Венедіктова назвала найсерйознішу проблему і злочин в окупованому Криму

Венедіктова назвала найсерйознішу проблему і злочин в окупованому Криму

Укрінформ
Зміна демографічного стану та національної ідентичності на території тимчасово окупованого Криму є найсерйознішою проблемою і злочином, з яким стикаються українські правоохоронці щодо АРК.

Про це Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила на саміті Кримської платформи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У Криму є багато проблем - прав людини, які порушуються в усіх напрямках, екологічні злочини, мілітаризація, але колонізація — зміна демографічного стану, стирання національної пам'яті, зміна національної ідентичності на території, - я вважаю, що це найсерйозніша проблема і найсерйозніший злочин, з яким ми стикаємося”, - заявила Венедіктова.

Як найбільш кричущі приклади вона навела переслідування окупантами кримчан за національною ознакою, прояви дискримінації за національними, політичними та іншими мотивами.

Читайте також: Зеленський: Кінцева мета Кримської платформи - деокупація півострова

“Методами, якими вони оперують, є видворення за межі рідної землі, заборона в’їзду на територію півострова, кримінальне переслідування за фактами участі у діяльності організації “Хізб ут-Тахрір”, у тому числі з надуманих підстав, незаконне переміщення ув'язнених осіб з території півострова до місць превентивного утримання на територію РФ”, - наголосила Генпрокурор.

Вона нагадала, що правова позиція України щодо дискримінаційних дій РФ щодо кримських татар раніше була визнана прийнятною до розгляду Європейським судом з прав людини, і судовий розгляд заяви України проти Росії з цих питань ще попереду.

"Водночас у кримінально-правовій площині органами прокуратури та правопорядку надається оцінка конкретним учасникам таких злочинних дій”, - додала вона.

Серед інших прикладів системного порушення норм міжнародного гуманітарного права окупантами, яке стало предметом вивчення Міжнародного кримінального суду, Венедіктова назвала створення таких дискримінаційних умов проживання, які забезпечили кампанію примусової паспортизації, переселення росіян на територію півострова та інше.

За словами Генпрокурора, одна із основних проблем полягає у тому, що півострів був окупований Росією у березні 2014 року, а обговорення можливих шляхів вирішення цієї проблеми ведеться аж тепер, у серпні 2021 року.

Читайте також: Росія в Криму здійснює мілітаризацію та чинить воєнний злочинРезніков

“Той факт, що РФ вдалося довгий час змушувати і нас, і наших партнерів діяти у робочих кабінетах, телестудіях і судах, і всі наші зусилля не наблизили нас до практичного результату — це і є справжня біда. Але ми докладаємо максимуму зусиль і будемо це робити, поки не отримаємо довгоочікуваного результату — деокупації Криму”, - заявила Венедіктова.

Як повідомлялося, 23 серпня у Києві відбувається установчий саміт у межах ініціативи Президента України з деокупації Криму "Кримська платформа". Участь у ньому беруть 46 делегацій.

Під час Кримської платформи її учасники ухвалили спільну декларацію, у якій підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини і свободи судноплавства у регіоні та закликали РФ до конструктивної участі у діяльності платформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-