В Укргідроенерго пояснили, чому відклали пуск агрегата Дністровської ГАЕС

В Укргідроенерго пояснили, чому відклали пуск агрегата Дністровської ГАЕС

Фото
Укрінформ
Термін введення в експлуатацію четвертого гідроагрегата Дністровської АЕС переноситься на перше півріччя 2020 року через недофінансування робіт.

Про це заявив генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота, повідомляє прес-служба компанії.

"Одним з головних завдань компанії на найближчу та середньострокову перспективу є будівництво другої черги Дністровської ГАЕС. Наразі на станції тривають роботи зі зведення четвертого гідроагрегата, завершити які планувалося наприкінці 2019 року. Втім, через дефіцит фінансування, який на сьогоднішній день складає 2 мільярди гривень при загальній вартості об'єкта в 4,4 млрд та виник через незатвердження тарифу компанії НКРЕКП на наступний рік, терміни пуску агрегата доведеться відкласти", - зауважив гендиректор.

Сирота додав, що будівництво четвертого гідроагрегата Дністровської ГАЕС було передбачене Програмою розвитку гідроенергетики до 2026 року та Енергетичною стратегією України на період до 2035 року. 

"Пуск був запланований на кінець 2019 року. На жаль, цього не відбудеться, бо є дефіцит фінансування, і ми переносимо введення його (агрегата - ред.) в експлуатацію на перше півріччя 2020 року з умовою, що цей об'єкт буде профінансовано в межах того плану, який ми подали в НКРЕКП", - зазначив він. 

Читайте також: Укртрансгаз пропонує відтермінувати перехід на добове балансування ринку газу

Водночас гендиректор відповів на закиди деяких політиків щодо можливого постачання китайських гідротурбін для Дністровської ГАЕС та, як наслідок, утиску інтересів національних виробників.   

«Укргідроенерго - найбільший замовник вітчизняних заводів. 95 відсотків обладнання, яке виробляють заводи "Турбоатом" і "Електроважмаш", було замовлено у них нашим підприємством. За останні два роки ми заключили з цими заводами контрактів на суму 8 мільярдів гривень. Лише в цьому році ми проплатили 1,5 млрд гривень Турбоатому та Електроважмашу. Жодна генерація не дає стільки замовлень для наших українських виробників, скільки дає Укргідроенерго", - зауважив він.

Однак, за словами Сироти, коли компанія виходить на тендери, вона має враховувати й такий аргумент, як ціна.  

"Коли ми залучаємо будь-яке фінансування, від нас вимагають процедуру торгів за міжнародними стандартами. Там перемагає той, хто виходить на торги з нижчою ціною і вищою якістю. Я не вважаю, що є об'єктивні причини критикувати нашу компанію", - підсумував гендиректор. 

Прес-служба інформує, що аналіз фінансових показників ПрАТ «Укргідроенерго» за останні роки підтверджує стабільний фінансовий стан і позитивну динаміку розвитку. Так, чистий дохід (виручка) товариства за 9 місяців поточного року сягнула 5 525 млн грн. Чистий прибуток за 9 місяців  2018 року - 2 298,7 млн грн. Станом на 20 листопада Укргідроенерго сплатило до бюджету 2 004 млн грн.

Фото: сайт Укргідроенерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-