Раді рекомендують створити ТСК для перевірки зміни власників “телеканалів Медведчука”

Раді рекомендують створити ТСК для перевірки зміни власників “телеканалів Медведчука”

Укрінформ
Комітет з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради рекомендує парламенту ухвалити проєкт постанови, якою створюється ТСК для розслідування законності зміни власників трьох телеканалів.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила одна із авторів проєкту, член фракції "Голос" Олександра Устінова.

"Рекомендували ухвалити (проєкт постанови - ред.). Але все одно потрібно 150 голосів", - сказала Устінова.

Як повідомляв Укрінформ, авторами проєкту є народні депутати з фракції "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк та з фракції "Голос" Олександра Устінова.

Як зазначається у пояснювальній записці, необхідність прийняття постанови "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації" (№2152) продиктована, зокрема, ймовірним придбанням Віктором Медведчуком через, ймовірно, підставних осіб ряду інформаційних телеканалів, серед яких канали “112 Україна”, а також NewsOne та ZIK.

Читайте також: Суд не погодився зупинити рішення Нацради щодо цифрових ліцензій "112 Україна"

Проєктом постанови пропонується утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Росії.

До основних завдань Тимчасової слідчої комісії пропонують віднести: проведення комплексної перевірки обставин придбання, джерел надходження та руху коштів при зміні власників телеканалів NewsOne, «112 Україна», ZIK; провести дослідження щодо встановлення осіб, які прямо чи опосередковано брали участь у процесі зміни власників вказаних телеканалів, є бенефіціарними власниками, впливають на редакційну політику телеканалів; провести дослідження щодо частки у сфері інформаційного ринку та ринку телевізійного мовлення, яка належить телеканалами NewsOne, «112 Україна», ZIK; проведення перевірки відомостей щодо систематичного розповсюдження вищевказаними телеканалами ідей та тез, що можуть загрожувати інтересам національної безпеки, оборони та територіальної цілісності України.

У випадку встановлення достатніх підстав пропонується ініціювати питання про притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.

У рамках роботи ТСК планується надання пропозицій щодо законодавчого врегулювання питання заборони монополізації інформаційного простору України окремими суб’єктами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-