14-годинний пресмарафон Зеленського. Головні тези

14-годинний пресмарафон Зеленського. Головні тези

Фото, відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський провів 14-годинний пресмарафон. 

Марафон транслювався онлайн у соцмережах на офіційних акаунтах Офісу Президента.

Журналісти, акредитовані на пресмарафон з Президентом України Володимиром Зеленським, зібралися у Kyiv Food Market.

За інформацією прессекретарки Президента Юлії Мендель, загалом на пресмарафон акредитувалося близько 300 представників ЗМІ.

***

Фото: Офіс Президента

18:26  Зеленський побив світовий рекорд - «найдовша пресконференція». Коли пресконференція Зеленського вже тривала понад 8 годин і перевершила минулий рекорд на 45 хвилин, рекорд зафіксував представник Національного реєстру рекордів і вручив Зеленському відповідну відзнаку. Загалом, пресмарафон почався з 10.00 ранку, а завершився опівночі.

* * *

ПЕРШІ КРОКИ НАЗУСТРІЧ ЗАРАДИ МИРУ

Президент України заявив, що саме з його ініціативи відбувалися телефонні розмови з Володимиром Путіним.

«Я подзвонив президенту Російської Федерації Володимиру Путіну, в нас відбувся обмін. Всі дзвінки здійснював я. З мене корона не впаде, у мене, дякувати Богу, її немає, тому що я дійсно хочу закінчити війну. І тому я вважаю, що це з нашого боку і були перші кроки назустріч», - зазначив Зеленський.

* * *

ПОСЛОМ У США БУДЕ ЛЮДИНА З ДОСВІДОМ

Посол України у Сполучених Штатах Америки може бути призначений найближчим часом.

"Людина обрана, людина з досвідом, дипломат, яка дуже гарно знає Сполучені Штати. Я думаю, буде призначено найближчим часом", - сказав Президент.

* * * 

ТРЕБА З'ЯСУВАТИ, ХТО ХОТІВ "РОЗПИЛЯТИ" МОТОР СІЧ

Пріоритетом для держави є збереження "Мотор Січі", крім того, необхідно з'ясувати, хто хотів знищити це стратегічне підприємство.

"Я знаю, що і Антимонопольний комітет, і Абромавічус в Укроборонпромі, і правоохоронні органи вивчають цю справу. Тут не в пріоритеті, яка з країн може бути партнером України в "Мотор Січі". Наш пріоритет - щоб у нас залишилось підприємство, вивчити, хто його хотів "розпиляти", і потім вирішувати питання з китайськими партнерами… Ми повинні зберегти підприємство, незважаючи на те, скільки б у нас не було акцій, зберегти для Запоріжжя "Мотор Січ", бо це реальна загроза залишити більше 20 тисяч людей без робочих місць", - сказав Зеленський.

* * *

"МЕНЕ НЕ ВЛАШТОВУЄ РЕГЛАМЕНТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ"

Президент вважає, що регламент роботи Верховної Ради треба змінювати.

"Мене особисто не влаштовує регламент Верховної Ради. І я не можу на це вплинути. Я не розумію, чому так довго треба говорити. Змінилося все. ІТ, інновації, ми швидші, ми не чекаємо зустрічі тиждень, ми телефонуємо, листи не пишемо - ми пишемо смс…", - сказав Зеленський.

"Дійсно такі ми прийшли люди – в турборежимі хочемо змінювати країну. Чесно, і через це, як я вже говорив, є реальні помилки. Помилки можна виправляти", - додав Президент.

* * *

ПРО КОЛОМОЙСЬКОГО І ПІНЧУКА

Президент України не відчуває на собі жодного впливу з боку олігархів Ігоря Коломойського та Віктора Пінчука.

"Щодо "змагань", - не знаю, та я теж про таке чув. Але я не відчуваю зовсім впливу на себе з цих двох боків. Може, я ще не розбираюся і деяких речей не бачу, може, цей вплив - це не просто розмови чи якісь "дзвінки", може, це якісь люди, котрі з'являються поруч мене... Але я точно цього не відчуваю. Впевнений, що цього немає. Але я припускаю, що може, якісь кроки є, яких я не бачу. Але я точно побачу, тобто це зараз - питання часу", - зазначив Президент.

"Бути чиєюсь лялькою-маріонеткою - мені це зовсім нецікаво. У чому сенс, у чому кайф? Навіщо мені це робити? Я просто не розумію", - додав Зеленський.

* * *

ГРАЛЬНІ АВТОМАТИ - ТІЛЬКИ У 5-ЗІРКОВИХ ГОТЕЛЯХ

Закон про гральний бізнес сприятиме появі великих готелів, а гроші від цієї діяльності будуть спрямовані на спорт, медицину, освіту.

"Ми хотіли придумати, як зробити так, щоб люди почали у нас будувати 5-зіркові готелі. Ідея виникла дуже просто: давайте приймемо закон щодо офіційних казино, як є в Європі та в США, тільки в 5-зіркових готелях, де є 200 номерів. Тому що ми знаємо ринок, і у нас на ринку є 5-зіркові готелі, але вони дуже маленькі...", - розповів він.

За словами Президента, буде квота ліцензій на кожне місто. А якщо буде змога побудувати якийсь дуже серйозний готель - фірмовий, брендовий, - то можна буде і подарувати ліцензію.

"Всі ці кошти підуть на спорт, медицину, освіту. Кабмін буде керувати цим процесом. Наприклад, нам потрібні в цьому році гроші на спорт - спортивні майданчики, в школах басейни. Так давайте всі гроші цього року за ліцензії віддамо тільки спорту", - сказав Зеленський.

* * *

ОНОВЛЕННЯ ЦВК: "МАЮ ПРАВО"

Президент Володимир Зеленський пояснив доцільність зміни ЦВК при тому, що попередній склад мав за законом пропрацювати 7 років.

"Ми сказали, що ми перезавантажимо всі органи влади. Я не хочу, щоб наш президент колишній пішов, а все залишилось. Ось і все. Я маю за законом це право", - заявив Президент.

* * *

ЯКЩО НЕ БУДЕ РЕЗУЛЬТАТУ У СПРАВІ ШЕРЕМЕТА - "ПОЛЕТЯТЬ ГОЛОВИ"

Президент України Володимир Зеленський готовий змінити керівництво силових структур і правоохоронних органів у разі, якщо до визначеного терміну вони не забезпечать результату в розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета.

"Якщо я скажу вам, у чому секретність цієї справи, то я просто візьму і зірву операцію. Я хочу, щоб ми закінчили цю справу. Я не займався цим питанням протягом двох років, тому я не сприймаю ці терміни на свій лад. Мені потрібен результат у цій справі. Ми хочемо знати деталі цієї справи, а найголовніше - ім'я вбивці. Давайте почекаємо, доки все це закінчиться... Якщо до того терміну, про який ми говорили (з керівниками силових структур і правоохоронних органів - ред.), не буде результату, то будемо змінювати керівництво", - сказав Зеленський.

При цьому на прохання журналістів уточнити, про який саме термін ідеться, глава держави відповів, що не розголошуватиме цієї інформації: "Коли буде результат, ви погодитеся тоді з тим, що я був правий, не сказавши зараз вам про термін".

* * *

"ЗМОЖУ ДОМОВИТИСЯ З ОЛІГАРХАМИ ЩОДО НЕВТРУЧАННЯ В РЕДАКЦІЙНУ ПОЛІТИКУ КАНАЛІВ"

Законопроєкт щодо деолігархізації ЗМІ напрацюють, коли повністю сформується Міністерство культури, молоді та спорту.

"Деолігархізація медіа говорить про те, що всі власники телеканалів, всіх ЗМІ, інтернет-платформ повинні бути бізнесменами, а не політиками. Тобто вони не мають впливати на політику того, чи іншого засобу масової інформації. Такий закон ми повинні розробляти. Ми чекали, що в нас сформується повністю Міністерство, яким керує пан Бородянський і ми почнемо, вони ще не сформувались, ми вибудуємо рамку для цього законопроєкту і будемо обговорювати це з телеканалами", - сказав Зеленський.

Він додав, що у майбутньому за дотриманням цього закону має стежити Нацрада з питань телебачення та радіомовлення: "Має бути закон. І дивитися, чи усі дотримуються цього закону, повинна Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. Бородянський з Нацрадою, можна з Президентом України, має створити законопроєкт, Раді показати цей закононпроєкт, далі зустрітися з усіма олігархами-власниками телеканалів, сісти і сказати: впливати на політику більше не можна".

Зеленський також заявив, що зможе домовитися з олігархами щодо невтручання в редакційну політику каналів, якщо його "не штовхатимуть з усіх боків" ті, заради кого він збирається домовитись.

* * *

ПРО МВФ, ТАРИФИ І РИНКОВІ ЦІНИ

Завдання влади — зменшити комунальні тарифи для населення, незважаючи на вимоги МВФ.

"Міжнародний валютний фонд, якщо бути чесним, вимагає, щоби були ринкові ціни. Ринкові ціни для нашої країни сьогодні — це збільшення тарифів. Але ви бачите, що, починаючи з літа, ми почали зменшувати їх. Це і є наша задача", - підкреслив Зеленський.

Він зазначив, що обговорював це питання з фондом і з урядом. І відсоток від загального доходу сім’ї за комунальні платежі, за його словами, буде падати: "І ми домовлялися про одне. Якщо навіть ми дійсно відкриємо ринок, і якщо у нас будуть ринкові ціни, ми з вами повинні домовитися, — по-іншому не буде, — що відсоток від доходу сім’ї повинен бути на комуналку. Цей відсоток повинен зменшитись. І це ми гарантуємо людям".

* * *

"В ЖОДНОМУ РАЗІ НЕ ХОТІВ ОБРАЗИТИ МЕРКЕЛЬ"

Володимир Зеленський вважає, що під час розмови з Президентом США Дональдом Трампом він не образив канцлера Німеччини Ангелу Меркель.

"Ми знайшли порозуміння з канцлером Німеччини пані Меркель. Мені здається, всі розуміють, чому так сталося, що відбулося. Мені не соромно за жодне слово, яке я сказав. Тому що будь-який настрій будь-якої розмови і будь-яке слово народжене через щось. І тому я мав це "щось" для того, щоби саме формат цієї розмови був таким, який ви читали. Я в жодному разі не хотів її образити, і я гадаю, що я, маючи той фундамент, про який я вам уже сказав вище, я нікого не ображав. Я не казав про якісь там деталі і таке інше в цій розмові. Тому я чесно не бачу проблем з приводу результатів опублікування цієї розмови", - зазначив Зеленський.

* * *

ПРО МАЙБУТНЮ РОЗМОВУ З ПУТІНИМ

Президент Володимир Зеленський утримався від відповіді на запитання, що він казатиме російському президенту Володимиру Путіну під час зустрічі в нормандському форматі.

"Я не можу вам поки що сказати, що я скажу Володимиру Путіну на нашій зустрічі. Тому що я буду звертатися не тільки до Володимира Путіна, а буду звертатися до пані Меркель і до пана Макрона. Це зустріч чотирьох лідерів. Тактику моєї поведінки і розмови з паном Путіним, якщо можна, залиште мені. Я хотів би її залишити", - сказав Президент.

* * * 

"ГОТОВИЙ ПІТИ, КОЛИ СУСПІЛЬСТВО СКАЖЕ — ЙДІТЬ"

Президент Володимир Зеленський заявляє, що готовий залишити посаду на вимогу суспільства навіть у разі відсутності з його боку порушень законодавства.

"Я готовий піти в той момент, коли суспільство мені скаже: ідіть. Навіть якщо я нічого не порушу. Я не тримаюсь зараз за крісло. Це не було моєю мрією, це було моєю ціллю, і я хотів і хочу допомогти Україні. Але я за це не тримаюсь", — сказав Зеленський, відповідаючи на запитання журналістів.

* * *

БОГДАН ЗВІЛЬНИТЬСЯ САМ, ЯКЩО ПОРУШИТЬ ЗАКОН

Керівник Офісу Президента Андрій Богдан звільниться за власним бажанням у випадку, якщо порушить закон.

"Він сам звільниться. Якщо порушить закон", - зауважив Зеленський, відповідаючи на запитання, чи звільнить він Богдана у разі, якщо журналісти доведуть порушення ним законодавства.

Разом з тим Президент додав, що на сьогодні Богдану "дуже складно", бо "на нього йде вплив, починаючи з пана Коломойського, що він там із ним, що він вирішує якісь його проблеми". Президент зауважив, що доказів цього немає, але глава його офісу, тим не менш, був "обруднений ним питанням", хоча був адвокатом українського бізнесмена Ігоря Коломойського.

"Це минуле життя. Зараз він (Богдан - ред.) працює на державу. Він фахова і потужна людина", - заявив Зеленський.

* * * 

АВТОНОМІЯ ДЛЯ КРИМСЬКИХ ТАТАР І КОНСТИТУЦІЯ

Володимир Зеленський готовий зустрічатися з представниками кримських татарами для обговорення питання щодо внесення змін до Конституції для створення кримськотатарської національно-територіальної автономії.

"З приводу змін до Конституції і з приводу законопроєктів (щодо корінних народів - ред.) я зустрічався з паном Джемілєвим і паном Чубаровим. Вони сказали, що мають пропозиції з приводу цих законопроєктів і вони принесуть їх нам, коли сформується новий склад Верховної Ради, комітети. Думаю, що вони дійсно мають пропозиції, їх покажуть і можемо їх обговорювати. Це дуже серйозне питання - внесення змін до Конституції", - сказав Президент.

Читайте також: Чубаров: Нова влада не поспішає з розглядом законопроєктів щодо Криму

Він додав, що з приводу законопроєктів готовий зустрічатися з представниками кримськотататарського народу за участю міністра закордонних справ Вадима Пристайка, бо він "глибше в цій темі".

Зеленський зауважив, що вважає можливе внесення змін до Конституції щодо автономії одним із шляхів підтримки кримських татар, але наголосив, що він не впевнений, що це "реально спростить тему повернення Криму".

* * *

ПРО ЛЕГАЛІЗАЦІЮ КАНАБІСУ

"Зараз не йдеться про легалізацію канабісу. Але я знаю, що дуже багато людей хочуть займатися цим бізнесом в Україні. Але ми можемо це розглядати тільки після того, як ми будемо знати, що ми дійсно говоримо про медичну марихуану. Це дуже гострі питання. Я не хочу, що нам завтра сказали, що ми дозволили всім займатися наркотиками... Мені здається так, що ті, хто хоче, - потерплять", - зазначив Зеленський у розмові з журналістами.

Він також наголосив, що не бачив законопроєкту про легалізацію медичного канабісу, який у парламент внесли народні депутати від партії "Слуга народу". На думку Президента, зараз це питання не є пріоритетним, оскільки в Україні є багато інших проблем.

Читайте також: Ліки з медичним канабісом мають бути доступними для українців - Скалецька

"Є речі, які не на часі, я гадаю, що це не на часі, не зараз. Це не пріоритет. Ми не виписали всі ризики, з цим пов'язані, ми не знаємо, чи готове наше суспільство. Нас не можна порівнювати з Канадою чи іншими країнами. Ми ще не готові, ми боремося зараз навпаки - з наркотиками. Якщо у нас завтра не буде високого рівня людей хворих на наркоманію, якщо ми все це поборемо, тоді і можемо повернутися до розгляду цієї справи", - сказав Зеленський.

* * *

"ЛЮСТРУВАТИ 400 ТИСЯЧ ЛЮДЕЙ — ЦЕ ДУЖЕ ДИВНО"

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що серед посадовців, які потрапили дію закону "Про очищення влади" (люстрацію), було чимало гідних фахівців.

Читайте також: ЄСПЛ за тиждень оголосить рішення щодо законності люстрації в Україні

"Багатьох людей люстрували правильно. Але ми розуміємо, що під люстрацію потрапило й багато людей, які працювали в той час, — там були чесні люди. 400 тисяч (люстрованих) людей — із них були нормальні люди, чесні, фахівці, професіонали. Я впевнений, що там були нормальні люди. Це просто дуже дивно: люструвати 400 тисяч людей", — зазначив Зеленський.

* * *

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ЗВІЛЬНИТЬ БАКАНОВА, ЯКЩО МАТИМЕ ДОКАЗИ ЙОГО СПІВПРАЦІ З МАТІОСОМ 

Президент заявив, що звільнить голову СБУ Івана Баканова, якщо будуть докази, що його консультує колишній військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Так він відповів на запитання журналістів, чи відомо йому, що Матіос консультує Баканова.

"Стосовно того, що пан Матіос консультує Івана Баканова, голову СБУ, то якщо ви мені покажете деталі, я звільню Баканова. Якщо будуть докази, я звільню голову Служби безпеки України", - сказав Зеленський.

При цьому він заявив, що головне завдання нова влада уже виконала, звільнивши зі своїх посад і Матіоса, і колишнього генпрокурора Юрія Луценка. "Ми зробили більше, ніж хтось міг зробити. Ми звільнили цих людей. Це непросте було завдання, але ми їх звільнили", - сказав Зеленський.

* * *

ПРО ПОМИЛКИ І РОЗЧАРУВАННЯ

Президент заявляє, що найбільшим його розчаруванням на посту глави держави є люди з політичного середовища, а про свою головну помилку він розповість наприкінці президентської каденції.

"Про головну свою помилку як Президента я зможу сказати, коли пройде мій президентський строк. Я тоді зрозумію. Помилки є. Що стосується найбільшого розчарування, яке є з першого дня (перебування на посту Президента - ред.) - це люди з політичного середовища, люди, які були в політиці, які займали різні пости, які були начебто чесні, але сам формат їх поведінки такий: говорю одне, а роблю інше, а паралельно інгриги і кулуарні домовленості. Тому моїм найбільшим розчаруванням, повторюсь, є люди, що займаються політикою", - зазначив Зеленський.

* * *

ПРЕЗИДЕНТ НЕ ГАРАНТУЄ, ЩО КОНФЛІКТ НА ДОНБАСІ НЕ БУДЕ ЗАМОРОЖЕНИЙ

На запитання про ризик замороження ситуації на Донбасі, Зеленський відповів, що окуповані території Донбасу від Придністров’я чи Абхазії відрізняє тільки те, що там лунають постріли.

“Я б дуже не хотів, щоб конфлікт на Донбасі був заморожений. Я б не хотів, щоб у нас було Придністров'я чи Абхазія. Я дуже цього не хочу. Я не можу гарантувати на 100%, що це не станеться. Чесно кажучи, а що зараз? А зараз так і є, зараз у нас там фактично Придністров’я. Відносин немає, гуманітарна місія хоч якась там є, постріли. Тобто єдине, що нас відрізняє, тимчасово окуповані території відрізняє від Придністров’я чи абхазького варіанту, це те, що у нас лунають постріли. А фізично побудуємо ми паркан, чи буде яр, чи буде замінування, чи ще щось, це немає значення. Якщо ми не маємо відносин і не визнаємо цю територію, це Придністров'я”, - сказав Зеленський.

* * *

ЗЕМЛЯ І ЛЮДИ ( У ТОМУ ЧИСЛІ ІНОЗЕМЦІ)

Президент впевнений, що до 1 грудня вдасться скасувати мораторій на продаж землі, хоча визнав проблеми з підтримкою цього рішення серед аграріїв.

Учора він зустрічався з цього питання із представниками фермерських господарств: “Там не все гаразд. Я знайшов час, зустрівся... не буду брехати, що всі, не всі, але багато фермерських господарств було. Я з ними зустрічався, я їх почув, “червоні лінії” побачили, ми знайшли розуміння".

За словами Президента, громадянин України має бути власником землі і повинен мати, зокрема, пільгові кредити, якщо він працюватиме на цій землі.

При цьому Зеленський підкреслив, що у законі має бути передбачена заборона продажу землі іноземцям на першому етапі: "Єдина проблема - ми не продаємо іноземцям, ні в якому разі. Це все повинно бути виписано в новому законі. Якийсь час ми повинні продавати землю тільки українцям. Другий період - самі фермери кажуть і в інших країнах так було - коли наші вже купили, коли кредитна ставка, тоді в нас вже можуть купувати інші. Ми тоді можемо відкрити іноземним компаніям, які 100% будуть працювати на цій землі. І наші українці там будуть працювати. Але це вже через декілька років. Це другий етап. Тобто є декілька кейсів”.

На запитання про терміни ухвалення земельного законодавства Президент упевнено відповів: “Встигнемо! До 1 грудня ми повинні встигнути”.

Пресмарафон намагався перервати відвідувач Kyiv Food Market.

Він виліз на стіл на першому поверсі Kyiv Food Market і почав щось викрикувати Президенту, який у цей перебував на другому поверсі і завершував спілкування з групою журналістів.

Фото: facebook.com/boris.tisenhausen
Фото: facebook.com/boris.tisenhausen

Зеленський відреагував на вигуки і закликав чоловіка спочатку злізти зі столу і тоді поставити запитання. Одне з них стосувалося гомосексуалізму.

Президенет зауважив, що "ми живемо у відкритому суспільстві, в якому кожен вільно обирає мову, якою говорити, національність і свою орієнтацію".

ПРО ТРУХАНОВА І КРИМІНАЛЬНІ КЕЙСИ

Зеленський заявляє, що немає жодних стосунків з міським головою Одеси Геннадієм Трухановим. Водночас, він зазначив, що хотів би звільнити Одесу від криміналітету.

“Ми з ним не друзі. Ми з ним не святкуємо будь-які свята...У мене немає жодних з ним стосунків, і всі кримінальні справи які будуть розглядатися, повинні розглядатися за законом. Я нічого не гальмую, і не маю ніяких стосунків до пана Труханова. Я б хотів, щоб він змінив підхід до Одеси, щоб вони почистили від криміналітету Одесу, і я на цьому наполягав. Не знаю, чи побачимо ми це найближчим часом, чи ні. Якщо не побачимо, то будемо робити все, щоб змінити там всіх”, - сказав Зеленський.

“Тобто там (в Одесі — ред.) ситуація, складна, непроста, неправильна, кримінальна. Ми встигли змінити службу безпеки, займаємося перезавантаженням поліції в Одеській області. Там є клани, є деякі кримінальні кейси, я про це знаю. І я знаю, що ці кримінальні кейси розглядаються в наших правоохоронних органах”, - розповів Зеленський.

Коментуючи фразу мера Одеси, який порівняв під час недавнього бізнес-форуму 5Т нову владу з "хлопчиком у публічному домі: все цікаво, але що робити - не знає", Зеленський зауважив: "Я сам не чув, що сказав Труханов. Можу сказати: це приємно, що ми так виглядаємо, що нас можна назвати "хлопчиками". Життя - воно таке: коли приходять хлопчики, дядьки йдуть. Ось що я можу сказати шановному меру".

ПРО СТЕНОГРАМИ РОЗМОВ ІЗ ТРАМПОМ, ПУТІНИМ І НЕ ТІЛЬКИ

Зеленський не буде опубліковувати стенограми своїх телефонних розмов зі світовими лідерами, оскільки вважає це неправильним.

"Я не готовий опубліковувати мої розмови. Я навіть не опублікував мою розмову з паном Трампом. Я верховний головнокомандувач, а не телеведучий будь-якого каналу. Я не займаюся піаром, у мене немає ніяких роздумів з приводу порушувати "червоні лінії", але тактика є тактика, стратегія є стратегія. І я не повинен показувати всім свої розмови з тим чи іншим лідером будь-якої країни. Це щось нове", - сказав Зеленський.

Також він відреагував на уточнення щодо можливого оприлюднення стенограми телефонних розмов з президентом РФ Володимиром Путіним, наголосивши, що ці розмови "підкріплені результатом дуже складним, дуже детальним, але реальним".

Читайте також: Пенс не проти публікації стенограм своїх розмов із Зеленським

"Тому до чого призведе публікація моїх розмов з Путіним? Чи призведе вона до будь-якого продовження наших зустрічей? Ні... Чи бажання від цього отримати такий результат і не отримати більше ніколи можливості повернути наших полонених, яких дуже багато на території "ДНР", "ЛНР," і на території Росії та в Криму - їх дуже багато? Чи буде в мене така можливість їх повернути? Ніколи. Що я скажу їх сім’ям?", - зазначив Зеленський.

Читайте також: Білий дім оприлюднив текст розмови Трампа й Зеленського

Зеленський також запевнив, що не боїться Путіна. "Ні", - відповів Президент на бліц-запитання журналіста.

* * *

ВЕЛИКА ПРИВАТИЗАЦІЯ

Готель "Україна" на Майдані Незалежності у центрі Києва є серед пріоритетних об’єктів в рамках процесу приватизації державного майна.

"У нас буде відбуватися велика приватизація... Наприклад, готель "Україна" складно зараз передати, тому що багато різних кримінальних справ і судових рішень з приводу цього об’єкту, але він теж стоїть в пріоритеті до передачі (для приватизації - ред)", - заявив Зеленський.

Читайте також: Закон про приватизацію держпідприємств пішов на підпис Президенту

За його словами, багато підприємств, внесених до списку на приватизацію, є складними, зокрема, на них працюють люди і влада має думати, як зберегти ці робочі місця, або об'єкти фігурують у кримінальних справах тощо. Тому цей процес затягується.

* * *

"ЖИТИ НА БАНКОВІЙ? ЩОБ Я З’ЇХАВ З ГЛУЗДУ?"

Президент Зеленський мешкає у квартирі, і не має наміру переїжджати, хоча через це його охорона має певні труднощі.

"Жити на Банковій? Щоб я з’їхав з глузду? Я ж не можу у Маріїнському (палаці — ред.), я не можу жити, розумієте? А пан Макрон живе саме у такій ситуації. Це дійсно дуже складне питання, охорона "вішається", тому що я живу у квартирі, жодної резиденції. Бо наше суспільство, і ви будете перші з тих, хто почнуть мене... (обговорювати — ред.)", - відповів Зеленський журналістам.

Він додав, що не користується резиденцією Президента та навіть не буває там: "Але резиденцію продавати ми не будемо. Вона залишитися, я там не буваю".

* * *

"ЯКЩО "СЛУГИ" ПОЧНУТЬ ЇСТИ ОДНЕ ОДНОГО, Я ЧЕРЕЗ РІК ЇХ РОЗПУЩУ" 

Президент заявив, що через рік розпустить парламент, якщо депутати від “Слуги народу” почнуть “їсти” одне одного.

Відповідаючи на запитання про ймовірне розділення партії “Слуга народу” на різні групи, і чи не означає це, що Президент побудував жорстку вертикаль, Зеленський заявив: “Не жорстко, тому що в нас демократія. Тому що люди їх обирали. Вони перемогли завдяки мені, завдяки підтримці суспільства мого прізвища і завдяки тому, що вони, багато з них, щось значать. Багато з них - професіонали, щось значать у своїх регіонах, у своїх містах. Я не хочу ламати цю партію ("Слуга народу", - ред). Вони знають моє відношення. Якщо вони самі почнуть “їсти” один одного, - я через рік їх розпущу. Це факт”.

* * *

ПРО ЦЕМАХА: УСІ РОЗУМІЮТЬ, ЩО Я БУВ ПРАВИЙ

Зеленський заявляє, що попереджав Нідерланди про те, що фігуранта справи МН17 Володимира Цемаха буде включено до списку обміну для передачі РФ.

“Вони (влада Нідерландів — ред.) все знають, все розуміють, чому у мене було таке рішення. Вони знали, що буде таке рішення, я їх попередив і дав всі можливості, які ми могли, як влада, їм надати для будь-яких слідчих дій до цього. Вони знають мої пріоритети — це громадяни України, але вони знають моє ставлення до цієї трагедії, як ми їх підтримуємо, як наші слідчі підтримують. Вони знають. Всі розуміють, що я був правий"”, - сказав Зеленський.

Він спростував інформацію про те, що запланована його зустріч на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку із прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте не відбулася саме через рішення щодо Цемаха: “З прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте у мене була велика розмова телефоном ще до обміну, і не одна. З приводу зустрічі, то вона була підтверджена. До зустрічі з прем'єр-міністром Нідерландів у мене була зустріч з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, вона затрималась через технічні обставини, ми затримались, була довша зустріч, а у пана прем'єр-міністра Нідерландів була наступна після моєї зустріч. Тобто, там була ситуація із часом”, - розповів Зеленський.

Також він нагадав, що 10 жовтня Україні перебуває з візитом міністр закордонних справ Королівства Нідерланди Стеф Блок. Зеленський обговорив із ним широкий спектр важливих питань.”Про все ми говорили. Про Цемаха говорили”, - додав він.

ГРОШІ НА ОФІС ПРЕЗИДЕНТА

На пресмарафоні прозвучало запитання, чому у проєкті бюджеті на 2020 рік передбачено збільшення витрат на Офіс Президента на 39 мільйонів порівняно з 2019 роком.

У відповідь Зеленський пообіцяв, що фінансування ОП не збільшуватимуть. 

* * *

ПРО ОЛІГАРХІВ ВЗАГАЛІ І КОЛОМОЙСЬКОГО ЗОКРЕМА

Президент заявив, що готовий говорити з будь-яким українським олігархом, і вважає, що вони  повинні попрацювати на Україну, бо тут нажили статки.

На уточнення журналістки, чи погодяться олігархи на такі умови, глава держави відповів: “Погодяться. Знаєте, чому погодяться? У нас війна іде. І всі їх історії, всі їхні заводи, все, що в них є, всі статки, все їхнє виробництво якщо що - буде коштувати нуль". 

Водночас журналісти поцікавилися, чи не вважає Президент за необхідне вгамувати Ігоря Коломойського, який судиться щодо ПриватБанку, адже цією ситуацією стурбований Міжнародний валютний фонд.

“Вважаю”, - відповів Зеленський. Водночас він заявив, що не розмовляв з Коломойським про ситуацію з Приватбанком.

В обідню пору змінилися "декорації": Президенту і журналістам поставили на стіл наїдки - бургери і хачапурі.

* * *

ПРО ВІДСТАВКУ ДАНИЛЮКА: САША ХОТІВ БУТИ ПРЕМ'ЄРОМ

Президент заявив, що Олександр Данилюк, якого він звільнив з посади секретаря РНБО, хотів бути Прем'єр-міністром України.

“Я не згоден з його позицією, що він пішов через “ПриватБанк”... Саша хотів бути Прем'єр-міністром України, я йому сказав чесно, що ти дійсно нормальна, професійна людина, але я обрав іншу кандидатуру. І складні відносини з Богданом це теж вплинуло на те, що він пішов”, - сказав Зеленський.

Читайте також: Данилюк назвав ще одною причиною відставки ситуацію з ПриватБанком

Він зазначив, що Данилюк написав заяву на звільнення і очікував, що Президент її не підпише.

* * *

ПРЕЗИДЕНТ НЕ ВІДПОВІВ НА ЗАПИТАННЯ, КОГО ВІН БАЧИТЬ НА ПОСАДІ ГОЛОВИ КМДА

Президент Володимир Зеленський підтримує розділення функцій Київського міського голови та голови КМДА, але обіцяє ще поспілкуватися з мером столиці Віталієм Кличком.

“Ми спілкувалися, до речі, з мером (Кличком — ред.), наскільки я знаю, що він проти розділення цих функцій (мера і голови КМДА — ред.), тобто я не бачу конфлікту в цьому питанні, просто в нього одна думка, у мене думка інша. Ми побачили, як це в інших столицях світу відбувається — у деяких столицях це об’єднано, у деяких розділено. Я думаю, що треба розділити ці функції. Це моя думка”, - сказав Зеленський.

Читайте також: Ткаченко підтвердив, що претендує на посаду голови КМДА

Водночас на запитання, чи планує він звільнити Кличка з посади голови КМДА, глава держави відповів, що ще “думає про це”.

“Чому я його (Кличка — ред.) не звільнив, просто ще не звільнив”, - зазначив Зеленський.

Водночас на запитання, кого він бачить на посаді голови КМДА, Зеленський відповів: “Кого я бачу? Це моє особисте бачення”.

Коли ж під час чергового "раунду" зайшла мова конкретно про Олександра Ткаченка як кандидата на посаду голови КМДА, Президент підтвердив, що кандидатура розглядається.

“Розглядається ця кандидатура. Окрім нього я нікого не бачив. Ну є ще дві людини, з однією я не зустрічався, а з другою — не готовий, тому що в минулому у нього є не дуже доброчесні дії”, - сказав Зеленський.

"ДІВЧИНКУ БУДУ ЗАХИЩАТИ"

Зеленський прокоментував конфлікт між його прессекретарем Юлією Мендель та журналістом програми "Схеми" Сергієм Андрушком, назвавши його поведінку неетичною.

Він зазначив, що неодноразово відповідав на запитання Андрушка. Та додав, що усім варто завжди діяти у межах законодавства, але не виходили при цьому за рамки людських відносин. “Він не може бити мене мікрофоном по обличчю. Просто не може. Не мене, ні вас. Він не може, тому варто усюди мати етику”, - сказав Зеленський.

Читайте також: Мендель планує поговорити з Андрушком

Тому, додав глава держави, у цьому випадку він не вважає поведінку свого прессекретаря такою, за яку варто карати. Так, визнав Зеленський, Мендель, не мала права так реагувати, але її емоційна виснаженість далася взнаки.

Читайте також: Журналіст Яневський написав до поліції заяву на Мендель

“У даному випадку дівчинку буду захищати”, - сказав Президент.

* * *

112 КАНАЛ: КОЗАК-МЕДВЕДЧУК - ОДНА ІСТОРІЯ 

Президент зазначив, що питанням ліцензій для телеканалів, що ретранслюють "112 Україна", і самого "112 каналу" має розібратися оновлена Нацрада з питань телебачення і радіомовлення.

Читайте також: Раді рекомендують створити ТСК для перевірки зміни власників “телеканалів Медведчука”

Президент заявив, що телеканал "112 Україна" добре має знати, за що йому погрожували відібрати ліцензію. "Але ж ви знаєте, чому вам завжди погрожували відібрати ліцензію? Ви ж це знаєте. Ви ж "112 канал", у вас же власник Медведчук? Козак? Козак-Медведчук - одна історія. Пан Медведчук, який має не проукраїнську позицію, є вашим власником? От в нашій партії ("Слуга народу" - ред.) немає власників телеканалів, а у однієї партії ("Опозиційна платформа - За життя" - ред.) є власники телеканалів", - заявив Президент.

“ФОРМУЛА ШТАЙНМАЄРА" 

“Впровадження “формули Штайнмаєра” не відбулося. Воно може відбутися тільки в законі про особливий статус. Імплементація цієї формули - тільки в законі про особливий статус. Тобто набирає чинності “формула Штайнмаєра” тоді, коли набирає чинності закон про особливий статус”, - сказав Зеленський.

Він додав, що закон набуде чинності тільки після того, як буде проголосований у Верховній Раді та підписаний Президентом.

"31 грудня закінчиться закон про особливий статус Донбасу і треба буде вирішувати, чи ми приймаємо новий закон про особливий статус Донбасу, чи ми не приймаємо. Якщо ми приймаємо, тоді ми імплементуємо "формулу Штайнмаєра" - якщо ми ведемо до мирного врегулювання, користуючись мінським процесом", - додав згодом Зеленський.

* * *

ПРО НОВИЙ ТРУДОВИЙ КОДЕКС

Президент переконаний, що новий Трудовий кодекс, робота над яким зараз триває у Верховній Раді, захищатиме права українців.

"Зараз вони (народні депутати - ред.) працюють над новим, сучасним законодавством і Трудовим кодексом. Там є багато пропозицій. Впевнений, що є багато дрібних помилок, які будуть вичищені. Я впевнений, що ми все зробимо, почуємо всіх людей”, - сказав Зеленський.

Водночас він додав, що в Трудовому кодексі не йтиметься про можливість звільнення жінок, які перебувають у декретній відпустці.

“Повірте мені, таких питань не буде”, - запевнив Зеленський журналістку, яка й звернулася з цим конкретним запитанням.

"Я АВАКОВУ НІЧОГО НЕ ВИНЕН"

Зеленський очікує від Авакова у “випробувальний термін” оновлення МВС.

“Пан міністр Аваков... це ніякий не компроміс, тому що я нічого йому не винен і не повинен. Але є уряд, є Прем’єр-міністр, тому є, скажімо так, випробувальний термін, ми хочемо нові обличчя в Міністерстві внутрішніх справ”, - зазначив Зеленський.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв, що Аваков залишився на посаді міністра внутрішніх справ тимчасово під «персональну відповідальність» Президента Володимира Зеленського.

Фото: Офіс Президента

ПРО ВТРУЧАННЯ В АМЕРИКАНСЬКІ ВИБОРИ

На прохання представників ЗМІ Президент прокоментував інформацію щодо його можливої ролі в історії з Дональдом Трампом.

"Я прагнув світової слави, але не думав, що це станеться таким чином", - пожартував Зеленський.

“Я не хочу втручатися у вибори незалежної країни під назвою Сполучені Штати Америки. І я не буду це робити”, - сказав Зеленський та порадив американцям обирати свого президента самим: ”Обирайте свого президента самі. Якщо можна, то ви теж не впливаєте і не будете надалі впливати на вибори в незалежній Україні”.

"Ми не можемо підтримувати і не будемо підтримувати будь-якого кандидата (у президенти США - ред.), будь-якого американського політика. Ми можемо підтримувати тільки один одного", - заявив глава держави.

Читайте також: Зеленський має балансувати між республіканцями й демократами у США - Фукуяма

Зеленський додав, що дуже вдячний Штатам за підтримку, зокрема в питанні санкцій проти Росії.

На думку Президента, якщо Україну втягуватимуть у внутрішні справи США, то це буде великою помилкою як для США, так і для України, а також шкодитиме двостороннім відносинам.

Як наголосив Зеленський, саме тому він не обговорює кожного дня з американськими журналістами президента США Дональда Трампа.

Читайте також: "Українська" справа: Трамп пояснив, чому заборонив Сондленду свідчити у Конгресі

Зеленський водночас зазначив, що розраховує на підтримку президента США Дональда Трампа Україні у багатьох питаннях: “Ми повинні укріплювати відносини із США. Яким чином? У нас була зустріч протягом однієї години із ключовими людьми із Білого дому, ми чекаємо на офіційний візит до Сполучених Штатів. Зі свого боку працюємо над тим, щоб відбувся офіційний візит упродовж моєї каденції, не знаю коли, Президента США до України. Для нас це іміджево дуже важливо, це і важливий сигнал для наших партнерів, що Сполучені Штати підтримують стратегію, і в цілому підтримують політику України”.

Зеленський також заявив, що Україна зацікавлена і готова розслідувати справу про можливе втручання у вибори США у 2016 році, але потрібні відповідні докази: "Я думаю, що українці повинні це розслідувати самі, підстави для цього напевне є, щоб ми ніколи у майбутньому не втручались у вибори будь-якої країни. Україна повинна це розслідувати... Однак мені потрібні докази втручання України у вибори США. Зараз дуже багато інформації. Я навіть, коли говорив з Дональдом Трампом, казав, що, так, це правда, я чув про це, є багато інформації, яка може бути реальністю. Але треба деталі, докази".

Президент також категорично відкинув можливість будь-якого тиску Дональда Трампа на українську владу і рішення правоохоронних органів у цій чи іншій справі. "Трамп може казати: у нас є деталі, у нас є бачення, що Україна втручалась, але за ці слова треба відповідати. Тому коли Америка каже, що був вплив, то я кажу: супер, передайте деталі, з задоволенням будемо розслідувати", - сказав Зеленський.

Фото: Офіс Президента

ОСОБЛИВИЙ СТАТУС ДОНБАСУ

Володимир Зеленський відкидає ідею проведення референдуму щодо закону про особливий статус Донбасу.

За його словами, законопроєкт про особливий статус Донбасу має бути обговорений із суспільством, з журналістами, у Верховній Раді і лише після цього має бути винесений на голосування.

"Що стосується закону про особливий статус. Ми не можемо в цьому законі говорити про автономію. Найголовніше обговорювати, що ми не можемо робити, а не те, що ми можемо. Я знаю, що є там гуманітарні питання, я знаю, що будуть говоритися питання з приводу мови, щоб вони мали регіональний статус російської мови. Я думаю, що багато компромісів гуманітарних, про які ми можемо говорити, виносити для нашого суспільства і будемо вирішувати, що коштує продовження війни і що не має високої ціни, і на що ми можемо погодитися, на що ми не можемо погодитися", - сказав Президент.

Зеленський додав, що поки обговорювати закон про особливий статус немає сенсу, оскільки документу поки немає, а є рамки і "червоні лінії", які ніяким чином не будуть відрізнятися від червоних ліній в цілому норманського формату і нормандського процесу.

* * *

ЗМІ, ЯК І ЗЕМЛЯ, МАЮТЬ НАЛЕЖАТИ УКРАЇНЦЯМ

Президент вважає, що ЗМІ в Україні мають  бути незалежними й українськими. Про це він заявив під час дискусії з кореспондентом журналу "НВ" Іваном Верстюком (бенефіціаром видання є чеський громадянин Томаш Фіала - ред).

“Я завжди говорю про засоби масової інформації, що вони повинні бути незалежними і українськими. Зараз ми говоримо про земельну реформу, і всі кажуть, дивіться це наша земля, українська земля і власниками мають бути українці і я згоден на 100% і треба це міняти в законі”, - сказав Зеленський.

Він наголосив, що кінцевими бенефіціарами ЗМІ також мають бути громадяни України. Журналіст на те відповів: "Мені здається, краще хай медіа володіють громадяни ЄС, ніж корумповані олігархи".

ПРО МАЙДАН І ПОРОШЕНКА

Зеленський заявив, що не боїться протестних акцій.

Про це він сказав, коментуючи протестні акції в Україні проти "формули Штайнмаєра". 

"В цілому з приводу Майдану і таке інше. Я нічого цього не боюся. В будь-який момент, в будь-яку секунду. Якщо дійсно суспільство не захоче, щоб моя команда продовжувала, щоб я не був президентом, дивіться, кровопролиття не буде. Я дуже спокійно до цього ставлюся. Але люди повинні знати, що вони оберуть. Вони точно не оберуть тоді припинення війни і вони точно будуть обирати, вибачте за таке слово, але ми зараз в кафе і прийшло в голову, — серед того меню товарів, який є на ринку — цьому продажному політичному ринку", - заявив Зеленський.

Володимир Зеленський також заявив, що п’ятий президент Петро Порошенко своїми діями та засобами масової інформації "підштовхує" людей виходити на акції протесту.

Читайте також: Порошенко взяв участь в акції проти "формули Штайнмаєра"

"Помилка Порошенка тільки в одному, що йому здається, що він може бути лідером іншого Майдану. І ви бачили заяву самого президента (ФРН Франка-Вальтера - ред.) Штайнмаєра, німецької сторони і французької сторони, і багатьох європейських засобів масової інформації - вони шоковані, тому що його риторика міняється, як і змінився його статус. Але єдине що - він забуває, що він не президент. Навіть не те, що не забуває. Я боюся, він у це не вірить. Я боюсь, що це на фізичному рівні є проблеми", - заявив Зеленський.

Читайте також: Розведення сил на Донбасі відкладається

Він додав, що Порошенко "проти розведення, і йому здається, що з цього приводу може бути Майдан, мало того, що він підштовхує людей і своїми засобами масової інформації підштовхує людей, і своїми діями".

Фото: Офіс Президента

"КОЛИ Я ПРИЙШОВ, НА ДРУГИЙ ДЕНЬ Я ДУМАВ, ЩО БУДЕМО ВСІХ КОРУПЦІОНЕРІВ САДЖАТИ..."

Володимир Зеленський повідомив, що 1 листопада правоохоронці мають показати результат розслідування у кількох гучних корупційних справах. “Зараз контрольний чекпойнт 1 листопада. Вони (правоохоронці — ред.) повинні декілька гучних справ, коло яких ми обговорили на нараді, вони повинні показати результат”, - сказав Президент.

"Коли я прийшов, на другий день я думав, ми будемо всіх корупціонерів саджати. При цьому коли перші наручники наділи.. всі сказали "ай яй яй", президент не має права впливати на правоохоронні органи. Я: "ок", а я можу збирати наради і говорити з правоохоронцями, які їхні дії? Ага, так можна. А якщо ходить бандит по вулиці, мені дзвонять всі і кажуть: "ця людина вбиває, бреше, була депутатом".. я можу їх спитати: де посадки таких людей. Ну ви можете, але дуже обережно. То я повинен підбирати слова. Не дай Боже, це буде вплив"

НОРМАНДСЬКИЙ ФОРМАТ

Володимир Зеленський хоче, щоб питання Криму розглядалося на переговорах у "нормандському форматі". "Нормандський формат для мене - це ще і можливість повернення питання вирішення Криму", - сказав він.

При цьому він зауважив, що в разі відтермінування проведення зустрічі в норманському форматі, Україна шукатиме інші варіанти вирішення цього питання. "Наприклад, якщо не буде розведення сил у нас, а в Золотому триватимуть постріли, то тоді ми будемо шукати інші формати, як повернути наших громадян. Один з них - це Мінськ, а інший - це прямі перемовини мої з президентом Російської Федерації", - наголосив Зеленський.

Він підкреслив, що "заради повернення людей і обміну" готовий іти на прямі перемовини з президентом РФ Володимиром Путіним.

Однак саме Нормандський формат Президент розглядає як основний інструмент для досягнення мети - припинення війни. 

Президент заявив, що в нього є варіанти можливих дат проведення "нормандської зустрічі", але їх мають узгодити Німеччина і Франція з Росією.

"У мене є варіанти дати (проведення зустрічей у "норманському форматі" - ред.), на які ми погоджуємось, але вчора я говорив з Ангелою Меркель (канцлер Німеччини - ред.), ми порушували це питання. Вони обговорюватимуть це питання з французькою стороною і потім вони будуть пропонувати російській стороні", - зазначив Зеленський.

Він підтвердив, що відтермінування проведення зустрічі у "нормандському форматі" "дійсно залежало від Росії. "В України, Франції і Німеччини була одна з дат, а Росія не змогла підтвердити цю дату і не підтвердила", - сказав президент.

Він зазначив, що для організації такої зустрічі кожна зі сторін мала зробити якісь реальні кроки на підтвердження своїх намірів. Саме тому відбулося розведення сил в Станиці Луганській і обмін утримуваними особами з Росією. "Це була наша вимога, ми хотіли повернути політв'язнів і повернути моряків. І це був реальний серйозний, проблематичний крок, але ми його зробили", - сказав Президент.

Наступним кроком, за його словами, з української сторони мало стати підтвердження "формули Штайнмаєра" і розведення сил в Золотому і Петрівському.

При цьому Зеленський запевнив, що це не було умовою Росії. "Це не умови (Росії - ред.), це результат того, що було, що обговорювалось раніше в Мінську", - наголосив він.

Згодом Зеленський додав: "Я думаю, що дату "нормандського формату" ми будемо знати наступного тижня. Думаю, що "нормандський саміт" відбудеться у листопаді".

* * *

ТЕЛЕФОННА РОЗМОВА З ТРАМПОМ: ШАНТАЖУ НЕ БУЛО

Володимир Зеленський заявив, що під час телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом не відчував ніякого тиску щодо постачання зброї в Україну та розслідування стосовно компанії Burisma.

"Зі зброєю наші дзвінки, з історією з "Бурісмою" ніяк не пов'язані. Це не є правдою... Шантажу не було, тому що це не було предметом нашої розмови зовсім", - сказав Зеленський.

"Цей дзвінок впливав тільки на одне - нам треба добитися зустрічі. Нам треба обов'язково зустрітися з президентом (США- ред.) , я хочу показати йому нашу молоду команду. Я хотів "затягнути" його в Україну ... Коли я зрозумів, що його не буде у Варшаві, я зрозумів, що нам потрібно зустрічатися в Нью-Йорку. У нас була дуже гарна зустріч. Я йому сказав: дивіться на нас - ми схожі на корупціонерів? Я вас дуже прошу, пане президенте, будь ласка, у вашій риториці, і щоб Білий дім у своїй риториці змінив цей імідж. Він каже: "Та ви ні до чого, це про минулу владу". А я кажу: "Я - Президент України, тому коли ви кажете, що там завжди була корумпована історія, це відношення до кожного з нас, до кожного українця, який ніколи до корупції не мав стосунку". Ми зустрілися і я цьому виділив певний час, щоб йому це довести.

Тому у нас пройшла дуже гарна зустріч", - запевнив Зеленський.

Фото: Офіс Президента

"ЯКЩО МИ ХОЧЕМО ЗАКІНЧЕННЯ ВІЙНИ - ЗУСТРІЧ З ПУТІНИМ ПОВИННА БУТИ"

Президент України Володимир Зеленський каже, що не знає, чи можлива його пряма зустріч з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним в рамках переговорів щодо закінчення війни на Донбасі, однак переконаний, що вона повинна бути.

"Зустрічатися ( для проведення переговорів щодо закінчення війни на Донбасі - ред.) ми можемо в двох форматах: "нормандський формат" і пряма зустріч моя з президентом РФ. Про цю зустріч пряму ( з Путіним - ред.) ніхто не говорить, тому що всі проти. Я не знаю (чи можлива така зустріч - ред.). Я не можу навіть про це сказати. Я знаю одне, що ця зустріч повинна бути, якщо ми хочемо закінчити війну", - зазначив Зеленський.

ПРИВАТБАНК: ПРЕЗИДЕНТ ОБІЦЯЄ ЗАХИЩАТИ ІНТЕРЕСИ УКРАЇНИ

Володимир Зеленський заявляє, що у питаннях ПриватБанку захищатиме інтереси України. Президент нагадав, що наступне судове засідання у справі за позовом Ігоря Коломойського про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку між Мінфіном і особами, які були на той момент співвласниками фінустанови, відбудеться 17 жовтня.

Президент також зазначив, що питання ПриватБанку важливе не лише у переговорах з Міжнародним валютним фондом.

“Не тільки з МВФ, різні міжнародні партнери запитуються цим питанням... Мені кажуть - ви як Президент краще не впливайте. А що я повинен робити? Ну, ви якось так не впливайте, але впливайте. Це дуже цікава позиція”, - сказав Зеленський.

При цьому він додав, що в разі, якщо за результатами суду щодо ПриватБанку необхідно буде “захищати країну”, то “я буду захищати нашу державу”.

Читайте також: Абсолютний рекорд: чистий прибуток ПриватБанку зріс до 27,4 мільярда

Також Зеленський вважає, що держава має зробити все можливе, аби не платити компенсацію Коломойському за ПриватБанк.

"Я захищаю суспільство України. Ми повинні робити все, щоб не сплатити жодної копійки колишнім власникам, і ми повинні за це боротись", - сказав Зеленський.

Фото: Офіс Президента

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ОСОБИСТО ПРЕДСТАВИТЬ ГОЛОВУ ОДЕСЬКОЇ ОДА
Президент Володимир Зеленський у п’ятницю, 11 жовтня, відвідає з робочою поїздкою Одесу. Про це він повідомив під час пресмарафону. Президент не уточнив програму поїздки.

Перед цим журналіст запросив Зеленського в ефір "7 каналу" і зазначив, що глава держави представить нового очільника області.

ПРО ГОЛОВНУ МІСІЮ НА ПОСТУ ПРЕЗИДЕНТА

Володимир Зеленський заявив, що люди його обирали як президента, який припинить війну в Україні. Саме у цьому він і вбачає свою головну місію.

“Яким чином ми це припинимо — це потім будемо обговорювати, які є плани, як ми можемо це зробити. Але головна моя мета - і це моя головна лінія, моя особиста, це не лінія поведінки, і я так кажу - я хочу припинити війну. Саме це моя місія упродовж цих п’яти років. Уже трішки більше, ніж 4,5 роки”, - сказав Зеленський.

Він додав, що частина людей, яка живе на Донбасі й відчуває себе українцями , “повинні знати, що ми їх не залишаємо, не кидаємо, ми їх обов’язково повернемо разом з територіями”.

Пресмарафон Зеленського / Фото: Багмут Павло. Укрінформ

НА ПРЕСМАРАФОН - З РАНКОВОЇ ПРОБІЖКИ

Президент Володимир Зеленський неформально поспілкувався з журналістами, які беруть участь у пресмарафоні з главою держави. Зеленський розповів, що прийшов на захід з пробіжки, яку він робить щодня. "Я бігаю зранку, зараз є можливість, я переїхав у місто. Тому я хотів прибігти, але мені сказали, що це буде неповага до вас, що я буду у спортивній формі", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-