Статус кандидата для України буде одним з пріоритетів головування Чехії в ЄС - Фіала

Статус кандидата для України буде одним з пріоритетів головування Чехії в ЄС - Фіала

Укрінформ
Протидія вторгненню росії в Україну та подолання наслідків війни будуть ключовими завданнями майбутнього головування Чеської Республіки в Європейському Союзі.

Як передає Укрінформ із посиланням на АР, про це завив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, представляючи в парламенті пріоритети своєї країни на час головування в ЄС.

«Європа і весь світ переживають вирішальні зміни. Російське вторгнення значною мірою похитнуло нашу впевненість», - сказав глава уряду Чехії, яка головуватиме в ЄС від 1 липня

Фіала наголосив, що його країна всіляко сприятиме в наданні Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу: «У нас є дві конкретні цілі. Перша – якомога швидше надати Україні статус кандидата... і друга – наша підтримка найсуворіших санкцій проти Росії».

Читайте також: Зеленський запросив Чехію долучитися до відбудови України

За словами глави уряду, в перспективі Чехія хоче провести в Празі саміт європейських лідерів з питань повоєнної відбудови України за участю Володимира Зеленського. Також його країна хоче, аби ЄС «різко скоротив свою залежність від ворожих чи нестабільних режимів».

Як заявив Фіала, Чеська Республіка планує побудувати більше атомних електростанцій, щоб «гарантувати енергетичну безпеку ЄС і досягти кліматичних цілей». Чехи мають намір зміцнювати обороноздатність Європи у співпраці з НАТО, зокрема у сфері кібербезпеки та боротьби з дезінформацією.

Читайте також: Земан дозволив чехам воювати в Україні

Серед пріоритетів Чехії - також зниження інфляції і підвищення стійкості європейської економіки. Інфляція в єврозоні у травні зросла до 8,1%, а в Чеській Республіці, яка не використовує євро, - до 16%. Фіала підкреслив, що така інфляція «є прямим наслідком путінської війни проти західного світу».

Фото: ЧТК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-