Окупанти катують затриманих кримських татар і «шиють» їм диверсію - Джапарова

Окупанти катують затриманих кримських татар і «шиють» їм диверсію - Джапарова

Укрінформ
Затриманих в окупованому Криму заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова та братів Ахтемових катували, до них не допускали адвокатів.

Про це написала у Фейсбуці перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

"Після того, як Наріман Джеляль та брати Ахтемови знайшлися, до них не допускали незалежних адвокатів. Мої джерела стверджують, що затриманих катують. До них застосовуються незаконні методи слідства, психологічний і фізичний тиск. Розглядаємо це, як акт помсти за участь в установчому Саміті Кримської платформи 23 серпня", - написала Джапарова

Вона також наголосила, що все робиться за звичним сценарієм фальсифікації справ російським окупантом, і нагадала, що 23 серпня, саме в день проведення Інавгураційного саміту "Кримської платформи" в окупованому Криму начебто сталося механічне пошкодження газопроводу в районі села Перевальне Сімферопольського району (він забезпечував подачу газу чомусь саме до військової частини в Перевальному). Була порушена справа про навмисне знищення або пошкодження майна частина 2 статті 167 Кримінального кодексу РФ і почали шукати причетних.

Читайте також: Джелялова майже весь день утримували з мішком на голові - Чубаров

«“Причетних”, чомусь, знайшли саме після повернення Нарімана Джеляла з Києва, де він брав участь в Інавгураційному саміті "Кримської платформи". За сфабрикованими обвинуваченнями він виявився диверсантом та пособником злочину, а двоюрідні брати Ахтемови - диверсантами-виконавцями злочину», - зазначила Джапарова, додавши, що за цими обвинуваченнями передбачається позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в окупованому Криму після обшуків відвезли в невідомому напрямку п'ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Нарімана Джелялова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеїнова. Родичі та адвокати намагалися знайти зниклих, проте окупаційна влада не надавала жодної інформації про їхнє місце знаходження. 4 вересня родичі зниклих і адвокати зібралися біля будівлі ФСБ на вулиці Франка у м. Сімферополі.

За даними голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, Наріман Джелялов перебуває в «Управлінні ФСБ Росії по Республіці Крим та м. Севастополь».

Читайте також: Двох із 60 затриманих біля ФСБ кримських татар окупанти залишили під вартою

МЗС України висловило рішучий протест у зв'язку з неодноразовими незаконними обшуками та затриманнями в тимчасово окупованому Криму.

Читайте також: Венедіктова назвала найсерйознішу проблему і злочин в окупованому Криму

Президент Володимир Зеленський розцінює регулярні обшуки та затримання в окупованому Криму як реакцію РФ на старт роботи "Кримської платформи" й вимагає звільнити затриманих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-