Зеленський: Шантажу з боку Трампа не було,  я хотів

Зеленський: Шантажу з боку Трампа не було, я хотів "затягнути" його в Україну

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський заявив, що під час телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом не відчував ніякого тиску щодо постачання зброї в Україну та розслідування стосовно компанії Burisma.

Про це Зеленський заявив під час пресмарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу,

"Зі зброєю наші дзвінки, з історією з "Бурісмою" ніяк не пов'язані. Це не є правдою... Шантажу не було, тому що це не було предметом нашої розмови зовсім", - сказав Зеленський.

Він зазначив, що під час телефонної розмови з президентом США мав на меті пожвавити "стомлені відносини" між Україною і США. За його словами, причиною цього було питання, на що Україна витрачає кошти американської допомоги, яке "ішло з усіх джерел, не тільки президент Трамп це озвучив".

"Цей дзвінок впливав тільки на одне - нам треба добитися зустрічі. Нам треба обов'язково зустрітися з президентом (США- ред.) , я хочу показати йому нашу молоду команду. Я хотів "затягнути" його в Україну ... Коли я зрозумів, що його не буде у Варшаві, я зрозумів, що нам потрібно зустрічатися в Нью-Йорку. У нас була дуже гарна зустріч. Я йому сказав: дивіться на нас - ми схожі на корупціонерів? Я вас дуже прошу, пане президенте, будь ласка, у вашій риториці, і щоб Білий дім у своїй риториці змінив цей імідж. Він каже: "Та ви ні до чого, це про минулу владу". А я кажу: "Я — Президент України, тому коли ви кажете, що там завжди була корумпована історія, це відношення до кожного з нас, до кожного українця, який ніколи до корупції не мав стосунку". Ми зустрілися і я цьому виділив певний час, щоб йому це довести.

Тому у нас пройшла дуже гарна зустріч", - запевнив Зеленський.

Читайте також: Якщо хочемо закінчити війну, пряма зустріч із Путіним має бути - Зеленський

Він визнав, що США заблокували надання Україні військової допомоги ще до його телефонної розмови з Дональдом Трампом, але акцентував, що про це в розмові не йшлося.

"Я підняв це питання на зустрічі з віцепрезидентом США Майклом Пенсом (у Варшаві -ред.), і ми проговорили, я сказав, будь ласка, вплиньте на це рішення. Зустріч була предметна і дуже гарна, і після нашої зустрічі США розблокували (надання військової допомоги) і ще доповнили плюс 140 млн допомоги", - резюмував Зеленський.

Як повідомлялося, 25 вересня Білий дім оприлюднив недослівний виклад розмови липневого спілкування Дональда Трампа і Володимира Зеленського по телефону. Американський лідер сказав українському колезі про "дуже багато розмов" стосовно сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена Гантера.

За словами Трампа, Байден-старший зупинив розслідування проти української енергетичної компанії Burisma, у якій Гантер Байден був членом ради директорів. Зеленський сказав, що знайомий з ситуацією і запевнив, що новий генпрокурор з нею «розбереться».

Пізніше Зеленський пояснив, що Україна не має зобов’язань розслідувати чи не розслідувати справу, яка стосується сина Байдена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-