Міжнародну премію Франка визнали вчені у 10 країнах - онук письменника

Міжнародну премію Франка визнали вчені у 10 країнах - онук письменника

Укрінформ
За два роки існування Міжнародної премії імені Івана Франка її визнали вчені у 10 країнах світу.

Про це заявив голова правління Міжнародного Фонду Івана Франка Роланд Франко на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

 "За неповних два роки Міжнародну премію імені Івана Франка визнали вчені в 10 країнах світу - Австрії, Канаді, Великій Британії, Іспанії, Німеччині, Швеції, Ізраїлі, Польщі, Словаччини та Україні. І я хочу, щоб Україна стала потужною науковою площадкою, де змагаються провідні вчені світу", - підкреслив онук Івана Франка. 

Він зазначив, що світове визнання Міжнародної премії імені Івана Франка, яка вручається у двох номінаціях: за вагомі здобутки у галузі україністики та за вагомі здобутки у галузі соціально-гуманітарних наук, є основним завданням фонду, до правління якого на сьогодні увійшли вчені та громадські діячі з Канади, Польщі, Австралії, Великої Британії та України.

"Створюючи Міжнародну премію Івана Франка, я мріяв, щоб вона була поруч з Премією Нобеля. І ця праця потребує багато зусиль... Ми впевнені, що Міжнародна премія Івана Франка є дуже важливою для просування України в цивілізований світ. Ця праця буде успішною, коли до неї долучаться мільйони українців по всьому світу. Ми шукаємо однодумців, які можуть стати поруч з нами і підняти українську премію на високий рівень, а також підняти рівень української науки", - сказав Роланд Франко. 

Як зазначив директор-розпорядник Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус, інформацію про Міжнародну премію імені Івана Франка розіслали в усі відомі університети світу. 

"100 найкращих університетів світу отримали наші запрошення взяти участь у цій премії", - повідомив він. 

Водночас він підкреслив, що критерії відбору на премію є прозорими. Найважливішим є професійна компетентність у своїй галузі та міжнародний рівень наукових досліджень, які подаються на премію.  

Володимир Бугров, член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Київського університету ім. Т. Шевченка, наголосив, що кожна з 20 робіт, які надійшли цього року, буде проходити 3 етапи: номінаційний комітет, Міжнародну експертну раду, Міжнародне журі. Це дозволить отримати ефективний результат. 

"Ми віримо, що ті, хто переможе, будуть у своїй галузі відомими науковцями, а їхній доробок відповідатиме високим критеріям: міжнародне визнання, інноваційність, оригінальність, пропагування тих методологій, які виробляв Іван Франко для соціально-гуманітарної науки", - підкреслив Бугров.   

Ярослав Гарасим, член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Львівського національного університету ім. І. Франка, зазначив, що премія важлива для української гуманітаристики в першу чергу тим, що на майданчику міждисциплінарного спілкування сходяться з науковими ідеями історики, мовознавці, літературознавці, правники, філологи та представники інших наук, що створює стереоскопічний вимір досягнень сучасної гуманітаристики. По-друге, вона важлива для розбудови україністики в світі, тому що дозволяє побачити, де ще, крім України, є україністичні центри. 

"Але найперше ця премія популяризує творчість Івана Франка. І перший рік присудження премії показав, що вона повертає довіру суспільства до інституційних рішень - в медіа-просторі не було жодних застережень щодо механізму процедури і того, як було присуджено премію", - сказав Гарасим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-