Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата у ЄС

Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата у ЄС

Укрінформ
Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата в члени ЄС, що є обов’язковим формальним кроком перед розглядом питання на рівні Європейської ради.

Цей висновок, або офіційну «думку Єврокомісії» сьогодні під час пресконференції за підсумками засідання колегії Європейської комісії оголосила її Президент Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Думка Єврокомісії була сформована на підставі заявки від України на членство в ЄС та на основі аналізу двох опитувальників, за якими оцінювалася готовність України до виконання так званих Копенгагенських критеріїв розвинутого демократичного суспільства та її відповідність до положень acquis communitaire (законодавства – ред.) Євросоюзу.

Єврокомісія сьогодні одночасно розглянула заявки на членство в ЄС від України, Молдови й Грузії.

«Ми ухвалили думку стосовно заявок на членство в ЄС для кожної з трьох країн - України, Молдови та Грузії, їх відповідності Копенгагенським і Мадридським критеріям з урахуванням демократичного розвитку кожної з них, а також економічних показників, оскільки вони мають бути здатними діяти в умовах нашої конкурентної економіки… З урахуванням цього ми рекомендували надати Україні європейську перспективу та рекомендувати Європейській раді надати Україні статус країни-кандидата», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Статус кандидата для України буде одним з пріоритетів головування Чехії в ЄС - Фіала

Вона зауважила, що Україна все ще має виконати великий обсяг роботи, щоб просуватися далі шляхом європейської інтеграції. При цьому Президент Єврокомісії визнала, що впродовж минулих восьми років Україна послідовно просувалася шляхом реформ та наближалася до стандартів Євросоюзу. Зокрема, Україна виконала близько 70% acquis communitaire Євросоюзу, провела важливі реформи децентралізації та регіонального розвитку, підтвердила стійкість демократичного устрою та провела успішні вибори, демократичність яких була підтверджені БДІПЛ-ОБСЄ. Україна провела успішну адміністративну реформу, досягла хороших показників у системі освіти, набула авторитету однієї з найбільш розвинутих країн у вимірі цифровізації.

Читайте також: Україна готувалася до членства в ЄС задовго до російського вторгненняБоррель

Разом із цим, станом на період до початку російської збройної агресії, Україна досягла стійких економічних показників і довела якості ринкової економіки. Вона досягла важливих угод з Європейським Союзом у галузі транспорту, у реформах енергетичної системи тощо. Величезним досягненням, за оцінкою Президента Єврокомісії, стала успішна синхронізація електричних мереж України і ЄС, яка забезпечила стійкість країни в умовах збройного конфлікту.

Проте, як наголосила Урсула фон дер Ляєн, Україні все ще треба докласти зусилля для вдосконалення верховенства права, зокрема, завершення формування Конституційного суду та Вищої ради юстиції, продовжити антикорупційні реформи, включаючи нові призначення в керівництві НАБУ та повноцінний початок роботи Антикорупційної прокуратури.

Читайте також: Рішення про надання статусу кандидата посилить не тільки Україну, а і ЄС - Зеленський

Президент Єврокомісії зазначила також, що Україна досягла помітних успіхів у деолігархізації країни і стала єдиною країною Східного партнерства, яка змогла ухвалити жорсткий та чіткий закон щодо цього. «Україна ухвалила важливе законодавство в сфері боротьби з корупцією, зараз важливо досягти належного рівня імплементації цих законів», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Подібні рекомендації щодо надання європейської перспективи та статусу країни-кандидата Єврокомісія зробила для Молдови. Грузія отримала підтвердження власної європейської перспективи, але має здійснити певну роботу для отримання статусу країни-кандидата.

Читайте також: Надання Україні кандидатства на членство у червні є запорукою перемоги у війні – ОП

Європейська рада розгляне заявку України щодо отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі на своєму засіданні 23-24 червня.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

18 квітня Президент Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену першу частину анкети-опитувальника для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

9 травня Президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-