У Раді та МЗС відкрили виставку до Дня пам'яті депортації кримських татар

У Раді та МЗС відкрили виставку до Дня пам'яті депортації кримських татар

Фото
Укрінформ
Голова ВР Дмитро Разумков узяв участь у відкритті виставки творів Юрія Химича з Кримського циклу до Дня вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу в кулуарах парламенту. У МЗС експозицію до цієї скорботної дати відкрив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні в нас є така цікава виставка пана Химича. Але це не для того, щоб нагадати, що Крим - це Україна. Я впевнений, що кожен громадянин України, і не лише України, а й цивілізованих держав світу, добре пам'ятає і знає, що Крим - це Україна, і ця риторика і ставлення до українського Криму змінюватися ніколи не будуть", - сказав Разумков під час відкриття виставки.

Відкриття виставки творів Юрія Химича з Кримського циклу/ Фото Володимир Тарасов

Спікер парламенту наголосив, що ми повинні пам'ятати про трагедію депортації кримських татар і те, до чого це призвело.

Читайте також: Архів СБУ опублікував фото кримських татар, розстріляних за спротив більшовикам

Керівник Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Пирогова Геннадій Друзенко, який презентував виставку, зазначив, що експозиція представлена у двох локаціях - Верховній Раді та Міністерстві закордонних справ.

"Тут ми бачимо шедеври українського художника, напевно одного з найкращих другої половини 20 століття, нашого Юрія Химича. До речі, єдиний український художник, роботи якого є в Капітолії, вони виставлені в американському Конгресі. І от сьогодні Верховна Рада має цілу виставку", - сказав Друзенко.

Він висловив сподівання, що після Верховної Ради ці роботи поїдуть по інших парламентах світу, щоб нагадувати, що Крим - це Україна.

Читайте також: У Херсоні пам'ять жертв геноциду кримських татар вшанували музичним перформансом

Виставка буде представлена з 18 до 21 травня у кулуарах 3-го поверху будівлі Верховної Ради.

На стендах розміщено оригінали графічних та творів живопису Юрія Химича з Кримського циклу, зокрема, твори з серії "Бахчисарай".

Окрім того, експозицію до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу відкрили у вівторок у МЗС України. Її відкрив глава українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба.

Виставка у МЗС України до 77-ї річниці депортації кримських татар/Фото: Анатолій Сірик, Укрінформ

Виставка об’єднала два мистецькі проєкти, які показують різну історію Криму – до та після депортації 1944 року.

Зокрема, анімований фотопроєкт «Вкрадений Крим» Фатіми Османової та Ельдара Халіла розповідає про культурне життя кримськотатарського народу до подій депортації за матеріалами з сімейних архівів. А представлені на виставці твори з кримського циклу відомого українського митця Юрія Химича «Кримські старожитності» присвячені Криму 1950-83 років.

Читайте також: Кулеба закликає світ визнати депортацію кримських татар геноцидом

"Коли ми боремося за деокупацію Криму, ця боротьба має відбуватися на всіх рівнях, починаючи від великої політики, де ми створюємо Кримську платформу, і завершуючи отакими зібраннями, як наше сьогоднішнє, де ми збираємо мистецтво і займаємося, по суті, культурною дипломатією, тому що кожен іноземний гість, який відвідуватиме МЗС,.. бачитиме цю виставку. Це буде живе і дуже сильне мистецьке нагадування про ту справу, яка зараз об'єднує дуже багато країн світу, - захист кримськотатарського народу і деокупація Криму", - сказав на відкритті виставки Кулеба.

Він запевнив, що МЗС тримає кримську проблематику "дуже високо на порядку денному", і наголосив, що українські дипломати ніколи не зупиняться, доки Крим не буде повернуто до складу Української держави.

"Крим буде втрачено в той момент, коли ми забудемо про нього, коли ми змиримося з окупацією, тому ми ніколи не повинні цього допустити", - наголосив міністр.

Читайте також: Репресії проти кримських татар є гібридною депортацією з боку російської влади - адвокат

В урочистому відкритті виставки взяли участь лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров, постійний представник Президента в АРК Антон Кориневич, представники православного та мусульманського духовенства та громадськості.

Організаторами проєкту є Міністерство закордонних справ України, Фатіма Османова, Ельдар Халіл та Khymych Art Foundation.

Як повідомлялося, Верховна Рада України постановою від 12 листопада 2015 року №792-VIII "Про визнання геноциду кримськотатарського народу" визнала депортацію кримських татар з Криму у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу. Відтоді щорічно 18 травня в Україні відзначається День пам‘яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Читайте також: Окупанти у Криму вручають застереження кримськотатарським активістам

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3-й годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними (так звані числа Лаврентія Берії) було депортовано 183 144 особи; за татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померли близько 46% депортованих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-