Резерви НБУ виявилися меншими за прогнози - Dragon Capital

Резерви НБУ виявилися меншими за прогнози - Dragon Capital

Укрінформ
Показник резервів Національного банку України наприкінці 2016 року виявився трохи нижче прогнозованих $16 млрд внаслідок тимчасового девальваційного тиску на курс гривні.

Про це говориться в коментарі інвестиційної компанії Dragon Capital, який передано Укрінформу.

"Показник резервів наприкінці 2016 р. виявився трохи нижчий наших очікувань ($16 млрд), оскільки внаслідок тимчасового девальваційного тиску на курс гривні НБУ був вимушений продати в грудні $119 млн на валютному ринку. В результаті курс гривні наприкінці 2016 р. становив 27,2 грн/$, впавши на 5,9% м/м і на 12% р/р, і практично співпав з нашим прогнозом (27 грн/$)", - йдеться в повідомленні.

Водночас, відзначаються в коментарі, очікується, що золотовалютні резерви НБУ продовжать зростання в 2017 році і досягнуть $20 млрд.

Це станеться за рахунок залучення офіційного фінансування в розмірі близько $2,0 млрд, а також внутрішніх і зовнішніх валютних запозичень уряду на прогнозованому рівні $2,5 млрд.

Як відзначають у Dragon Capital, ці кошти потрібні для покриття дефіциту бюджету, а також для накопичення валютної ліквідності перед різким зростанням платежів на обслуговування валютного боргу в 2019 році. 

Крім того, очікується, що НБУ продовжить купувати валюту на ринку в поточному році. 

"Таким чином, ми прогнозуємо зростання офіційних резервів до $20 млрд (+29% р/р) на кінець 2017 р., що відповідає 4,5 місяцям імпорту товарів і послуг", - уточнили в Dragon Capital.

Нагадаємо, резерви НБУ до кінця 2016 року досягли $15,5 млрд (+17% р/р).

Основним чинником зростання резервів НБУ минулого року був, як і раніше, приплив фінансування від міжнародних офіційних кредиторів, хоча його обсяги істотно зменшилися. У 2016 році Україна отримала від офіційних кредиторів $2,2 млрд (у тому числі транш МВФ у розмірі $1,0 млрд, а також $1,0 млрд кредитних гарантій США), що в рази менше, порівняно з $8,2 млрд (у чистому вираженні) в 2015 р. Крім того, зростанню резервів сприяли валютні запозичення уряду на внутрішньому ринку (+$1,3 млрд у чистому вираженні, у тому числі +$0,5 млрд у грудні, порівняно з «чистими» виплатами на суму -$1,7 млрд у 2015 р.), а також купівля центробанком іноземної валюти, обсяг якої становив $1,6 млрд. Проте ці позитивні чинники були практично повністю компенсовані виплатами по раніше залученим своп-лініям у сумі близько $1,3 млрд, а також купонними виплатами за валютним боргом у розмірі $1,5 млрд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-