Діаспора звернулася до уряду Угорщини щодо виділення землі під будівництво храму та школи

Діаспора звернулася до уряду Угорщини щодо виділення землі під будівництво храму та школи

Укрінформ
Українці в Угорщині 14 липня передали прохання із підписами 1520 осіб щодо виділення земельної ділянки під будівництво школи та храму УГКЦ в Будапешті до Міністерства людських ресурсів в Угорщині, яке відповідає за релігію, національні меншини, угорську діаспору.

Як передає Укрінформ, про це повідомив інформаційний ресурс УГКЦ.

Також від імені громади до Угорського уряду звернулося Державне самоврядування українців в Угорщині – головний український орган на території Угорщини  та ряд українських громадських організацій в Угорщині в справі виділення земельної ділянки.

У повідомленні нагадали, що нещодавно прохання із підписами від української громади було передано Блаженнішому Святославу, Главі УГКЦ, який своєю чергою поблагословив на добру справу.

Українці в Угорщині є офіційною громадою в країні, яка завдяки фінансуванню від угорського уряду провадить свою діяльність через місцеві українські самоврядування різного рівня на території Угорщини.

Довідка:

З ініціативи вихідців із Галичини, перша Літургія для українців греко-католиків в Будапешті була відправлена  на Пасху у 1991 році угорським священником Ласлом Пушкашем.

У 2008 році відбулася зустріч в Будапешті  між кардиналом Любомиром Гузарем, Главою УГКЦ та угорським митрополитом Филипом Кочішем на якій сторони домовилися про співпрацю між двома церквами  щодо душпастирства для українців в Угорщині.

З 2011 року українською громадою в Угорщині опікується о. Дам’ян Габорій із Київської Архиєпархії УГКЦ за домовленістю між Блаженнішим Святославом, Главою УГКЦ і митрополитом Угорської Греко-Католицької Церкви владикою Филипом Кочішем

У 2017-ому вперше було порушено питання про будівництво церковно-культурного комплексу на зустрічі із міністром Міністерства людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом.

У 2018-ому відбулася наступна офіційна зустріч представників громади, українських дипломатів із державним секретарем Міністерства людських ресурсів Угорщини Міклошем Шолтисем, який також підтримав наше бажання.

У 2019 році, в Будапешті, відбулася зустріч владики Йосифа Міляна, Голови ПМВ УГКЦ із держсекретарем Мікловшем Шолтисем в справі будівництва храму

У 2020 та 2021 роках проходили зустрічі української громади в Угорщині із представниками угорського уряду щодо будівництва українського храму.

Нагадаємо, українська громада в Угорщині навесні 2021 року почала збір підписів для будівництва храму УГКЦ в Будапешті, а біля храму – української школи, дитячого садочку та пасторально-паломницького центру.

Фото: УГКЦ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-