Стартував саміт Кримської платформи

Стартував саміт Кримської платформи

Онлайн
Укрінформ
Сьогодні, 23 серпня, в Києві розпочав роботу саміт "Кримської платформи".

Як повідомляє кореспондент Укрінформ, захід відбувається у КВЦ "Парковий".

Перед початком засідання платформи відбулося спільне фотографування делегацій. Співачка Джамала виконала композицію "1944".

Президент Володимир Зеленський раніше зазначав, що Кримська платформа стане першим єдиним інституціональним майданчиком, який розглядатиме найважливіші питання, зокрема гуманітарні, щодо тимчасово окупованого Росією Криму.

Участь у саміті підтвердили 45 країн. Зокрема, на рівні президентів представлені Латвія, Литва, Естонія, Польща, Словаччина, Угорщина, Молдова, Словенія, Фінляндія. Також у Кримській платформі візьме участь президент Європейської ради. На рівні прем’єр-міністрів – Румунія, Грузія, Хорватія, Швеція. Дві держави – Швейцарію та Чеську Республіку – представлятимуть глави парламентів. На рівні міністрів закордонних справ у саміті візьмуть участь такі держави: Туреччина, Франція, Іспанія, Італія, Бельгія, Австрія, Нідерланди, Люксембург, Ірландія, Данія, Болгарія, Чорногорія, Північна Македонія. Від Британії та Португалії будуть міністри оборони. Делегацію Сполучених Штатів Америки очолює міністр енергетики, вона має статус президентської. Німеччина також делегувала на саміт міністра енергетики. Норвегію представлятиме державний секретар МЗС. Європейську комісію представлятиме віцепрезидент Валдіс Домбровскіс, НАТО – заступник генерального секретаря, Рада Європи і ГУАМ будуть представлені на рівні генерального секретаря. Вісім держав – Нова Зеландія, Мальта, Японія, Австралія, Кіпр, Канада, Греція та Ісландія – будуть представлені на рівні послів.

Читайте також: Разумков назвав головне завдання Кримської платформи

Слоган Кримської платформи: "Крим — це Україна: Сильніші разом". Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова раніше інформувала, що на полях саміту Кримської платформи запланована комплексна культурна програма, яка буде складатися із семи інтерактивних елементів, цифрових інсталяцій та експозицій. Повз них проходитиме маршрут кожного іноземного делегата до зали проведення саміту.

До таких елементів входять: інтерактивна мультимедійна інсталяція "Тесеракт КРИМ", мультимедійна галерея "Історії Криму", виставка "Символи Криму", інсталяція "Зоряний пил" (формами й обрисами повторює Керчинський півострів, насипані піском схили відтворюють ландшафт Криму, а розташовані на ній скульптури позначають місця перших поселенців цієї землі), інтерактивна відеостіна "Культурні скарби Криму", інтерактивний портал "Листи до Криму" та проєкт "Ми – це Крим" (відомі українці з Криму, які сім років не можуть повернутися на малу батьківщину, поділяться спогадами та історіями про півострів). Для учасників та гостей саміту гратиме наживо гурт Усеїна Бекірова джазові композиції на основі кримськотатарських народних мелодій.

Читайте також: Кримська платформа є майданчиком для напрацювання рішень – Корнієнко

Кримська платформа – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Як повідомляв Укрінформ, для висвітлення Кримської платформи у «Парковому» вже збираються журналісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-