Двох із 60 затриманих біля ФСБ кримських татар окупанти залишили під вартою

Двох із 60 затриманих біля ФСБ кримських татар окупанти залишили під вартою

Укрінформ
Близько 60 затриманих в окупованому Криму біля будівлі ФСБ кримських татар, які прийшли дізнатися про місцезнаходження своїх родичів, звільнили у ніч на 5 вересня, ще двох доправили до спецприймальника для адміністративно затриманих.

Про це у відео, опублікованому «Кримською солідарністю» у Фейсбуці, повідомив адвокат Едем Семедляєв, передає Укрінформ.

«Як ми знаємо, біля будівлі ФСБ відбулися масові затримання кримських татар, які прийшли до будівлі ФСБ, щоб дізнатися, де їхні викрадені родичі, брати, сини та просто друзі. Це, звісно ж, співробітникам ФСБ не дуже сподобалося, була дана команда «фас» і було затримано близько 60 осіб», - сказав адвокат.

За його словами, на затриманих були складені адміністративні протоколи за ст 20.6.1 КпАП РФ (Невиконання правил поведінки при надзвичайній ситуації або загрозі її виникнення). Крім того, двом кримським татарам, а саме: Ескендеру Ахтемову - батькові викраденого Азіза Ахтемова, і Арсену Ахтемову - брату викраденого Асана Ахтемова, окрім вищезазначеної статті, було інкріміновано «непокору законним вимогам співробітників поліції» (ст.19.3 КпАП РФ).

Читайте також: У Криму активісти оплатили штрафи матерям політв'язнів 10-рублевими монетами

«У чому полягала непокора співробітникам поліції, нам так і не вийшло виразно пояснити, не було жодного відеоматеріалу, принаймні нам його ніхто не показав. Дана стаття передбачає як штраф, так і адміністративне затримання», - повідомив Семедляєв.

Як уточнив адвокат, щодо Ескендера Ахтемова й Арсена Ахтемова був складений протокол затримання, їх обох залишили в спецприймальнику для адміністративно затриманих. Рішення щодо ухвалення їм запобіжного заходу буде приймати Київський районний «суд» м. Сімферополя у понеділок, 6 вересня.

Захист назвав неприпустимою ситуацію, коли людей затримують лише за те, що вони прийшли до будівлі ФСБ, аби дізнатися про місцезнаходження своїх викрадених рідних, 7 годин тримають без пояснення причин і потім вручають протокол затримання у зв'язку з «неприпустимістю масових заходів».

Читайте також: У Росії суд продовжив арешт журналісту Бекірову і ще чотирьом кримським татарам

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в окупованому Криму після обшуків відвезли в невідомому напрямку п'ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Нарімана Джеляля, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеїнова. Родичі та адвокати намагалися знайти зниклих, проте окупаційна влада не надавала жодної інформації про їхнє місце знаходження. 4 вересня родичі зниклих і адвокати зібралися біля будівлі ФСБ на вулиці Франка у м. Сімферополі.

За даними голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, Наріман Джелялов перебуває в «Управлінні ФСБ Росії по Республіці Крим та м. Севастополь».

МЗС України висловило рішучий протест у зв'язку з неодноразовими незаконними обшуками та затриманнями в тимчасово окупованому Криму.

Читайте також: Венедіктова назвала найсерйознішу проблему і злочин в окупованому Криму

Президент Володимир Зеленський розцінює регулярні обшуки та затримання в окупованому Криму як реакцію РФ на старт роботи "Кримської платформи" й вимагає звільнити затриманих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-