках дослідження медіаексперти провели точковий аналіз 10 найпопулярніших новинних українських веб-сайтів на предмет дотримання трьох основних професійних стандартів журналістики: балансу думок і точок зору, достовірності та відокремлення фактів від коментарів.

За результатами дослідження ІМІ, найгірше із сайтів, які підлягали оцінці, дотримується професійних стандартів сайт "Обозреватель" (лише 69% були якісними на цьому сайті), та сайти "Корреспондент" та "Сегодня" (по 75% новин із вибірки на цих сайтах були якісними).

"Найкращий баланс у новинах було продемонстровано "Лігою" та "Укрінформом"- 96% їхніх новин, які підлягали моніторингу, були збалансованими. Найбільше порушувався стандарт балансу на сайтах "Обозреватель" та  "112" - третині новин бракувало балансу", - йдеться у результатах дослідження.

В ньому ж стверджується, що "Укрінформ" продемонстрував і найкращий рівень роботи з джерелами та дотримання стандарту достовірності  - 100%: "Як показало дослідження, цей ресурс чітко вказує джерела інформації, і ці джерела є з високим рівнем достовірності. Натомість, найбільшу кількість недостовірної інформації, або ж інформації з сумнівними, анонімними джерелами, без посилань, експерти ІМІ зафіксували на сайтах "Обозреватель", "Корреспондент" та "Сегодня.uа".

Зазначається, що найвищі результати з дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів отримали сайти "Українська правда", де порушення цього стандарту не зафіксовано взагалі, та LB.ua: лише 4% матеріалів на цих ресурсах містили порушення цього стандарту. Водночас, найгірше відокремлювали факти від коментарів у новинах сайтів "Обозреватель" та "Сегодня.uа", - у 25% та 16% новин відповідно.

В середньому, як показало дослідження, найгірше українські видання дотримуються балансу (29% новин у популярних всеукраїнських інтернет-виданнях є незбалансованими), є питання до достовірності джерел (16% новин, що підлягали моніторингу, були недостовірними, на думку експертів ІМІ). Приблизно 10% на загальноукраїнських новинних веб-сайтах містили оціночні судження, тобто в них було недотримано стандарту відокремлення фактів від коментарів.

Окрім того, під час дослідження на семи з десяти проаналізованих інтернет-ЗМІ були зафіксовані матеріали з ознаками замовлення - загалом, "джинса" становила 8% від загальної кількості новин, які підлягали моніторингу. Найбільше матеріалів з ознаками замовлення (по 4 з вибірки у 25 матеріалів поспіль) було зафіксовано експертами ІМІ на сайтах "112.uа", "Сегодня.uа".

До вибірки потрапили новини десяти всеукраїнських новинних інтернет-видань - "Обозреватель", УНІАН, LB.ua, "Ліга", "Українська правда", "Цензор.нет", "Корреспондент", "Укрінформ", "Сегодня.uа" та "112.ua".  Новини аналізувалися на предмет дотримання трьох професійних журналістських стандартів: балансу думок і точок зору; достовірності джерел інформації; відокремлення фактів від коментарів. Аналізувалися по 25 новин поспіль з кожного сайту, за винятком маркованої реклами, що вийшли на вищевказаних сайтах із 12 години дня 5 вересня 2015 року.

Моніторинг було проведено за підтримки Посольства Чехії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-