Українці та чехи вшанували пам'ять жертв Малинської трагедії

Українці та чехи вшанували пам'ять жертв Малинської трагедії

Фото
Укрінформ
У селі Малин на Рівненщині вшанували пам'ять жертв трагедії - близько 800 чехів, українців та поляків, заживо спалених нацистами 75 років тому. 

Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

«Цього року для вшанування жертв Малинської трагедії приїхали генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек та надзвичайний і повноважний посол Радек Матула. Крім того, до Малина завітала і чисельна делегація з Чеської Республіки. Біля меморіального комплексу «Малинська трагедія» відбулася літургія. У хвилину мовчання присутні схилили голови в пам'ять про невинно убитих та поклали до пам’ятника вінки і квіти», - йдеться у повідомленні.

Поминальну службу також провели на місцевому чеському цвинтарі.

Українсько-чеська трагедія – одна з найжахливіших у Другій світовій війні. Малин повторив долю ще понад 250 українських населених пунктів, жителі яких також загинули у вогні.

13 липня 1943 року німецькі нацистські підрозділи прибули до села Малин і почали вбивати мешканців. Деякі з них були розстріляні, але більшість людей спалили заживо в сільській церкві, амбарах чи будинках. Малин раніше мав чеську та українську частини. Чеський Малин був заснований у 1871 році. Він будувався з нуля, але незабаром перетворився на процвітаючу громаду.

Злочин 13 червня 1943 року забрав життя 532 місцевих селян (374 чехів, 132 українців та 26 поляків), у тому числі більше ста дітей.

Фото прес-служби Рівненської ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-