Активісти залучать міжнародну спільноту до вирішення проблеми будівництва на Свидовці

Активісти залучать міжнародну спільноту до вирішення проблеми будівництва на Свидовці

Укрінформ
Ініціативна група Free Svydovets апелюватиме до міжнародної спільноти для захисту екосистеми хребта Свидовець, зокрема, планують звернутися до екологічного відомства Угорщини
Про це кореспонденту Укрінформу повідомила Іріс Дель Соль, волонтер організації "Екологія-Право-Людина", яка підтримує на Закарпатті проект Free Svydovets.
«Сьогодні, 26 грудня, в Ужгороді наша ініціативна група провела робочу зустріч. Обговорили стан руху на даний час. Наразі ми плануємо звернутися до Мінекології Угорщини. Будівництво курорту на Свидовці порушить водний баланс на цій території, а тут формується Тиса, одна з найбільших річкок Угорщини, яка напуває Дунай. Тобто, курорт-гігант на Свидовці - це порушення міжнародного водного режиму", - сказала Дель Соль.
Вона додала, що до Міністерства екології та природних ресурсів України вони вже зверталися, адже таке масштабне будівництво у горах повинне пройти стратегічну екологічну оцінку – СЕО.
"Це не один готель, а 60. А після СЕО потрібно проводити процедуру оцінки впливу на навколишнє середовище. Поки жодних оцінок проведено не було – зате на громадських слуханнях на будівництво курорту «дали добро». І на жоден наш лист Мінекології не відповіли», - сказала Дель Соль.
За її словами, про проблему будівництва на Свидовці відмовляються розповідати на більшості вітчизняних громадських медіа-ресурсів. "Ця тема добре відома на Закарпатті, але в Україні про неї не знають. Разом із тим, є ряд звернень до Президента, уряду, Мінекології України від європейської екологічної спільноти", - зазначила волонтер.
У справі захисту Свидовця на 10 січня призначено суд, на якому повинні розглянути позов волонтерів щодо скасування розпорядження про громадські слухання щодо будівництва цього курорту.
Як раніше повідомляв Укрінформ, на Закарпатті активісти протестують проти будівництва курорту-гіганта на гірському хребті Свидовець. Зі свого боку обласна адміністрація позиціонує цей проект як такий, що принесе регіону економічний розвиток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-