Трамп пообіцяв оприлюднити стенограму розмови із Зеленським

Трамп пообіцяв оприлюднити стенограму розмови із Зеленським

Оновлено
Укрінформ
Глава Білого дому підтвердив у вівторок, що віддав розпорядження оприлюднити стенограму телефонної розмови з Президентом України Володимиром Зеленським від 25 липня, яка стала предметом останніх політичних загострень у США.

Про це він написав на офіційній Twitter-сторінці.

"Зараз я перебуваю в Організації Об’єднаних Націй, представляю нашу країну, але я надав дозвіл на оприлюднення завтра у повній версії розсекречену та нередаговану стенограму моєї телефонної розмови з Президентом України Зеленським",- написав глава Білого дому.

У наступному дописі президент США підкреслив, що це була "дуже дружня" й "цілком прийнятна" розмова.

"Жодного тиску та на відміну від Джо Байдена і його сина, жодної послуги за послугу! Це ніщо інше, як продовження наймасштабнішого й найбільш руйнівного полювання на відьом за всі часи!" - зазначив Трамп.

Читайте також: Трамп запевняє, що у розмові із Зеленським не було жодної "послуги за послугу"

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня стало відомо про скаргу так званого "викривача" з числа співробітників розвідки, які опрацьовують зарубіжні комунікації Білого дому. Він, зокрема, повідомив своєму керівництву, що під час розмови Трампа з іншим "іноземним лідером" (якого американські ЗМІ встановили як президента Зеленського) президент США, нібито, зробив неприпустиму "пропозицію".

За даними медіа, це могло стосуватися тиску на українську сторону з метою примусити відкрити розслідування проти родини Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на наступних виборах президента США. Це може вважатися закликом до іноземної держави втрутитися у виборчу кампанію в Сполучених Штатах.

Читайте також: Трамп зупинив допомогу Україні за тиждень до розмови із Зеленським - ЗМІ

Згодом газета The Wall Street Journal повідомила, що Трамп "принаймні вісім разів закликав Володимира Зеленського співпрацювати з його особистим юристом Руді Джуліані в цьому розслідуванні".

Тим часом, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що президент Трамп не чинив жодного тиску на Зеленського під час їхньої телефонної розмови.

За інформацією американських ЗМІ, в липні минулого року (приблизно за тиждень до телефонної розмови між президентами Трампом і Зеленським 25 липня) Трамп призупинив виплати затвердженої Конгресом майже $400 млн допомоги на зміцнення безпеки й оборони Україні.

Читайте також: Трамп підтвердив, що говорив із Зеленським про Байдена — Forbes

Тоді цей крок пояснювався тим, що Трамп "занепокоєний" рівнем корупції в Україні й хоче проаналізувати, чи доцільно надалі витрачати ці гроші. Опоненти Трампа пов'язали дії президента зі спробою натиснути на уряд України й примусити розпочати розслідування проти сім'ї головного конкурента Трампа на президентських виборах 2020 року - ексвіце-президента США Джо Байдена.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-