Реалізація плану для Ukraine Facility суттєво посилить стійкість національної економіки - Свириденко

Реалізація плану для Ukraine Facility суттєво посилить стійкість національної економіки - Свириденко

Укрінформ
Реалізація Плану для Ukraine Facility допоможе здійснити низку структурних реформ в державному секторі та провести низку економічних реформ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Затвердження урядом Плану для Ukraine Facility – критично важливий крок для остаточного запуску програми. <...> Зауважу, що План для Ukraine Facility – це не всеосяжна державна стратегія розвитку, але виконання закладених в ньому індикаторів допоможе суттєво посилити стійкість національної економіки», - cказала перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко.

Зазначається, що план для Ukraine Facility передбачає здійснення структурних реформ в державному секторі, проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання.

План для Ukraine Facility включає понад 150 індикаторів за 69 напрямками реформ, виконання яких заплановане на період до 2027 року.

Читайте також: Ukraine Facility: Шмигаль каже, що уряд працює над отриманням першого траншу від ЄС

Документ розроблявся у повній синхронізації з ключовими міжнародними партнерами України, наголосили в Мінекономіки. З огляду на це, передбачені Планом індикатори частково відповідають уже наявним міжнародним зобов’язанням України за іншими угодами.

План для Ukraine Facility також передбачає, зокрема, 16 інвестиційних індикаторів, що входять до загального переліку змін. Для їх виконання необхідно продовжити та посилити програми щодо розвитку інфраструктури, розмінування, відновлюваної енергетики, підтримку малого та середнього підприємництва.

Протягом 2024 року планується реалізація понад 36 індикаторів за напрямками удосконалення управління державними фінансами, боротьби з корупцією, управління державною власністю, розвитку людського капіталу, покращення бізнес-середовища та розвитку пріоритетних галузей. 

Передбачається, що останній платіж за програмою Ukraine Facility надійде у 2028 році за підсумками виконання індикаторів за четвертий квартал 2027 року.

Читайте також: Уряд ухвалив план для Ukraine Facility і передасть його Єврокомісії - Шмигаль

Як повідомлялось, у лютому 2024 року Європейський парламент затвердив регламент програми Ukraine Facility, відповідно до якого обсяг підтримки України від ЄС протягом 2024 - 2027 років становитиме 50 млрд євро. З них 38,27 млрд євро буде спрямовано на підтримку державного бюджету, 6,97 млрд євро - в інвестиційний фонд, 4,76 млрд євро - на технічну та адміністративну підтримку.

На період до остаточного запуску програми Ukraine Facility передбачений механізм перехідного фінансування обсягом у 6 млрд євро. 

План для Ukraine Facility - це технічний документ, необхідний для реалізації програми фінансової підтримки України від ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-