Блокада кордону: Зеленський і Туск домовилися розв’язати всі питання у діалозі

Блокада кордону: Зеленський і Туск домовилися розв’язати всі питання у діалозі

Відео
Укрінформ
Уряди України і Польщі найближчим часом розпочнуть роботу для вирішення питань, пов'язаних із блокуванням кордону польськими перевізниками.

Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський за підсумками зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском, передає Укрінформ.

«Ми обговорили ситуацію на кордоні... Ми обговорили з паном прем’єр-міністром, що на рівні урядів наших держав можна розв’язати всі критичні питання, які є. І робота над цим почнеться вже найближчим часом», - сказав Президент.

Він підкреслив, що між нашими державами в час, коли Україна захищає не лише власну незалежність, але й свободу інших народів Європи, зокрема і польського народу, солідарність з Українською державою не має руйнуватись через будь-які перешкоди. «І я вітаю роботу уряду Польщі щодо зняття таких перешкод», - додав Зеленський.

Читайте також: Польща запропонує ЄС зміни до «транспортного безвізу» з Україною

За його словами, в Україні розуміють причини, які призвели до такої ситуації, але водночас звертають увагу передусім на глибину загрози зараз і українському, і польському народам. «І нам варто завжди разом і заради спільних інтересів вирішувати будь-які проблеми максимально прагматично», - підкреслив Президент.

Своєю чергою Туск заявив, що Україна і Польща у двосторонньому діалозі шукатимуть спільні практичні рішення питань, пов’язаних з експортом українського зерна і блокуванням кордону з польського боку.

Читайте також: Уряд Румунії пішов назустріч фермерам, щоб зняти блокаду кордону з Україною - Reuters

«Ми також досягли взаєморозуміння щодо ситуації на кордоні. Для мене дуже важливо, що пан Президент підтвердив сьогодні налаштованість на спільне вирішення проблем як пов’язаних із «зерном», бо це певною мірою спрощення, так і з блокадою з нашого боку кордону. Ці дві справи, безперечно, знайдуть добре рішення у наших двосторонніх відносинах і перемовинах. Ми будемо шукати насамперед практичні рішення у розмовах між нами і, можливо, для цього не будуть потрібні міжнародні інституції», - сказав Туск.

Він додав, що друзі у двосторонньому діалозі знаходять такі рішення.

Джерело: ОП

Як повідомляв Укрінформ, 6 листопада 2023 року польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: «Корчова - Краківець», «Гребенне - Рава-Руська», «Дорогуськ - Ягодин». Серед основних вимог - повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

16 січня Міністерство інфраструктури Польщі підписало угоду з організаторами блокади пунктів пропуску на польсько-українському кордоні, за результатами якої протестувальники призупинили до 1 березня свій протест. За цей час уряд Польщі зобов’язується вирішити проблеми перевізників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-