Зеленський запросив австрійський бізнес до

Зеленський запросив австрійський бізнес до "Великого будівництва"

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наполягає на активізації двосторонньої торговельно-економічної співпраці між Україною та Австрією і запросив австрійські компанії долучитися до проєктів у банківській сфері, енергетиці, автодорожній та гірськолижній інфраструктурі.

Про це він зазначив під час участі разом з Федеральним Президентом Австрії Александром Ван дер Белленом в українсько-австрійському бізнес-форумі, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Глави держави.

"Для нас важлива кожна деталь, для нас важлива кожна компанія. Я хотів би, щоб колись усі компанії, які тут представлені, й ті компанії, які є в Австрії, з’явилися в Україні", – сказав Зеленський у своєму виступі.

Він закликав до активізації двосторонньої торговельно-економічної співпраці та відзначив історії успіху австрійських компаній в Україні.

"Сьогодні в Україні відкрите небувале вікно можливостей, і я щиро запрошую вас долучатися й творити історію разом", – зазначив Президент.

Читайте також: Зеленський закликав австрійських інвесторів долучитися до проєктів в Україні

Глава держави також запросив учасників зустрічі взяти участь у реалізації проєктів Національної програми «Велике будівництво» та відродження культурно-архітектурної спадщини.

Особливо цікавими для потенційних австрійських інвесторів, на його думку, мають стати сфери, у яких австрійські компанії володіють сучасними технологіями та передовим досвідом: банківський і страховий сектори, енергетика та деревообробна галузь, автодорожня та гірськолижна інфраструктура, зокрема в Карпатському регіоні.

Своєю чергою Федеральний президент Австрії наголосив, що австрійський бізнес представлений в усіх країнах Східної Європи.

"Нас пов’язує давня інтенсивна економічна співпраця. 200 філій австрійських компаній існують в Україні. Вдячний усім компаніям, які бажають знайти місце на українському ринку", – зауважив Александр Ван дер Беллен.

Читайте також: Зеленський закликав Курца подивитись "під нашим кутом" на Nord Stream 2

В ОП розповіли, що під час відкритого діалогу керівники австрійських компаній поділилися з президентами планами започаткування та розширення своєї присутності в Україні в таких сферах, як фінанси, нерухомість, легка промисловість, охорона здоров’я, органічне сільське господарство.

У форумі також взяли участь Міністр розвитку громад та територій України, голова української частини Українсько-австрійської змішаної комісії з питань торговельно-економічних зв’язків Олексій Чернишов та президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, які ознайомили учасників заходу з новими інвестиційними можливостями в Україні.

Чернишов, зокрема детально проінформував про реформу децентралізації та вигоди для українських громад від неї.

Читайте також: Зеленський наголосив на важливості єдності Європи щодо санкцій проти РФ

Водночас президент Торгово-промислової палати України заявив, що понад 50% інвестицій Австрії – це інновації та промисловість, решта бізнесменів інвестує у фінансову сферу та ритейл.

"Для України розвиток роботи з Австрією, залучення інновацій та інвестицій завжди були пріоритетними. Український бізнес, українські люди завжди дуже позитивно ставилися до Австрії. Австрійські компанії приносять в Україну європейські методи, стандарти, передові ноу-хау", – сказав Геннадій Чижиков.

Він зауважив, що понад 72% електроенергії в Австрії виробляється з відновлюваних джерел, і для України було б дуже добре переймати досвід у цій важливій сфері.

"Важливий обмін досвідом у веденні лісового господарства, і це також можливості для співпраці. Ми готові поділитися досвідом у сфері інформаційних технологій", – переконаний керівник Торгово-промислової палати.

Читайте також: Україна та Австрія підписали угоди про підтримку онкохворих дітей та співпрацю регіонів

Разом з тим представники австрійського бізнесу розповіли про основні напрямки інвестицій в українську економіку.

Зокрема, генеральний директор компанії Austrian Agricultural Cluster Герман Візер наголосив на важливості інвестицій у розвиток аграрного сектору. Він запропонував створити в Україні технічну сільськогосподарську школу для молодих фермерів.

"В Україні є земля з прекрасними ресурсами. Йдеться про те, щоб ви могли переробляти сільськогосподарські продукти на високоякісну продукцію і мали можливість експортувати її у світі", – наголосив Герман Візер.

Він закликав Президента України долучитися до реалізації цього проєкту.

Також австрійський бізнес зацікавлений у втіленні інфраструктурних проєктів в Україні. Спільні проєкти у сфері дорожньої інфраструктури дадуть змогу, зокрема, знизити рівень смертності на українських автошляхах. Також обговорено проєкт імплементації системи дорожнього збору з метою фінансування будівництва доріг в Україні.

Читайте також: Австрія виділить €1 мільйон допомоги для Донбасу

Представники австрійського бізнесу закликали розвивати спільні логістичні проєкти. Також вони наголосили на важливості полегшення ведення бізнесу в Україні та розвитку системи «єдиних вікон».

Генеральний директор компанії Kronospan GmbH Давид Бреннер попросив, зокрема вирішити проблемні питання деревообробки в Україні та унормувати законодавчі питання щодо експорту деревини. За його словами, в Україні необхідно продовжити боротьбу з нелегальною вирубкою лісів.

Голова наглядової ради Raiffeisen Bank International AG Йоганн Штробль зауважив, що банк активно працює на українському ринку.

"Ми дуже пишаємося тим, що в ці важкі часи працюємо в рамках державної програми кредитування «Доступні кредити 5-7-9%». Підтримка держави в цьому плані є дуже важливою", – підкреслив він.

Йоганн Штробль наголосив, що банк особливо зацікавлений у стабільності роботи на українському ринку.

"Ті структурні заходи, яких вжито в Україні останнім часом, є просто зразковими. У такі важкі часи вдалося узгодити всі питання з МВФ і підтримувати плідні відносини", – сказав голова наглядової ради Raiffeisen Bank International AG.

Читайте також: Україна виконує всі "маяки" МВФ і розраховує на транш до кінця року - Марченко

Представники австрійського бізнесу порушили питання реагування на виклики сьогодення. Особливу увагу, на їхню думку, варто приділити мінімізації впливу пандемії COVID-19 на двосторонні торговельні відносини.

В ОП запевнили, що "австрійські підприємці висловили подяку Володимиру Зеленському за створення стабільних умов для роботи в Україні".

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський з дружиною 15-16 вересня перебуває з офіційним візитом в Австрії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-