ВР ратифікувала два протоколи до Конвенції про захист прав людини

ВР ратифікувала два протоколи до Конвенції про захист прав людини

Укрінформ
Верховна Рада ратифікувала Протоколи № 15 та № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, підписані Україною 20 червня 2014 року.

За ухвалення відповідного законопроекту 0159 в цілому проголосувало 265 депутатів.

Протоколи спрямовані на вирішення проблеми «перевантаженості» Європейського суду з прав людини, підвищення якості його роботи .

Зокрема, Протоколом № 15 вносяться зміни до преамбули та статей 21, 30, 35 Конвенції, відповідно до яких встановлюється, що сторони несуть основну відповідальність за забезпечення прав і свобод, визначених у цій Конвенції та протоколах до неї, користуються при цьому свободою розсуду, яка є предметом юрисдикції Європейського суду з прав людини щодо здійснення нагляду. Також передбачається, що вік кандидатів на посаду судді Європейського суду має бути менше 65 років на день звернення Парламентської асамблеї за списком з трьох кандидатів відповідно до статті 22 Конвенції; строк прийняття Європейським судом справи до розгляду зменшується із 6 до 4 місяців.

Читайте також: Геращенко пояснила, у чому сила законопроектів щодо Донбасу

У свою чергу, Протоколом № 16 вищі судові установи договірних сторін наділяються правом звертатися до Європейського суду щодо надання консультативних висновків з принципових питань, які стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією або протоколами до неї, а також визначається порядок розгляду Європейським судом таких звернень.

Як зазначається у пояснювальній записці, ратифікація протоколів «засвідчить прихильність України до ідей і цілей Конвенції – поваги та захисту прав і основоположних свобод людини в Європі, а також підтвердить намір України брати активну участь у реформуванні Європейського суду з метою підвищення його ефективності».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-