Глава ОБСЄ прокоментувала рішення Росії закрити місію на кордоні

Глава ОБСЄ прокоментувала рішення Росії закрити місію на кордоні

Укрінформ
Глава МЗС Швеції Анн Лінде, яка очолює ОБСЄ, висловила жаль з приводу того, що через позицію Москви не вдалося продовжити місію спостерігачів на російських КПП "Гуково" і "Донецьк".

Як передає Укрінформ, відповідна заява опублікована на сайті ОБСЄ.

"Для того, щоб ОБСЄ виконувала свою роль платформи миру та стабільності, організація має повною мірою використовувати усі наявні у її розпорядженні інструменти. Я глибоко шкодую, що ми не змогли досягти консенсусу для продовження мандату місії спостерігачів через рішення РФ. Більше семи років місія сприяла зміцненню довіри та підвищенню прозорості на російсько-українському кордоні шляхом неупередженого моніторингу та звітності", - заявила Лінде.

Читайте також: Присутність ОБСЄ на кордоні передбачена Мінськими угодами - постпред ЄС

Вона наголосила на необхідності повного виконання Мінських домовленостей і нагадала, що Мінський протокол 2014 року передбачає постійний моніторинг українсько-російського державного кордону та верифікацію з боку ОБСЄ - поруч зі створенням зони безпеки у прикордонних регіонах України та РФ.

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня під час засідання Постійної ради ОБСЄ Росія виголосила рішення не підтримувати широкий консенсус щодо продовження після 30 вересня 2021 року мандата Місії спостерігачів ОБСЄ на пунктах пропуску через державний кордон "Гуково" і "Донецьк".

Читайте також: Росія усунула спостерігачів ОБСЄ з кордону для «каруселей» на виборах в Держдуму – Кулеба

В МЗС України заявили, що це рішення свідчить про плани Росії нарощувати постачання зброї, військового обладнання, регулярних частин і найманців на тимчасово окуповану територію України в Донецькій та Луганській областях. І це може спричинити ескалацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту.

Україна закликала РФ негайно припинити деструктивні дії та виконати всі взяті на себе зобов’язання у рамках Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-