Битва за Україну. День шістсот дев’яносто восьмий

Битва за Україну. День шістсот дев’яносто восьмий

Укрінформ
В Україні сьогодні відзначають День Соборності. Польща приєдналася до гарантій безпеки Україні і оголосила пакет допомоги

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот дев’яносто восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 22 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- В Україні сьогодні відзначають День Соборності. Президент України Володимир Зеленський привітав українців із Днем Соборності – сайт глави держави.

- Світовий конгрес українців (СКУ) спільно з українцями та друзями України по всьому світі відзначає День Соборності України та зауважує, що сьогодні українці об’єднані неймовірним почуттям єдності й солідарності – сайт СКУ.

***

- Глава польського уряду Дональд Туск 22 січня прибув в Україну – канцелярія прем’єр-міністра РП. «Немає нічого важливішого за підтримку України у її військових зусиллях проти нападу Росії. Це безперечно справа номер один».

- Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським у Києві – соцмережа X Туска. Під час зустрічі обговорили всі аспекти двосторонніх відносин, окрему увагу було приділено оборонній підтримці, а також можливості майбутнього спільного виробництва зброї. Польща передає новий оборонний пакет для України. Головне із брифінгу Зеленського і Туска:

  • Премʼєр-міністр Польщі оголосив про приєднання Польщі до «Спільної декларації про підтримку України», яку погодили лідери країн «Групи семи» (G7).
  • Польща призначить уповноваженого з питань відбудови України – Туск.
  • уряди України і Польщі найближчим часом розпочнуть роботу над вирішенням питань, пов'язаних із блокуванням кордону польськими перевізниками – Зеленський.

- Прем’єр-міністри України та Польщі Денис Шмигаль і Дональд Туск поклали квіти до Стіни пам’яті полеглих українських захисників на Михайлівській площі в Києві. Відбулася зустріч прем’єр-міністрів, де обговорювались двосторонні відносини, після якої було проведено брифінг – Телеграм-канал Шмигаля. Основне з брифінгу Шмигаля і Туска:

  • Шмигаль подякував Польщі за надання нового пакета військової допомоги Україні, який дозволить посилити співпрацю в оборонній сфері, підтримати українську армію.
  • Польща й Україна після тривалої перерви відновлюють формат міжурядових консультацій з метою уникнення будь-якої напруги у відносинах – Дональд Туск.
  • Цього року Україна має три ключові завдання: погодження Європейською радою інструменту фінансової підтримки Ukraine Facility, початок переговорного процесу про вступ України в ЄС, рух України до членства в НАТО, і просить Польщу про допомогу – Денис Шмигаль.
  • Україна запропонувала Польщі механізм верифікації експорту агропродукції відповідно до рішення Європейської комісії, який вже ефективно працює з Румунією і Болгарією – Денис Шмигаль.
  • Україна розраховує на участь польських компаній у будівництві нової концесійної дороги Краковець – Львів – Броди – Рівне, а також в модернизації існуючих пунктів пропуску на кордоні між країнами та створенні 4 нових – Денис Шмигаль.

- Президент України Володимир Зеленський і Прем‘єр-міністр Польщі Дональд Туск зустрілися з українськими студентами в  Національному університеті «Києво-Могилянська академія» – Укрінформ.

***

Засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Брюсселі

- Україна закликає ЄС збільшити постачання зброї, затвердити довгострокову програму підтримки, конфіскувати активи РФ і перервати постачання до Росії критичних компонентів – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

- На тлі загострення ситуації у близькосхідному регіоні та інших конфліктів у світі Євросоюз не має права забувати про необхідність підтримки України – Анналена Бербок, глава зовнішньополітичного відомства ФРН.

- Перед країнами ЄС стоїть одночасне завдання і надавати Україні потрібну зброю якнайшвидше, і наростити оборонно-промисловий комплекс Євросоюзу, щоб зміцнювати власну обороноздатність – Еліна Валтонен, міністерка закордонних справ Фінляндії.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Сьогодні соборність українців охоплює обидві півкулі Землі, у кожному куточку якої 24 лютого пролунало: я – українець. I'm Ukrainian. Пролунало на всіх континентах, де живуть наші люди. Ті, хто з початком повномасштабної війни, незалежно від місця проживання, народження, паспорта, ствердно сказали: «Я – українець». Довели справами».

Криш’яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії: «Час розплющити очі й усвідомити, що Росія не припинить війну проти України. Росія зупиниться, лише якщо її зупинити активними діями. Українці готові продовжувати боротьбу, і Україна потребує нашої згуртованої підтримки, підтримки ЄС».

Дональд Туск, глава уряду Польщі: «В Польщі не має жодних сумнівів, що ми повинні підтримувати Україну, тому що на кону стоїть і наша безпека. Ви не самотні, ця боротьба за цінності відбувається в усьому світі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Загальна напруженість на Півдні України була дещо нижчою, ніж у попередній тиждень. Зниження активності тактичної авіації ворога пов'язане переважно з погодними умовами і з тим, що ворог робить висновки з тих уражень, які він мав наприкінці минулого року та на початку цього – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

- Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський повідомив про знищення ворожого самохідного міномета калібру 240 мм 2С4 «Тюльпан» – Телеграм-канал Тарнавського. Загальні втрати ворога минулої доби склали 399 осіб та 97 одиниць військової техніки, знищено склад.

- Ситуація на Сіверському та Бахмутському напрямках залишається напруженою. Командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський з робочою поїздкою відвідав бригади на цих напрямках Донецької області та обговорив з командирами пропозиції щодо подальшого ведення бойових дій – пресслужба командування Сухопутних військ ЗСУ.

- Усі вісім «Шахедів», які у ніч на понеділок атакували Україну, знищені Силами оборони України в межах Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей – Генштаб ЗСУ.

- Два снайпери ГУР Міноборони України за одну ніч вразили 22 російських солдати, вони користувались зокрема тепловізійними прицілами «Archer» – Цензор.НЕТ.

***

- У Макіївці активісти «Жовтої Стрічки» підняли синьо-жовтий прапор до Дня Соборності України. Прапор височіє на териконі, з якого видно дорогу з Донецька до кордону з Росією – «Жовта Стрічка».

- Загарбники скинули вибухівку з дрона на мешканця Берислава. Чоловік загинув на місці від отриманих травм –  Олександр Прокудін, голова Херсонської ОВА.

На Харківщині

  • Через російський обстріл сталася пожежа на об'єкті АТ «Харківобленерго», обладнання об'єкта знищене. Працівники не постраждали – Міненерго.
  • Російська армія обстріляла Куп’янськ Харківської області з артилерії. Окупанти вбили одну людину і поранили ще одну – Харківська ОДА.

На Донеччині

  • внаслідок ранкового ворожого удару по Краматорську одна людина загинула, ще двоє отримали поранення – Вадим Філашкін, голова Донецької обласної військової адміністрації.
  • російські військові атакували місто Мирноград , результатом чого двоє людей отримали поранення, а багатоквартирні будинки були пошкоджені – пресслужба поліції Донецької області.

- Минулої доби російські загарбники у Донецькій, Харківській області вбили трьох жителів і ще п’ятьом завдали поранень – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України Володимир Зеленський

  • вносить до Ради законопроєкт, який дасть змогу ухвалити комплексні зміни до законодавства та запровадити інститут множинного громадянства,
  • підписав Указ про історично населені українцями території Російської ФедераціїУкрінформ.

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і керівник Офісу Президента Андрій Єрмак обговорять із міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто 29 січня в Ужгороді можливість організації зустрічі Президента України і прем'єр-міністра Угорщини – Інтерфакс-Україна.

- Проведення Саміту миру є реальною домовленістю, а на зустрічі у Давосі усі побачили абсолютну конкретику Формули миру – Андрій Єрмак, керівник ОП.

- Безпековий договір України зі США буде особливим і міститиме більше пунктів, ніж угода з Великою Британією – Андрій Єрмак.

- Міністр оборони України Рустем Умєров провів розмову з міністром оборони Бельгії Людивін Дедондер. Обговорили останні події на фронті та перспективи оборонної співпраці між нашими країнами. Бельгія планує надати 611 мільйонів євро військової допомоги та має довгострокове зобов’язання підтримувати модернізацію наших Сил оборони – Фейсбук міністра оборони.

- Кабмін затвердив порядок проведення перевірки документів, що супроводжують вантаж із насінням і садивним матеріалом, під час здійснення фітосанітарного контролю – Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді.

- Від початку повномасштабного вторгнення за процесуального керівництва прокурорів органами безпеки розслідувалося 66 кримінальних проваджень, предметом яких є активи, які прямо чи опосередковано належать громадянам РФ. У Нацполіції ідентифікували близько 900 поліцейських, які перейшли на бік загарбників – Андрій Костін, генпрокурор.

- З початку повномасштабного вторгнення Національна поліція взяла під контроль фінансові операції 7 тис. підприємств, які співпрацювали з підприємствами з Російської Федерації і Республіки Білорусь, і запобігла виведенню з України 200 млрд грн – Іван Вигівський, очільник Нацполіції.

- Андрій Данилко, Джамала і Сергій Танчинець увійшли до складу журі Національного відбору на участь у пісенному конкурсі «Євробачення-2024» – МКІП.

***

- НАБУ та САП завершили досудове розслідування у справі народного депутата, колишнього керівника Головного управління Держгеокадастру однієї з областей, ексдиректора державного підприємства, директора приватного підприємства та юриста, підозрюваних у заволодінні земельними ділянками площею понад 320 га, що завдало державі збитків на майже 127 млн грн – пресслужба САП. Детективи НАБУ відкрили матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

- Стосовно прихованої зйомки працівників Bihus.Info поліція зареєструвала чотири провадження – Іван Вигівський, голова Національної поліції.

- Правоохоронці сьогодні при спробі перетнути держкордон затримали в Одесі Романа, сина Ігоря Гринкевича, сумнозвісного львівського бізнесмена, якому було повідомлено про підозру у справі поставок неякісного одягу для ЗСУ на 1 млрд грн. Раніше він був оголошений у розшук – Андрій Костін, генпрокурор.

- Печерський районний суд Києва 22 січня обиратиме запобіжний захід Роману Гринкевичу, який є фігурантом справи про закупівлі Міністерства оборони. Для Гринкевича-молодшого ОГП проситиме арешт і півмільярдну заставу – ОГП.

- Уночі з 21 на 22 січня згорів будинок бізнесмена, засновника Concorde Capital Ігоря Мазепи – ГУ поліції в Чернігівській області. Розпочато кримінальне провадження за фактом пожежі. Ймовірною причиною пожежі став недолік конструкції, порушення правил монтажу нагрівальних печей та димарів.

- Міністерство юстиції подало позов до Вищого антикорупційного суду про стягнення в дохід держави активів експрезидента АТ «Мотор Січ» Вячеслава Богуслаєва та колишного топменеджера компанії Петра Кононенка – пресслужба відомства.

***

- Видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки та оборони становили 1,84 трлн грн у 2023 році або 60,8% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету – пресслужба Мінфіну.

- Мережа АЗК WOG за 2023-й рік компанія перерахувала до бюджетів усіх рівнів 10,4 млрд гривень – «Економічна правда».

- В Україні 22 січня в роботу буде запущено три енергоблоки на теплоелектростанціях – пресслужба Укренерго.

- Фонд державного майна України минулого тижня залучив до державного бюджету 346,66 млн грн на приватизаційних аукціонах – пресслужба ФДМУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Новим президентом Парламентської асамблеї Ради Європи обрали представника Греції Теодороса Русопулоса, який став 35-м президентом ПАРЄ з 1949 року та першим громадянином Греції на цій посаді – ПАРЄ. 22 січня у Страсбурзі розпочалася зимова сесія ПАРЄ. На одному з комітетів ПАРЄ розглянуть документ стосовно відбудови України коштом заморожених російських активів. Українська делегація подала запит на проведення дебатів за терміновою процедурою щодо становища дітей в Україні. Попередньо вони мають відбутися у четвер.

- Китай і Україна підтримують безперебійні канали зв’язку та обмінюються думками з питань, що становлять взаємне занепокоєння – Ван Веньбін, речник МЗС КНР.

- На тлі проблем у США з наданням Україні подальшої військової допомоги чиновники ЄС мають намір розглянути новий план, який дозволить Києву надати військову допомогу на суму в десятки мільярдів доларів, незважаючи на внутрішні розбіжності в Євросоюзі – DW.

- Польща домоглася від ЄС дозволу на обмеження експорту продовольства з України – Валдіс Домбровскіс, комісар із питань торгівлі. Пропозиція має надійти цього тижня і, ймовірно, міститиме «специфічні для кожної країни захисні заходи», які дозволять Брюсселю блокувати імпорт, якщо ринок певної країни буде переповнений

- Зміни у складі Ради безпеки ООН не вплинули на ставлення до України з боку більшості членів цього органу, водночас РБ й надалі залишається заручником перебування Російської Федерації на місці Радянського Союзу – Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН. Про це та багато іншого в інтерв’ю Укрінформу.

- НАТО розпочинає 22 січня найбільші за останні десятиліття військові навчання Steadfast Defender 2024 («Непохитний захисник»). У навчаннях візьмуть участь усі країни НАТО і країна-кандидат Швеція. Маневри, які триватимуть до кінця травня, охоплять територію Європи від Норвегії до Румунії – DW. Сценарій маневрів Steadfast Defender – напад Росії на територію союзників, який приводить у дію статтю п'яту договору НАТО про колективну оборону.

- ООН відкрила рахунок у російському банку і вперше почала приймати платежі в рублях – Reuters.

- У Парламентській асамблеї Ради Європи оскаржили повноваження делегації Азербайджану в ПАРЄ у зв'язку з невиконанням взятих на себе зобов'язань – ПАРЄ.

- У парламент Туреччини у вівторок внесуть до розгляду питання ратифікації заявки Швеції на вступ до НАТО – CNN Turk.

- Китай купує чипи на рекордні $40 мільярдів, щоб обійти обмеження США. Зростання імпорту відбулося, попри падіння загального обсягу на 5,5% 2023 року – Bloomberg.

- Для КНДР продаж Росії балістичних ракет є джерелом прибутку, а також способом випробувати свою зброю на полі бою – Bloomberg.

ВОРОГ

- Війна в Україні підірвала довіру Росії до її звичайних збройних сил і підвищила важливість для Москви нестратегічної ядерної зброї як засобу стримування і перемоги над НАТО у потенційному майбутньому конфлікті – Reuters.

- Борт глави МЗС РФ Сергія Лаврова подолав відстань від Москви до США північним шляхом в обліт недружніх країн за 12 годин 45 хвилин. Лавров у Нью-Йорку візьме участь у засіданнях Ради безпеки ООН щодо Близького Сходу та України – росЗМІ.

- Посол РФ у Данії Володимир Барбін заявив, що угода між США та Данією, укладена у грудні 2023 року, нібито створює нові виклики для безпеки країни-агресорки у регіоні Балтійського моря – Інститут вивчення війни (ISW). У Данії взагалі відсутні спільні з Росією кордони.

- Російська компанія HiderX оголосила про розробку «костюма-невидимки» з хімічним покриттям, яке, за їхніми словами, забезпечить невидимість військовим РФ перед тепловізійним обладнанням, що використовується в Україні – ISW.

- Адміністрація виправної колонії №3 «Полярний вовк» у Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ 25-й раз відправила Олексія Навального у штрафний ізолятор – телеграм-канал «Команда Навального».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-