У Польщі створили Українську парламентську групу

У Польщі створили Українську парламентську групу

Укрінформ
У польському парламенті створено Українську парламентську групу, до складу якої увійшли 12 законодавців – 11 депутатів нижньої палати парламенту (Cейму) та один сенатор. Група підтримуватиме українську етнічну меншину в Польщі, українських мігрантів, а також планує надавати фахову допомогу Україні у проведенні реформ.

Про це власному кореспондентові Укрінформу в Польщі розповів ініціатор створення групи та її голова, депутат Сейму і етнічний українець Мирон Сич.

"Вперше в історії польського парламенту створено Українську парламентську групу. Значною мірою до неї входять люди, які мають українське коріння, або пов’язані з українським суспільством, культурою, традиціями", - заявив Сич.

До складу групи входять представники трьох партій: "Громадянської платформи" (РО) – 9, та по одному представнику від Польської селянської партії та "Союзу демократичної Лівиці".

Серед членів групи є два заступники міністрів – міністра фінансів Януш Ціхонь та міністра сільського господарства та розвитку села Казімєж Плоцке.

Статут функціонування групи передбачає, зокрема, роботу заради соціально-економічного, культурного та освітнього розвиту українців в Польщі, популяризацію української історії, культури та традицій в Польщі, підтримку української освіти в РП, співпрацю з українськими організаціями в Польщі, підтримку ініціатив, пов’язаних з реформами в Україні, налагодження співпраці з депутатами Верховної Ради України та органами місцевого самоврядування тощо.

Сич не побоюється, що після польських парламентських виборів 25 жовтня ця група перестане існувати, оскільки більшість з її членів знову балотуються до Сейму і Сенату і мають всі шанси бути обраними до парламенту країни.

За словами депутата, найближчим часом він разом з членами групи планує представити послу України в Польщі Андрію Дещиці пропозицію щодо активного використання Україною знань і досвіду цих депутатів, які мають бажання допомагати Україні.

"Україні варто використовувати досвід цих осіб, і я хочу донести це послу України Андрію Дещиці. Останнім часом ці особи активно включилися у своїх регіонах в допомогу Україні. Вони відчувають, чого потребує Україна, і готові поділитися власним досвідом реформ в Польщі, аби перенести їх на український грунт",- наголосив Сич.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-