Трамп зупинив допомогу Україні за тиждень до розмови із Зеленським - ЗМІ

Трамп зупинив допомогу Україні за тиждень до розмови із Зеленським - ЗМІ

Укрінформ
Президент США наказав призупинити оборонну допомогу Україні незадовго до телефонної розмови із Зеленським у липні, що може свідчити про мотивовану позицію Трампа.

Про це пише The Washington Post із посиланням на анонімних чиновників адміністрації США.

"Дональд Трамп наказав в. о. глави своєї адміністрації Міку Малвані притримати майже $400 млн військової допомоги для України щонайменше за тиждень до телефонної розмови в липні з Президентом України, під час якої, за повідомленнями, він тиснув на нього, аби той провів розслідування проти сина колишнього віцепрезидента Джо Байдена", - зазначається в повідомленні.

За інформацією чиновників, адміністративно-бюджетне управління Білого дому передало це розпорядження президента Держдепу й Пентагону під час міжвідомчої зустрічі ще в середині липня (розмова президентів США й України відбулася 25 липня).

Тоді цей крок пояснювався тим, що Трамп "занепокоєний" і хоче проаналізувати, чи доцільно витрачати гроші на допомогу Україні.

Читайте також: Трамп підтвердив, що говорив із Зеленським про Байдена — Forbes

Представникам адміністрації було доручено довести до відома Конгресу, що затримка є частиною "міжвідомчого процесу", але при цьому не давати законодавцям додаткової інформації.

Ця схема продовжувала працювати майже два місяці, поки Білий дім не зняв обмеження зі згаданих коштів в ніч проти 11 вересня.

"Наказ Трампа затримати допомогу Україні за тиждень до телефонної розмови з Володимиром Зеленським 25 липня, ймовірно, порушить питання про мотивацію його рішення та спричинить підозри на Капітолійському пагорбі щодо спроби використати схвалену Конгресом допомогу для тиску на свого політичного суперника",- наголошується в публікації.

Читайте також: Трамп: Я не затримував військову допомогу Україні

Таким чином, оприлюднення цієї інформації доповнює політичний скандал у США, який загострився минулого тижня.

Нагадаємо, американські ЗМІ повідомили про скаргу "викривача" з-поміж співробітників розвідки, які опрацьовують зарубіжні комунікації Білого дому. Він, зокрема, доповів своєму керівництву, що під час розмови Трампа з іншим "іноземним лідером" (якого американські ЗМІ ідентифікували як Володимира Зеленського) глава Білого дому зробив неприпустиму "пропозицію". За даними медіа, це могло стосуватися тиску на українську сторону з метою примусити відкрити розслідування проти родини Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на наступних виборах президента США.

Читайте також: Трамп розгляне можливість оприлюднення стенограми розмови із Зеленським

Це, серед іншого, може вважатися закликом до іноземної держави втрутитися у виборчу кампанію в Сполучених Штатах.

Як повідомлялося, у середу, 25 вересня, запланована зустріч президентів України і США в Нью-Йорку на полях 74-ї сесії Генасамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-