Надання Україні кандидатства на членство у червні є запорукою перемоги у війні – ОП

Надання Україні кандидатства на членство у червні є запорукою перемоги у війні – ОП

Укрінформ
Україна розраховує на ухвалення рішення щодо надання їй статусу кандидата на членство в Євросоюзі вже у червні.

На цьому наголосив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква на зустрічі з делегацією неформальної міжнародної мережі «Об’єднані для України» (United for Ukraine), до якої увійшли представники парламентів Литви, Німеччини, Італії, Португалії, Швеції, Іспанії, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ОП.

Як зазначається, на зустрічі, зокрема, було обговорено питання надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС під час засідання Європейської ради 23-24 червня.

«Приємно, що всі присутні тут депутати, навіть з Німеччини, підтримують надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС уже в червні. Ухвалення такого формального рішення під час найближчого засідання Європейської ради є запорукою перемоги нашої держави у війні проти росії», – заявив Жовква.

Він відзначив зусилля об’єднання, яке нині налічує понад 280 колишніх і чинних депутатів і високопосадовців з більш як 30 країн, у просуванні українського порядку денного як усередині владних кіл і суспільств своїх країн, так і на міжнародних майданчиках.

Читайте також: Глава МЗС Нідерландів - Стефанчуку: Україні зараз важко сказати «ні» щодо статусу кандидата в ЄС

Заступник керівника ОП ознайомив європейських політиків із безпековою ситуацією в Україні, висловивши сподівання, що іноземні парламентарії й надалі докладатимуть максимуму зусиль для оперативного постачання їхніми країнами необхідного Україні озброєння, а також запровадження санкцій проти рф.

Крім того, Жовква високо оцінив зусилля мережі United for Ukraine у питанні відбудови України, а також її проактивну роль у притягненні до відповідальності російських військових за скоєні на території України злочини. У цьому контексті він закликав парламенти країн – учасниць об’єднання визнати злочини рф в Україні геноцидом українського народу, а росію – державою – спонсором тероризму.

«Це є не лише питанням історичної справедливості, а й важливою правовою основою діяльності післявоєнного міжнародного трибуналу», – наголосив заступник глави ОП.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

У Версалі (Франція) 10 березня відбувся саміт лідерів ЄС, присвячений, зокрема, зміцненню європейської оборони та зниженню залежності від російських газу, нафти й вугілля. Лідери ЄС об’єдналися навколо підтримки України у війні проти росії, а також визнали європейські прагнення Києва.

Голова Євроради Шарль Мішель заявив під час візиту до Києва 20 квітня, що Європейська комісія до кінця червня оголосить перші висновки щодо статусу кандидата для України, після чого це питання буде включене в порядок денний Європейської ради.

23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-