Білий дім оприлюднив текст розмови Трампа й Зеленського

Білий дім оприлюднив текст розмови Трампа й Зеленського

Документ
Укрінформ
Пресслужба Білого дому виклала у відкритий доступ розсекречений документ зі стенограмою телефонної розмови президентів України і США від 25 липня, яка стала причиною політичного загострення у Сполучених Штатах останнім часом.

Документ на п'яти сторінках доступний на офіційному сайті Білого дому, повідомляє Укрінформ.

Основне питання, чому адміністрація Трампа була вимушена оприлюднити повний текст розмови, полягало в тому, чи тиснув глава Білого дому на українського Президента щодо розслідування проти сина ексвіцепрезидента США Джо Байдена. І, судячи зі стенограми, ця тема частково порушувалася. Далі надаємо неофіційний переклад цієї частини спілкування.

"Я чув, що у вас був прокурор (йдеться, очевидно, про генпрокурора Віктора Шокіна – ред.), дуже гарний, і його звільнили, це дійсно несправедливо. Багато хто говорить про це, як був звільнений ваш дуже хороший прокурор, і до цього були причетні дуже погані люди", - зауважив Трамп.

Він продовжив: "Пан Джуліані (особистий адвокат Трампа – ред.) шанована людина. Він був мером Нью-Йорка, чудовим мером, і я хотів би, щоби він зв'язався з вами або вашими людьми, і я хотів би, щоби ви з'ясували, в чому тут справа".

Читайте також: Зеленський ухилився від коментарів щодо розмови з Трампом - CNN

Розмова Трампа й Зеленського відбувалася після пресконференції спецпрокурора США Роберта Мюллера за результатами "російського" розслідування та можливої змови кампанії Трампа з росіянами. Тоді Мюллер, зокрема, заявив, що через "внутрішні правила" Мін'юсту він не міг висувати звинувачень чинному президенту і що це не означає, що Дональд Трамп не винуватий. У цьому зв'язку глава Білого дому не міг стриматися, щоби не прокоментувати це питання, згадавши також про Україну.

"Як ви бачили вчора, весь цей нонсенс закінчився дуже поганим виступом людини на ім'я Роберт Мюллер, некомпетентним виступом. Але це все - скажімо, багато чого - почалося з України (очевидно, йшлося про діяльність Пола Манафорта, якого ув'язнили в США – ред.). Що би не було у ваших силах, дуже важливо, щоб ви зробили це, якщо це можливо", - зауважив президент США.

Читайте також: У битві Трампа-Байдена може програти Україна - Безсмертний

Згідно зі стенограмою Володимир Зеленський погодився, що все сказане Трампом "є дуже важливим" та сказав, що Україна відкрита для будь-якого співробітництва у майбутньому. "Ми готові відкрити нову сторінку співпраці у відносинах між Сполученими Штатами й Україною. З цією метою я щойно відкликав нашого посла в США (Валерія Чалого – ред.), і він буде замінений дуже компетентним і дуже досвідченим послом, який докладе всіх зусиль, аби впевнитись, що наші країни зближуються", - зазначив Зеленський.

Він також підтвердив, що "один із його помічників" уже спілкувався з Руді Джуліані. "Ми дуже сподіваємось, що пан Джуліані зможе приїхати в Україну, і ми зустрінемось, як тільки він приїде в Україну", - сказав Зеленський.

Крім того, він запевнив співрозмовника, що "всі розслідування будуть проводитися відкрито та відверто".

Трамп ще раз наголосив, що Джуліані знає всі нюанси і домовився, що адвокат, а також генпрокурор США Вільям Барр зроблять відповідні дзвінки в Україну.

Водночас, глава Білого дому завів розмову про Джо Байдена. "Багато що говорять про сина Байдена, що (колишній віцепрезидент США – ред.) Байден зупинив процес обвинувачення (в Україні проти свого сина – ред.), і багато людей хочуть дізнатися про це. Отже, все, що ви могли би зробити з генеральним прокурором, було би чудовим", - сказав президент США.

Український лідер у відповідь зазначив, що наступним генпрокурором в Україні буде "на 100% його людина". "Він або вона розгляне ситуацію, зокрема, щодо компанії, яку ви згадали у цьому зв'язку. Питання розслідування справи – це, фактично, питання про те, щоби забезпечити відновлення справедливості, тому ми подбаємо про те, щоб працювати над розслідуванням справи", - зауважив Зеленський.

Читайте також: Трамп запевняє, що у розмові із Зеленським не було жодної "послуги за послугу"

Крім того, він попросив американського президента поділитися додатковою інформацією про експосла США в Києві Марі Йованович, що, за його словами, "було би дуже корисно для розслідування".

"Чудово, що ви першим сказали мені, що вона поганий посол, тому що я погоджуюся з вами на 100%. Її ставлення до мене було далеко не найкращим, оскільки вона захоплювалася попереднім президентом і була на його боці. Вона не сприйматиме мене достатньо добре як нового президента", - додав Зеленський.

Загалом же, судячи з оприлюдненого тексту, розмова лідерів країн пройшла переважно в довірливих тонах. На початку Трамп неодноразово вітав Зеленського з "фантастичною" перемогою на виборах. У відповідь український Президент зауважив, що це стало результатом "тяжкої роботи". Крім того, він зробив комплімент американському колезі, що скористався і його досвідом виборчої боротьби, натомість визнав, що в Україні з результатами виборів склалася "унікальна ситуація". У цьому зв'язку Зеленський також запевнив, що має намір ретельно попрацювати, щоби "осушити болото" в країні (це словосполучення свого часу використовував Трамп щодо політики у Вашингтоні – ред.).

Читайте також: Пристайко запевняє, що Трамп не тиснув на Зеленського

Зі свого боку, Трамп нагадав, що американська адміністрація "робить багато" для України. "Ми витрачаємо багато зусиль і багато часу. Значно більше, ніж для цього роблять європейські країни, і вони мають допомагати вам більше", - зазначив президент США, згадавши, зокрема, розмову з канцлером ФРН.

"Коли я розмовляв з Ангелою Меркель, вона говорила про Україну, але вона нічого не робила. Багато європейських держав чинили так само", - зазначив глава Білого дому.

У відповідь Зеленський зауважив, що зустрічався з канцлером Меркель і президентом Франції Емманюелем Макроном і говорив, що вони не докладають достатніх зусиль, зокрема в питанні санкцій проти Росії та взаємодії з Україною. Він також подякував президентові Трампу за підтримку у сфері оборони й висловив сподівання на продовження цієї взаємодії, зокрема щодо закупівлі американських протитанкових систем "Джавелін" для зміцнення оборони.

Як повідомляв Укрінформ, скандал у США зчинився, коли співробітник розвідки, котрий опрацьовував телефонну розмову Дональда Трампа з "іноземним лідером" (яким американські ЗМІ вважають Володимира Зеленського), подав скаргу своєму керівництву. Його непокоїли окремі висловлювання господаря Білого дому, що можуть тлумачитися як тиск на українську сторону з метою примусити відкрити розслідування проти родини Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на виборах президента США.

Читайте також: Трамп звинуватив ЗМІ у розкручуванні "українського полювання на відьом"

24 вересня Трамп пообіцяв оприлюднити стенограму телефонної розмови з Президентом України Володимиром Зеленським від 25 липня, яка стала предметом останніх політичних загострень у США. Згодом він заявив, що отримав формальну згоду української сторони на оприлюднення повної стенограми розмови з Володимиром Зеленським - аби довести, що не тиснув на свого українського колегу.

Тим часом спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури імпічменту Дональда Трампа, якій передуватимуть розслідування в комітетах нижньої палати Конгресу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-