Активістів біля ЛЕП цілодобово охороняють силовики

Активістів біля ЛЕП цілодобово охороняють силовики

Фото
Укрінформ
Біля пошкоджених електроопор на Херсонщині наразі перебуває близько 20 активістів, правоохоронці забезпечують їх захист, не втручаючись у жодні процеси.

Про це під час прямого включення в ефірі одного з телеканалів  заявив начальник департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції Ілля Ківа.

"Там (у Чаплинці - ред.) наразі перебуває близько 20 активістів, у них є розкладений намет, опора лежить. Правоохоронці зі сторони спостерігають за активістами, підтримують правопорядок, забезпечують захист їхнього життя, не втручаючись у жодні процеси. Наразі активістам уже нічого не загрожує, опори перед падінням були знеструмлені", - сказав Ківа.

Він розповів, що на місце підриву опор приїздили представники Служби безпеки України для оцінки ситуації. Ківа припустив, що вони вже сьогодні винесуть рішення щодо кваліфікації даної події - "чи це теракт, і це буде підслідність СБУ, чи це псування майна, тоді це розслідуватиме МВС". 

Фото: Дмитро Смольєнко/Укрінформ

Коментуючи недопуск ремонтних бригад до місця підриву ЛЕП, Ківа зазначив, що дана ситуація вимагає не технічного, а політичного рішення.

"Я думаю, що це не той майданчик - біля опори вирішувати, коли приступати до ремонтних робіт. Учора МВС взяло на себе відповідальність вберегти людей і відвести їх на безпечну відстань, щоб мінімізувати можливі загрози їх життю, і то яку реакцію це викликало в суспільстві. А якщо туди сьогодні заїдуть ремонтні бригади і почнуть щось робити - це буде ще одна хвиля ескалації і підвищення градусу напруженості в суспільстві", - вважає Ківа. 

Він додав, що для охорони електромереж на Херсонщині створені зведені мобільні групи з представників Міноборони, Держприкордонслужби, Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ, які нестимуть вахту у цілодобовому режимі.

"Ми зараз не будемо забігати попереду слідства і розповідати, чиїх це (підрив опор ЛЕП - ред.) рук могла бути справа - чи то активістів, чи російської спеціальної розвідувально-диверсійної групи. Але в будь-якому разі уже сьогодні о 3 годині дня був розроблений план охорони електромереж, створені мобільні групи, до числа яких входять і військові, і прикордонники, і представники СБУ, і бійці МВС, які будуть у цілодобовому режимі нести охорону і бодай якось контролювати ситуацію", - сказав Ківа.

Він також повідомив, що у даній ситуації слід брати до уваги і можливі дії з боку противника з метою нагнітання ситуації на Херсонщині.

"Незрозуміло, що противнику потрібно, тому що в нас є чітка інформація про те, що напередодні був вивантажений батальйон десантників, була підігнана туди батарея "Градів". Тому нам треба філігранно точно і спокійно оцінювати ситуацію і свої дії, постаратися втриматися від різких висловлювань, які можуть призвести до ескалації конфлікту в усьому суспільстві", - застеріг Ківа. 

Фото на обкладинці: krymr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-