Ткаченко назвав «жахом і соромом» знесення у Києві садиби Барбана

Ткаченко назвав «жахом і соромом» знесення у Києві садиби Барбана

Укрінформ
Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко назвав "жахом і соромом" знесення у Києві будинку Барбана.

Як передає Укрінформ, про це він написав у Телеграмі.

"Цей пост я пишу і як міністр, і як киянин. Жах і сором. Єдині слова, якими я можу описати ситуацію навколо будинку Барбана. Сором – за столичну владу, яка не в змозі стримати оскаженілих забудовників. Жах від розуміння, до чого таке свавілля може привести", - наголосив Ткаченко.

За словами міністра, напередодні святкування Дня Незалежності України "в європейській столиці, вночі, як злодії, невідомі молодики будівельною технікою зносять історичний будинок кінця ХІХ сторіччя. Прекрасно знаючи про заборону будь-яких робіт, про припис Міністерства культури та інформаційної політики про заборону будівництва. Все це було проігноровано. На жаль, це не пам’ятка ні національного, ні місцевого значення, а отже апеляцію МКІП подати не в змозі".

Читайте також: У МКІП закликали Кличка зупинити руйнування двох пам'яток архітектури у центрі Києва

Як заявив Ткаченко, "КМДА, на відміну від мерів історичних українських міст та голів облдержадміністрації, не підтримала законопроєкт МКІП про протидію хаотичній забудові. Тож і ростуть потворні торговельні, офісні центри, знищуючі історичні пам’ятки. Київ із квітучого, комфортного, зі своєї історією міста перетворюється на безлиций мегаполіс. Жах і сором…".

Як повідомляв Укрінформ, у Києві на вулиці Обсерваторній, 6, зранку 20 серпня знесли історичну садибу Барбана.

Активіст Олег Симороз опублікував у Фейсбуці відео руйнування будівлі. "Попри обіцянки Шевченківської поліції про зупинення будівельних робіт на вул Обсерваторній, 6, забудовник вночі о 5 ранку під прикриттям 30 тітушок загнав будівельну техніку та знищив будинок Барбана кінця ХІХ ст.", - повідомив він.

Раніше ЗМІ повідомляли, що поряд із садибою Барбана та біля будинку Осипа Родіна виконуються будівельні роботи. Зокрема ЗМІ інформували, що 19 серпня почали розбирати столітню садибу Барбана попри протести місцевих жителів. 18 серпня на подвір'я цього будинку намагалися завезти трактор, але його не пропустили активісти з сусідніх будинків.

Поліція повідомила, що вирішує питання про відкриття провадження через конфлікт довкола будинку Барбана.

Симороз 18 серпня писав у Фейсбуці, що на Обсерваторній, 6, коли туди намагалися завезти техніку, перебували невідомі у спортивних костюмах, сталися сутички, серед місцевих жителів були постраждалі.

У Міністерстві культури та інформаційної політики 19 серпня заявили, що приписи МКІП про заборону будівництва біля садиби Барбана та Осипа Родіна ігноруються столичною владою. У МКІП закликали мера столиці Віталія Кличка негайно зупинити свавілля забудовників.

Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, зведений наприкінці ХІХ сторіччя.

Садиба Осипа Родіна — будинок другої половини ХІХ ст. у Києві на вулиці Олеся Гончара, 71.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-