Гостиний двір у Києві візьмуть під держохорону

Гостиний двір у Києві візьмуть під держохорону

Укрінформ
Територію Гостиного двору охоронятимуть співробітники Державної служби охорони Нацполіції.

Як передає Укрінформ, про це написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Телеграмі.

"Приватній охороні колишнього орендаря не має місця на території Гостинного двору. Саме тому із сьогоднішнього дня охоронятимуть пам’ятку культури співробітники Державної служби охорони Нацполіції. Юридичні і бюрократичні формальності з передачею Гостинного двору в управління Міністерства культури та інформаційної політики на баланс заповідника Софія Київська вирішено. Справа по поверненню вкраденої в часи Януковича пам’ятки, при ігноруванні проблеми з боку КМДА, нарешті рушила", - написав Ткаченко.

Читайте також: Гостиний двір фінансуватиметься за рахунок «Великої реставрації» - Ткаченко

За його словами, заведення державної охорони – перший крок для того, щоб розпочати в Гостиному дворі термінові протиаварійні роботи, допоки з урахуванням думки фахівців, суспільства не буде затверджено концепцію розвитку Гостинного двору та прораховано проєктно-кошторисну документацію.

"А ФБ-дописувачам, що ігнорують візити на засідання РНБО, рекомендую займатися не самопіаром, а своїми прямими обов’язками. За стільки років місто не спромоглось змінити приватну охорону "завгоспу" Януковича. З таким відношенням до пам’яток культури на балансі КМДА скоро жодної не залишиться", - додав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Фонд державного майна України передав "Гостиний двір" до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики.

Читайте також: Прокуратура вимагає повернути садибу Терещенків Києву

19 травня уряд змінив категорію пам’яток "Комплекс споруд Контрактової площі" та "Гостиний двір (за проєктними матеріалами архітектора Л.Руска, 1809 р.)" у м. Києві на категорію національного значення, а також присвоїв їм охоронні номери.

У січні 2020 року Департамент охорони культурної спадщини направив припис Фонду державного майна України щодо укладання охоронного договору на пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення Гостиний двір у десятиденний строк з моменту отримання припису.

Київська міська рада 11 лютого 2021 року підтримала звернення до Кабінету Міністрів щодо невідкладної передачі будівлі Гостиного двору в комунальну власність громади столиці.

Читайте також: Ткаченко назвав «жахом і соромом» знесення у Києві садиби Барбана

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко звернувся до Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з ініціативою щодо передачі Гостиного двору в Києві на баланс міністерства.

Гостиний двір – пам’ятка архітектури місцевого значення. Будівля зведена у 1809 році. Постановою Кабінету Міністрів № 1380 від 15 серпня 2011 року Гостиний двір було виведено з Державного реєстру пам’яток архітектури. У вересні 2012 року Київрада передала Укрреставрації в оренду земельну ділянку під Гостиним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр із гостьовою стоянкою, що спричинило обурення громади.

Читайте також: До програми «Велика реставрація» додали ще сім проєктів

У листопаді 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та нечинною постанову Кабміну «Про виключення будівлі Гостиного двору у місті Києві зі списку пам’ятників архітектури, що перебувають під охороною держави».

У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав Укрреставрацію повернути Гостиний двір регіональному відділенню Фонду державного майна по місту Києву.

Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки із зими 2013 року.

Фото: КМДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-